Cazul Floreasca | Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Imaginile din sala de operaţie de la Floreasca vă pot afecta emoţional

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a spus, luni seara, că imaginile surprinse de camerele de supraveghere în timp ce o femeie a luat foc pe masa de operaţie în Spitalul Floreasca îi poate afecta emoţional de privitori.

1624 afișări
Imaginea articolului Cazul Floreasca | Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Imaginile din sala de operaţie de la Floreasca vă pot afecta emoţional

Cazul Floreasca | Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii: Imaginile din sala de operaţie de la Floreasca vă pot afecta emoţional

„Filmul evenimentelor este lămurit pentru Corpul de control. Cauzalitatea lor este încă de evaluat. Imaginile vă pot afecta emoţional”, a spus Moldovan, luni seara, la TVR 1.

Secretarul de stat a explicat modul în care afectează decizia Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) de suspendare a activităţii Spitalului Floreasca din Capitală.

„Trebuie să atrag atenţia că Spitalul Floreasca este unul dintre cele mai importante spitale din România, care realizează servicii medicale de cea mai înaltă performanţă şi este o piesă aproape imposibil de neglijat în echilibrul sistemului sanitar românesc. Retragerea acreditării ridică o importantă problemă în ce priveşte organizarea interioară, funcţionarea, protocoalele după care funcţionează şi ANMCS prin această măsură va impune reluarea procesului de acreditare, reverificarea tuturor protocoalelor”, a spus Moldovan.

Conform sursei citate, pacienţii vor avea de câştigat în urma acestei decizii.

„Pacienţii vor fi în beneficiu. O asemenea măsură creşte gradul de atenţie, ridică calitatea medicală din spitalul respectiv. Factorii de decizie, de la manager, director medical, şef de secţie şi compartimente vor fi puşi în situaţia să refacă această acreditare, să reverifice circuite, să reverifice protocoale şi implementarea lor”, a explicat reprezentantul Ministerului Sănătăţii.

Procesul de acreditare a Spitalului Floreasca din Capitală a fost suspendată, luni, de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, ca urmare a faptului că o pacientă de 66 de ani a ars pe masa de operaţie, iar unitatea medicală nu a raportat incidentul.

„Suspendarea acreditării unităţii sanitare se dispune până la remedierea de către aceasta a deficienţelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de şase luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare. În termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează şi transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării”, anunţă autoritatea într-un comunicat publicat pe site.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Opriţa, a spus, luni, pentru MEDIAFAX, că nucleul de management al calităţii din Spitalul Clinic de Urgentă Bucureşti analizează decizia ANMCS, precizând că este suspendat doar proecesul de acreditare al instituţiei, iar pacienţii nu sunt afectaţi.

Ministrul Costache a fost prezent, luni, la Spitalul Floreasca, pentru a avea o discuţie cu managerul şi directorul medical al unităţii sanitare. La ieşirea din spital, ministrul a fost întrebat de jurnalişti dacă există protocoale în ce priveşte raportarea cazurilor precum cel al pacientei de 66 de ani, care a fost arsă pe masa de operaţie.

„Protocoalele nu au fost respectate. Există nişte protocoale standard care sunt elaborate de către ANMCS (Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate - n.red.). Este un eveniment deosebit de grav, un eveniment santinelă, un eveniment care nu trebuie să se întâmple niciodată şi care trebuie raportat imediat. Aceste evenimente sunt, din fericire, deosebit de rare. (...) Nu sunt muşamalizate pentru că nu pot fi muşamalizate”, a spus Victor Costache.

Anterior vizitei la spital, ministrul Sănătăţii a anunţat tot luni, în şedinţa de Guvern, că există un raport preliminar realizat de Corpul de Control şi l-a asigurat pe prim-ministrul Ludovic Orban că „responsabilii vor fi sancţionaţi conform legii”.

„Din păcate, după cum ştiţi, pacienta a decedat ieri seară, şi vrem să transmitem condoleanţele noastre familiei îndurerate. Deja avem un raport preliminar al Corpului de Control care denotă o cascadă de nereguli deosebit de grave şi vreau să vă asigur că vom face totul ca acest gen de eveniment revoltător să nu se mai întâmple într-u spital din România şi să vă asigur că echipele noastre lucrează pentru aflarea adevărului”, a declarat Victor Costache, la începutul şedinţei de luni a Guvernului.

Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă după ce femeia care a ars pe masa de operaţii de la Spitalul Floreasca a murit duminică seară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici