Cazanciuc: M-am consultat cu Kovesi, care a avut alte opţiuni - pe Alexandru şi Papici

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, că "din decenţă" s-a consultat cu procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, când a făcut propunerile pentru funcţii de conducere la Direcţie, iar aceasta a avut alte opţiuni, şi anume pe Mariana Alexandru şi Lucian Papici.

213 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: M-am consultat cu Kovesi, care a avut alte opţiuni - pe Alexandru şi Papici

Codruţa Kovesi (Imagine: Raul Stef/ Mediafax Foto)

"M-am consultat, bineînţeles, şi cu doamna Kovesi când am făcut aceste propuneri. Sigur, doamna Kovesi a avut alte prime opţiuni, şi anume doamna Alexandru şi domnul Papici. I-am explicat, din punctul meu de vedere, de ce aceste opţiuni nu ar putea fi primite, respectiv faptul că soţul doamnei Alexandru a fost propus şef de secţie la militară şi nu putem avea soţ-soţie, din patru funcţii de conducere, la nivelul secţiilor", a spus Robert Cazanciuc, după şedinţa Plenului Consiliului Superior al magistraturii (CSM).

Robert Cazanciuc a spus că ministrul Justiţiei, potrivit legii, face propunerile şi nu are nevoie de avizul şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar consideră că este nevoie de o consultare.

"Din decenţă, m-am consultat cu procurorul şef al DNA pentru a face echipă, cum am făcut de fiecare dată. Ministrul nu are nevoie de avizul şefului DNA. Sigur, este nevoie de o consultare", a adăugat Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a reafirmat că o consultare cu procurorul şef al DNA a avut loc, iar Kovesi "şi-a menţinut punctul de vedere".

Întrebat dacă procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a procedar corect atunci când a dispus încetarea delegării procurorului DNA Lucian Papici la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei, după ce anterior îi prelungise delegarea, Cazanciuc a răspuns: "Este atributul procurorului general de a înceta o delegare".

Ministrul a precizat că nu crede că Tiberiu Niţu ştia când finalizează Lucian Papici dosarul referendumului. "Să rămânem strict în limitele prevăzute de lege", a adăugat Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a mai spus că nu crede că este decent ca un procuror şef să se agaţe cu orice preţ de funcţie şi să nu dea şansa şi altor magistraţi la funcţii de conducere.

"Cu privire la domnul Papici, a avut două mandate succesive de şef de secţie şi i-am spus foarte clar că, din punctul meu de vedere, trebuie să dăm şi altor procurori din DNA şansa de a ocupa funcţii de conducere. Nu cred că este decent să te agăţi cu orice preţ de o funcţie de conducere şi să nu dai şi altor procurori şansa de a accede la funcţii de conducere", a precizat ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă Tiberiu Niţu s-a consultat cu el înainte de a înainta propunerile de numire în funcţii de conducere la secţii ale DNA, Cazanciuc a spus că "fiecare a înregistrat exact prerogativele legale".

"În momentul în care s-a pus problema prelungirii celor care erau în funcţie la Secţia I, domnul procuror general m-a întrebat dacă am sau nu am propuneri de numiri definitive. Eu am spus că nu, la acel moment nu am conturat încă o echipă pentru o propunere defintivă, dar în momentul în care voi identifica doi procurori dispuşi să accepte asemenea funcţii, să facă echipă între ei, îl voi informa", a precizat Cazanciuc.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, în 2 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Parchetului instanţei supreme.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie preciza ulterior, într-un comunicat de presă, că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia de la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie.

În 2 octombrie, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un fax, că delegarea lui Lucian Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată de la care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

Direcţia Naţională Anticorupţie a reclamat că pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei.

DNA preciza, într-un comunicat de presă, că dispoziţiile articolului 8 litera c din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei, aprobat prin Ordinul nr. 2184/C/2006 al Ministrului Justiţiei, prevăd că "procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie îndeplineşte următoarele atribuţii: I) recomandă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie".

În acelaşi context, DNA arăta că activitatea profesională a celor doi procurori înlocuiţi de Bendeac şi Cerbu - Lucian Papici şi Mariana Alexandru - s-a remarcat "prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere".

DNA preciza că încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă în 2 octombrie de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

În 3 octombrie, ministrul Justiţiei a transmis Secţiei pentru procurori a CSM propunerile de numire a procurorilor Iuliana Bendeac şi Viorel Ioan Cerbu pentru funcţiile de procuror şef şi, respectiv, procuror şef adjunct ai Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie, a Elenei Cristina Matieşescu - pentru funcţia de şef al Secţiei judiciare penale şi a generalului maior magistrat Ion Alexandru - pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.

Procurorul Lucian Papici a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumlui, în care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.

DNA a anunţat luni că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane - preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt - au fost trimişi în judecată în dosarul cunoscut sub numele de "Fraudă la referendum".

Iuliana Bendac, alături de procurorul şef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Viorel Cerbu a instrumentat dosarul permiselor de la Argeş, precum şi numeroase cazuri ce au vizat procurori, judecători, avocaţi şi poliţişti, iar recent le-a deferit justiţiei pe Viorica Dinu şi Antonela Costache de la Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici