Cazul călugărului decapitat: Bărbatul suspectat este văduv şi trăieşte din ajutor social

Bărbatul din localitatea constănţeană Ghindăreşti, reţinut după ce a ucis un călugăr, pe care l-a decapitat, este văduv de mai mulţi ani şi trăieşte din ajutor social, lucrând în folosul comunităţii, primarul comunei afirmând că acesta nu era violent şi că nu a creat niciodată probleme.

247 afișări
Imaginea articolului Cazul călugărului decapitat: Bărbatul suspectat este văduv şi trăieşte din ajutor social

Cazul călugărului decapitat: Bărbatul suspectat este văduv şi trăieşte din ajutor social (Imagine: Alexandru Solomon/Arhiva Mediafax Foto)

Primarul comunei Ghindăreşti, Vasile Simion, a declarat că bărbatul de 50 de ani este sărac şi trăieşte din ajutor social.

"Era un om sărac, primea ajutor social, a fost o perioadă şi bolnav. Dar nu era violent. Venea când trebuia să-şi facă orele pe care trebuia să le presteze în folosul comunităţii. Nu am avut probleme cu el", a spus edilul.

El a precizat că oamenii din sat au fost şocaţi la aflarea veştii că Simion Ivan l-ar fi ucis pe călugăr.

"Chiar am vorbit cu o vecină a bărbatului şi zicea că nu era om rău, că sărea să o ajute când avea nevoie", a mai spus primarul.

Simion Ivan locuia singur după ce, în 2007, soţia lui a murit. Bărbatul a fost căsătorit de două ori, dar nu avea copii. El mai are doi fraţi şi două surori.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul este o fire retrasă, "un individ singuratic, nesociabil".

Procurorii care au instrumentat cazul au spus că Simion Ivan făcea parte din cercul de posibili suspecţi şi, iniţial, nu şi-a recunoscut fapta.

"Pus în faţa probelor, a mărturisit însă şi a spus că-i pare rău de fapta comisă", a declarat miercuri procurorul Andrei Bodean.

Bărbatul le-a povestit anchetatorilor că în seara crimei, în jurul orei 21.30, fostul călugăr a venit acasă la el cu o sticlă cu ţuică, pe care au băut-o împreună.

"Au mai băut şi vin roşu, dar suspectul spune că nu erau prieteni şi nu se întâmpla des ca victima să vină să bea cu el. Se întâlneau ocazional. De altfel, fostul călugăr se întorsese de curând în comună şi nu prea avea prieteni", a declarat procurorul Andrei Bodean.

De asemenea, Simion Ivan a mai spus la audieri că şi-a pierdut minţile când, aproape de miezul nopţii, fostului călugărul Alexe Artion i-a propus să întreţină relaţii sexuale, iar din această cauză l-a ucis.

"El a declarat că victima s-a dezbrăcat, dar nu mai ţine minte ce haine şi-a scos de pe ea, şi că, folosind un ciocan, i-a aplicat o singură lovitură în frunte. Însă, în urma necropsiei, s-a stabilit că au fost date foarte multe lovituri, atât de ciocan, cât şi de cuţit. Foarte multe. Acestea se suprapun, încât nu ne putem da seama cu certitudine câte au fost; dar peste zece", spun procurorii constănţeni.

După uciderea fostului călugăr în bucătăria locuinţei, Ivan a scos cadavrul în curte, unde, cu un cuţit de aproximativ 30 de centimetri, l-a decapitat. A pus apoi cadavrul într-un sac, i-a legat mâinile şi picioarele cu sfoară - "sacul era prea mare şi se mişca în interior", le-a spus el anchetatorior -, apoi a legat sacul cu sârmă şi l-a transportat apoi cu un cărucior pe o stradă aflată la o distanţă de aproximativ 50 de metri de locuinţa sa.

"Ne-a spus că nu avea niciun rost să se chinuie să-l transporte mai departe", au afirmat procurorii constănţeni.

Bărbatul a încercat apoi să ascundă urmele, astfel că a spălat sângele de pe trotuarul din faţa casei, dar şi din locuinţă, aruncând în foc cârpele, o cruce de lemn pe care victima o avea la piept şi încălţămintea acesteia.

"În urma percheziţiei făcute la domiciliul suspectului nu au fost găsite urme mari de sânge, dar au fost descoperite urmele a zeci de pete, stropi de sânge. De asemenea, am găsit şi cuţitul, care avea urme de sânge, dar şi ciocanul pe care l-a folosit pentru uciderea victimei. Ambele sunt în custodia noastră şi urmează să fie analizate în laborator", a afirmat procurorul Andrei Bodean.

Suspectul le-a mai spus anchetatorilor că era pentru prima dată când Alexe Artion îi propusese să aibă relaţii sexuale.

"De altfel, localnicii, care au avut reticenţă în a colabora cu organele judiciare, spuneau că ştiau de înclinaţiile homosexuale ale victimei, dar nu a fost găsită nicio persoană care să declare că fostul călugăr i-ar fi făcut avansuri", au mai spus anchetatorii.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus miercuri dimineaţă reţinerea pentru 24 de ore a lui Simion Ivan, pentru omor deosebit de grav, în cursul zilei de miercuri va fi prezentat Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Cadavrul decapitat al călugărului a fost descoperit sâmbătă dimineaţă de către o femeie din comună, care a observat un sac plin de sânge aruncat într-un şanţ, la intrarea în Ghindăreşti, şi a alertat imediat autorităţile prin 112. Trupul şi capul fuseseră puse într-un sac de rafie, legat la ambele capete cu sârmă.

În urma necropisei s-a stabilit că moartea victimei a fost violentă, cauzată de o hemoragie meningo-cerebrală, "ca urmare a unui traumatism cranio-cerebral şi facial acut deschis, cu fracturi cominutive de neuro şi viscero-craniu".

Primele date ale anchetei au relevat că victima, Alexe Artiom, în vârstă de 40 de ani, era călugăr la o mănăstire ortodoxă de rit vechi din judeţul Tulcea şi ocazional, pentru perioade relativ scurte de timp, revenea la locuinţa sa din comuna Ghindăreşti sau pleca la muncă în străinătate. Victima revenise la domiciliu de aproximativ trei luni şi îşi câştiga existenţa prestând diferite munci ocazionale în comună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici