Cazul fetei care a căzut din tren: Poliţiştii vor face un experiment judiciar. O comisie ISMB face cercetări

Poliţiştii fac, luni, un experiment judiciar pentru a vedea cum a fost posibil ca eleva de 13 ani, care se întorcea dintr-o excursie organizată de şcoală pe Valea Prahovei, să cadă din tren, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate anchetei, iar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a constituit de urgenţă o comisie de cercetare a împrejurărilor în care s-a produs tragedia.

1463 afișări
Imaginea articolului Cazul fetei care a căzut din tren: Poliţiştii vor face un experiment judiciar. O comisie ISMB face cercetări

Cazul fetei care a căzut din tren: Poliţiştii fac un experiment judiciar (Imagine: Shutterstock)

"Duminică, 21 octombrie 2012, în timpul desfăşurării unei excursii , a avut loc un accident în urma căruia o elevă din clasa VII-a, de la Şcoala Gimnazială ,"Leonardo da Vinci" din Sectorul 3 al Capitalei, şi-a pierdut viaţa. Conducerea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a fost informată operativ de către directorul şcolii şi a decis constituirea, de urgenţă, a unei comisii de cercetare a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul", se arată într-un comunicat de presă al ISMB remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Inspectoratul Şcolar al Capitalei a precizat că, potrivit procedurilor, a informat conducerea Ministerului Educaţiei, Prefectura Capitalei şi Primăria Sectorului 3 în legătură cu acest incident.

Fata era elevă a Şcolii nr. 75 din Sectorul 3 al Capitalei şi revenea acasă după o excursie organizată de unitatea de învăţământ. Din primele cercetări reiese că, la momentul incidentului, profesorii însoţitori şi ceilalţi elevi erau în compartimente, au precizat sursele citate.

Anchetatorii urmează să stabilească modul în care s-a produs tragedia, în condiţiile în care uşa vagonului ar fi trebuit să se închidă automat în momentul în care trenul depăşea viteza de cinci kilometri pe oră, neputând fi deschisă decât prin apăsarea unui buton din interior.

Pentru a stabili exact cum s-ar fi putut deschide uşa vagonului, Poliţia Transporturi Bucureşti face, luni, în jurul orei 14.00, un experiment judiciar într-un tren care pleacă din Capitală către Ploieşti.

Sursele citate au mai precizat că încă de primele ore ale dimineţii de luni, o echipă de poliţişti a început verificarea locului în care a căzut eleva, în timp ce o altă echipă cercetează criminalistic vagonul în care s-a aflat aceasta, care, pentru verificări, a fost sigilat şi dus la Depoul Griviţa.

Totodată, mai mulţi ofiţeri ai Poliţiei Transporturi s-au dus la Şcoala nr. 75 pentru a-i audia pe profesorii şi elevii care au fost în excursie.

Accidentul a avut loc duminică seara, în jurul orei 19.00, în zona localităţii Buftea, fata căzând din trenul IR 1746, care circula pe ruta Satu Mare - Bucureşti.

Fata de 13 ani, care se întorcea, alături de mai mulţi colegi, de pe Valea Prahovei, a căzut din tren după ce a deschis uşa garniturii, declarau surse judiciare.

Un echipaj SMURD a ajuns la locul accidentului, însă medicii nu au putut-o salva pe adolescentă.

Martori au declarat poliţiştilor că fata a deschis uşa trenului în mers, care circula cu o viteză de peste o sută de kilometri la oră, ea dezechilibrându-se şi căzând pe terasament.

Parchetul Buftea va stabili dacă fata a deschis sau nu singură uşa trenului ori dacă din cauza unei defecţiuni uşa s-a deschis, fapt ce se va stabili în urma unor expertize tehnice.

În paralel, o comisie de anchetă de la CFR Călători analizează împrejurările în care fata de 13 ani a murit după ce a căzut din tren.

"La nivelul CFR Călători s-a constituit o comisie de anchetă care analizează, potrivit procedurilor şi reglementărilor în vigoare, circumstanţele în care s-a produs tragicul eveniment. În acelaşi timp, pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele, compania va asigura întregul sprijin organelor de cercetare în drept", se arată într-un comunicat de presă al CFR Călători remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Reprezentanţii CFR Călători susţin că din verificările anterioare făcute a rezultat că trenul nu avea defecţiuni la sistemul de închidere a uşilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici