Cazierul pentru persoane juridice, eliberat în maxim trei zile

Certificatul de cazier judiciar va fi eliberat de luni persoanelor juridice, de către Inspectoratele de Poliţie Judeţene şi Poliţia Capitalei, în cel mult trei zile de la solicitare, a anunţat Poliţia Română.

982 afișări
Imaginea articolului Cazierul pentru persoane juridice, eliberat în maxim trei zile

Cazierul pentru persoane juridice, eliberat în maxim trei zile (Imagine: Mediafax Foto)

"Începând cu data de 7 iunie a.c., serviciile de cazier judiciar de la nivelul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti eliberează certificate de cazier judiciar persoanelor juridice", se arată într-un comunicat al Poliţiei Române remis agenţiei MEDIAFAX.

Persoana juridică poate solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar la unitatea de poliţie pe raza căreia are sediul social sucursala, filiala sau punctul de lucru al acesteia.

Reprezentantul legal al persoanei juridice care solicită eliberarea certificatului de cazier judiciar trebuie să depună, pentru obţinerea documentului, o cerere-tip, cu datele complete de identificare şi motivată, copie de pe certificatul constatator, chitanţa de achitare a unei taxe în cuantum de 10 lei şi timbru fiscal în valoare de doi lei. De asemenea, acesta trebuie să anexeze la dosar o copie de pe actul său de identitate şi dovada că este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante.

Certificatul de cazier judiciar va fi eliberat persoanelor juridice în cel mult trei zile de la data solicitării, a precizat Poliţia Română.

De asemenea, certificatele de cazier judiciar se pot elibera "pe loc" persoanelor fizice care sunt născute în România şi au atribuit CNP, depun cererea-tip la unităţile de poliţie de la locul de naştere ori de domiciliu sau reşedinţă şi nu sunt înscrise în cazierul judiciar (nu sunt cunoscute cu antecedente penale).

Până în prezent beneficiau de eliberarea "pe loc" a certificatelor numai persoanele fizice care depuneau cererea la unitatea de poliţie de la locul de naştere.

"Urmare a Dispoziţiei Inspectorului General al Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Petre Tobă, începând cu data de 7 iunie a.c., structurile de cazier judiciar vor aplica, în limitele competenţelor, modificările survenite în activitatea de eliberare a certificatelor de cazier judiciar către persoanele fizice şi juridice", se mai arată în comunicatul citat.

Prin HG 345/2010 au fost simplificate, îmbunătăţite şi actualizate modelele formularelor tip destinate eliberării certificatelor de cazier judiciar persoanelor fizice, în sensul în care au fost eliminate rubricile "prenumele părinţilor" şi "alte nume".

De asemenea, au fost introduse formulare tip noi, printre care şi cele destinate eliberării certificatelor de cazier judiciar persoanelor juridice.

HG 345 din 7 mai 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial în 13 mai, dată de la care au fost abrogate dispoziţiile legale contrare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici