Cazul copiilor din Argeş: Cei care au suferit de sindrom hemolitic-uremic în copilărie au şanse mari ca la maturitate să sufere de o boală de rinichi

Copiii care au suferit de sindrom hemolitic-uremic (SHU) au şanse mari să sufere de boală cronică de rinichi la maturitate şi să ajungă chiar la transplant de rinichi, spun nefrologii.

1513 afișări
Imaginea articolului Cazul copiilor din Argeş: Cei care au suferit de sindrom hemolitic-uremic în copilărie au şanse mari ca la maturitate să sufere de o boală de rinichi

Cazul copiilor din Argeş: Cei care au suferit de sindrom hemolitic-uremic în copilărie au şanse mari ca la maturitate să sufere de o boală de rinichi

Sindromul hemolitic- uremic (SHU), boala care a ucis trei copii din judeţul Argeş, poate lăsa sechele pe viaţă, care în cazul unora duc până la transplant de rinichi, avertizează medicii specialişti.

"Este o boală care loveşte foarte puternic rinichiul, iar posibilitatea de recuperare completă a rinichiului este limitată. Când vor ajunge la vârstă adultă, copiii care au suferit de SHU vor putea să prezinte hipertensiune mai devreme, iar rinichii să nu filtreze urina eficient, adică să aibă albumine, proteine în urină, ceea ce înseamnă boală cronică de rinichi. De asemenea, ei pot ajunge mai repede în stadiul terminal de boală cronică de rinichi, care necesită transplant de rinichi”, a precizat Mihai Gafencu, specialist în nefrologie, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.

Potrivit medicului urmările sindromului hemolitic-uremic depind de tipul acestuia.

„Sindromul hemolitic-uremic este de două tipuri, cel cu diaree şi cel care este atipic, fără diaree. SHU cu diaree este cel infecţios, iar cel mai frecvent, infecţia vine de la grupul de bacterii E.Coli. Sunt cel puţin 20 de sub tipuri care au cauzat în ultimii 10 ani, în lume, cazuri de SHU. Dacă vorbim de SHU cu diaree, numărul de complicaţii ţine în special de hipertensiune şi de afectare renală cronică cu proteine în urină, ceea ce o persoană sănătoasă nu are”, a explicat Gafencu pentru MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte descoperirea sursei care a dus la îmbolnăvirea copiilor din Argeş, Gafencu nu crede că se va mai descoperi.

„Nu cred că se va mai găsi sursa, e prea mare distanţa de timp. La epidemiile mari de SHU în lume, în mare parte, nu s-a găsit sursa, deci nu este o excepţie. Nu este o epidemie, e o agregare de cazuri. Sursa probabil este lactată, dar nu cred că mai poate fi depistată”, a mai declarat acesta pentru MEDIAFAX.

Bacteria E.Coli se găseşte în toţi oamenii, e chiar o bacterie care ne ajută să supravieţuim, a explicat la rândul său Prof. Dr. Gabriel Mircescu, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

„Însă, una din tulpinile de E.Coli face o toxină care atacă interiorul vaselor mici de sânge, unde se produce o coagulare, se trombozează vasele. Dacă nu mai are sânge, organul moare. Sunt două zone care sunt atacate de sindromul hemolitic-uremic - creierul, care e afectarea cea mai severă, şi rinichiul, care este de asemenea sever, dar este mai curabil. În situaţia în care un copil a avut nevoie de dializă, înseamnă că rinichiul lui a avut o perioadă de nefuncţionare suficient de prelungită, din cauza unei agresiuni vasculare. Dializa i-a permis supravieţuirea, însă rinichiul o să rămână cu cicatrice şi în funcţie de masa de rinichi afectată, poate dezvolta pe viitor, insuficienţă renală cronică. Poate avea nevoie de transplant de rinichi. Copiii find foarte mici, ei se pot reface mai repede şi mai complex decât un adult, pentru cei mici, prognosticul este mai bun decât la adulţii care supravieţuiesc. La un adult care se îmbolnăveşte de SHU, şansele de recuperare completă sunt sub 10%”, a spus Mircescu pentru MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte descoperirea sursei, Mircescu spune că nu exclude această posibilitate. El a amintit de un caz din Statele Unite, unde s-a descoperit sursa la doi ani după îmbolnăviri, la o căprioară care purta respectiva tulpină de E.Coli şi care trăia în zona unei livezi de portocali, iar fructele au ajuns în comerţ cu respectiva bacterie, nefiind tratate, deoarece firma respectivă distribuia produse bio.

„Era o căprioară care avea în maţe tulpina aceea şi care îşi făcea nevoile într-o livadă de portocali, iar din portocalele acelea se făcea suc. Firma era renumită pentru produse bio pentru că nu le trata deloc. Dacă se caută sursa aşa cum trebuie, există şanse să se găsească şi la noi. Ceea ce nu înţeleg este de ce nu au aplicat corect protocoalele. E o cauză locală, asta e clar”, a mai spus Mircescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici