Cazul Ciorogârla: Au fost găsite alte 15 arme. Vezi unde erau ascunse

Cincipsrezece arme - cinci mitraliere AKM şi zece pistoale- furate de la UM Ciorogârla în decembrie 2009 au fost găsite la casa bunicilor interlopului Eugen Preda.

459 afișări
Imaginea articolului Cazul Ciorogârla: Au fost găsite alte 15 arme. Vezi unde erau ascunse

Cazul Ciorogârla: Au fost găsite alte 15 arme. Vezi unde erau ascunse (Imagine: Andreea Balaurea/Arhiva Mediafax Foto)

"Urmarea acţiunilor desfăşurate în dosarul penal privind sustragerea de armament din depozitul militar al unităţii militare 01916 de pe raza comunei Ciorogârla, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au găsit alte 15 arme dintre cele sustrase de către membrii grupului infracţional organizat, respectiv cinci mitraliere AKM şi zece pistoale", precizează DIICOT, într-un comunicat de joi.

Armele au fost găsite în comuna Sălciile, jud. Ialomiţa, la locuinţa bunicilor inculpatului Preda Eugen.

În cazul furtului armelor de la Ciorogârla, în 28 decembrie 2009, instanţa Tribunalului Bucureşti a decis arestarea a 14 persoane, toate fiind acuzate şi de trafic de droguri. Astfel, au primit mandate de arestare Eugen Preda, Alin Viorel Câcă, George Laurenţiu Dinu, Adrian Mincu, Marius Costea, Nicolae Alexandru Iordan, Marius Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu Chiriţă, Daniel Nicolae Stinghe, Dan Vasile Sandu, Adrian Ioan Marius Mustăţea, Mihai Ştefan Zugravu şi Gigel Gheorghe. Fratele lui Eugen Preda, Adrian Lucian Preda, reţinut şi el în acest caz, a fost lăsat liber, după ce judecătorul a respins propunerea procurorilor DIICOT în cazul acestuia.

În 16 martie 2010, anchetatorii au mai găsit, în zona Bâcu-Dragomireşti, încă o armă din lotul celor furate de la Ciorogârla.

În acest caz, ancheta autorităţilor române a fost începută în luna august 2009, după ce ofiţerii străini au capturat 55 şi, respectiv, 75 de kilograme de heroină în Turcia şi Bulgaria, ulterior cercetările fiind extinse în România. Autorităţile au stabilit că organizatorul grupării era Laurenţiu George Dinu, cel care plătea marfa şi contacta furnizorul din Turcia, apoi depozita heroina la Adrian Mincu. Destinaţia drogurilor era Europa de Vest, precizează sursa citată.

Cărăuşii drogurilor proveneau atât din Capitală, cât şi din alte judeţe, precum Sibiu, Neamţ, Braşov, şi primeau în jur de 50.000 de euro pentru fiecare transport. Eugen Preda ar fi fost cel care organiza întâlnirile dintre Laurenţiu George Dinu, Adrian Mincu şi cărăuşi, el ocupându-se şi cu recrutarea unora dintre aceştia.

Anchetatorii au descins, în 27 decembrie 2009, în 45 de locuri, fiind găsite 27 de arme din cele dispărute în martie 2009, de la unitatea militară din Ciorogârla.

Armele găsite în urma percheziţiilor sunt în stare de funcţionare şi nu au fost folosite până în prezent, fiind furate fără muniţia aferentă, declara inspectorul general al Poliţiei Române, Petre Tobă.

Pe de altă parte, în dosarul privind furtul armelor de la UM din Ciorogârla, în data de 2 martie 2009 au fost deferiţi justiţiei 11 militari.

În 20 ianuarie 2011, cei 11 militari judecaţi în dosarul furtului de arme de la Ciorogârla au fost condamnaţi de Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti la pedepse cuprinse între şase luni şi 15 ani de închisoare, decizia putând fi contestată la instanţa superioară.

Instanţa militară a dispus ca cei trei militari care au fost acuzaţi de anchetatori şi de infracţiunea de furt să primească pedepsele cele mai grele, de 15 şi, respectiv 14 ani de închisoare. Astfel, Ion Tudorache, a primit 13 ani de închisoare pentru infracţiunea de furt, la care se adaugă doi ani spor de pedeapsă, iar Ion Petrică şi Ionuţ Gagea au fost condamnaţi la 13 ani, plus un an spor de pedeapsă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici