Cazul îmbolnăvirilor din Bârlad: Salmonella şi condiţiile de igienă precare din cofetării, cauzele toxiinfecţilor alimentare

Rezultatele analizelor făcute de DSP Vaslui arată că cei 24 de bârlădeni cu toxiinfecţie alimentară s-au îmbolnăvit din cauza condiţiilor de igienă necorespunzătoare din cele două cofetării. Trei dintre angajaţii unei cofetării au fost depistaţi cu salmonella, transmite corespondentul MEDIAFAX.

425 afișări
Imaginea articolului Cazul îmbolnăvirilor din Bârlad: Salmonella şi condiţiile de igienă precare din cofetării, cauzele toxiinfecţilor alimentare

Cofetăria din Bârlad: Salmonella şi condiţiile de igienă precare din cofetării, cauzele toxiinfecţilor alimentare

Concluziile anchetei epidemiologice desfăşurate de către DSP Vaslui la cele două cofetării din Bârlad de la care au mâncat cele 24 de persoane care au ajuns cu toxiinfecţie alimentară la Spitalul ”Elena Beldiman” arată că nu există vestiar şi toaletă pentru personalul uneia din cofetării, condiţiile de depozitare sunt necorespunzătoare şi nu se face o dezinfecţie corespunzătoare.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de DSP Vaslui, la prima cofetărie s-au găsit ”deficienţe de circuit, în sensul că nu există vestiar şi toaletă pentru personalul cofetăriei, iar condiţiile de depozitare necorespunzătoare, în sensul că produsele finite sunt păstrate alături de materia primă”.

De asemenea, personalul nu cunoaşte modul de utilizare a produselor biocide, iar angajatorul nu a putut face dovada instruirii angajaţilor în ceea ce priveşte noţiunile fundamentale de igienă.

La această cofetărie inspectorii DSP au dat două amenzi, de 8.000 de lei, respectiv de 1.600 de lei.

”În ceea ce priveşte analizele recoltate, au fost prelevate 15 probe de pe diverse obiecte sau suprafeţe din cofetărie, iar nouă probe au fost pozitive, observându-se enterobacteriaceae, bacterie ce cauzează enterocolita. Analize au fost prelevate şi de la zece angajaţi, iar trei dintre ei au ieşit pozitivi la Salmonella grup D”, arată DSP Vaslui.

În ceea ce priveşte cea de-a doua cofetărie, DSP Vaslui precizează că nici aici normele de igienă nu au fost respectate, iar valoarea amenzilor s-a ridicat la 5.800 de lei.

”În vestiarul personalului hainele de stradă sunt păstrate alături de echipamentul de protecţie, la toaleta personalului nu există săpun lichid şi antiseptic pentru dezinfecţia mâinilor, nu se realizează o dezinfecţie corespunzătoare în sensul că personalul nu cunoaşte modul de utilizare a produselor biocide, iar angajaţii unităţii nu au efectuat cursuri pentru însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă”, se arată în comunicatul DSP Vaslui.

Şi de aici inspectorii DSP au prelevat 12 probe de pe suprafeţe, dintre care trei au fost pozitive şi a fost descoperită aceeaşi bacterie ca la prima cofetărie. Aici însă niciun angajat nu a fost depistat cu Salmonella.

În urmă cu o săptămână, 24 de persoane au ajuns la Spitalul ”Elena Beldiman” din Bârlad acuzând simptome de toxiinfecţie alimentară după ce au mâncat dulciuri de la două cofetării din Bârlad.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici