CAZUL cărţilor scrise în penitenciar - Patru profesori de la Universitatea Alba Iulia ce au validat lucrări ale deţinuţilor vor fi verificaţi

Patru cadre didactice de la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia care au validat lucrările unor deţinuţi urmează să fie verificate de Comisia de etică, însă rectorul instituţiei susţine că nu crede că vor fi sancţionaţi "pentru că şi-au spus părerea despre un material".

1111 afișări
Imaginea articolului CAZUL cărţilor scrise în penitenciar - Patru profesori de la Universitatea Alba Iulia ce au validat lucrări ale deţinuţilor vor fi verificaţi

Cărţile scrise în penitenciar: Patru profesori de la Universitatea Alba Iulia ce au validat lucrări ale deţinuţilor vor fi verificaţi

Rectorul Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Daniel Breaz, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că a solicitat convocarea Comisiei de etică pentru a dezbate cazurile a patru cadre didactice ale instituţiei care au validat lucrările unor deţinuţi.

"Am trimis astăzi (joi - n.r.) preşedintelui Comisiei de etică din universitate o adresă prin care i-am solicitat să convoace comisia. Domnia sa va convoca Comisia de etică, conform regulamentului, în 15 zile de la data emiterii acesteia (…) Fiecare profesor recunoscut în domeniul său de activitate poate să facă recenzii, atunci când i se cere, asupra unui material scris şi poate să facă recomandări cu privire la calitatea materialului respectiv. Aceste recenzii se fac în nume proprii şi nu în numele universităţii", a spus Breaz.

El a adăugat că semnătura şi decizia privind evaluarea unei cărţi sau a unui material ştiinţific aparţin persoanei în cauză şi nu universităţii.

"Semnătura şi decizia aparţin persoanei în cauză şi nu universităţii. Este o activitate disjunctă de activitatea pe care o are cadrul didactic respectiv în universitate. Este vorba de onoarea sa atunci când recomandă sau nu recomandă un manuscris, fie el carte, articol ştiinţific, publicaţie. În general, această expertiză este cerută de o editură sau de un redactor-şef al unui jurnal pentru a vedea dacă poate fi sau nu publicat un material de o editură sau un jurnal ştiinţific de specialitate", a mai spus Breaz.

Întrebat ce părere are despre colegii săi care au validat cărţile unor deţinuţi, Daniel Breaz a răspuns că nu se poate exprima privind calitatea materialelor validate deoarece niciunul nu este din domeniul său de expertiză, însă consideră că nu au încălcat legea dacă au dat doar o recomandare.

"Nu se pune problema ca unul dintre colegii mei să fie coordonator sau coautor al unei lucrări (…) O editură la care a trimis persoana privată de libertate materialul respectiv a cerut expertiza privind acest material. Legea spune foarte clar: calitatea de material ştiinţific nu poate fi certificată decât de un cadru didactic universitar şi atunci s-a cerut expertiza şi celor patru colegi ai mei, din cele câteva sute de cadre didactice care au dat astfel de recomandări. Ei au dat în nume propriu aceste recomandări. Nu mă pot exprima, nefiind domeniul meu de expertiză, de calitatea acestor materiale, dar decizia de a reduce pedeapsa celor care sunt în spatele gratiilor nu aparţine cadrelor universitare, nici editurilor care au publicat materiale, ci unei comisii din penitenciar care analizează", a spus Breaz.

El a afirmat că nu crede că vor fi sancţionaţi cei patru profesori ai universităţii.

"Dacă colegii mei au dat doar recomandarea de publicare a unui material, părerea mea este că nu riscă nicio sancţiune. Pasul următor, de publicare a lucrării, a aparţinut editurii. Eu consider că în momentul în care ei au dat o recomandare şi au expertizat un material nu pot fi sancţionaţi pentru că şi-au spus părerea despre un material", a afirmat Daniel Breaz.

Patru cadre didactice de la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia apar pe lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă, listă făcută publică recent de Ministerul Justiţiei. Astfel, pe listă se regăsesc profesorul Mihai Himcinschi - Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, profesorul Sorin Briciu - Şcoala Doctorală de Contabilitate, profesorul Mariana Luduşan şi conferenţiarul Ioan Gânfălean, ambii de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorii din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.

DNA a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.

"Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat. Dintr-o notă întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi din datele existente în spaţiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate", arăta DNA, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Potrivit procurorilor, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni de corupţie se regăsesc deţinuţi care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puţin decât stabilise instanţa de judecată, "exclusiv ca urmare a activităţii infracţionale care face obiectul sesizării din oficiu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici