Cazul mitei de la Universitatea Bioterra: Adrian Dulugeac a fost arestat preventiv în dosarul privind divulgarea subiectelor de la licenţă

Adrian Dulugeac, şef de lucrări la Universitatea Bioterra, a fost arestat pentru 29 de zile de Curtea de Apel Piteşti, în dosarul în care este acuzat că a primit bani sau bunuri de la studenţi cărora le-a dat subiectele la licenţă sau pe care i-a ajutat să obţină diplomele fără să susţină examene.

690 afișări
Imaginea articolului Cazul mitei de la Universitatea Bioterra: Adrian Dulugeac a fost arestat preventiv în dosarul privind divulgarea subiectelor de la licenţă

Cazul mitei de la Universitatea Bioterra: Adrian Dulugeac a fost arestat preventiv în dosarul privind divulgarea subiectelor de la licenţă

Adrian Dulugeac, prodecanul Facultăţii de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare de la Universitatea Bioterra, a fost reţinut în 27 septembrie de procurorii Parchetului Tribunalului Vâlcea, în urma unor percheziţii, fiind acuzat de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material. Totodată, Dulugeac a fost pus sub acuzare şi pentru luare de mită, anchetatorii stabilind că acesta a primit bani, bunuri sau servicii de la studenţii pe care i-a ajutat la licenţă sau la alte examene.

Procurorii au cerut Tribunalului Vâlcea arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Adrian Dulugeac, cererea fiind respinsă de instanţă în 28 septembrie.

Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Piteşti, care sâmbătă a admis recursul şi a casat sentinţa din 28 septembrie.

Cauza a fost rejudecată de instanţa Curţii de Apel Piteşti, care a admis propunerea Parchetului Tribunalului Vâlcea şi a dispus arestarea preventivă a lui Florin Adrian Duligeac pe o perioadă de 29 zile, începând cu data punerii în executare a mandatului.

Decizia este definitivă, astfel că Adrian Dulugeac va sta în arestat preventiv 29 de zile.

Adrian Dulugeac este şef de lucrări şi prodecan la Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra. El a fost pus sub acuzare alături de Laura Harcan, şef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licenţă, aceasta fiind acuzată de fals intelectual.

Potrivit procurorilor, profesorul Adrian Dulugeac, de la Universitatea Bioterra, a primit mită de la studenţi bani, două cife cu beton şi servicii de reparare a instalaţiilor electrice pentru a le da răspunsuri prin SMS la examene, a le obţine lucrări de licenţă sau a le da note fără să se prezinte la examene.

Adrian Dulugeac mai este acuzat că, folosindu-se de calitatea sa de cadru didactic, a cerut şi a determinat alţi profesori de la Universitatea Bioterra care au examinat candidaţi la proba orală a examenului de licenţă să le acorde note mai mari faţă de cele corecte.

Astfel, la data de 11 septembrie, Adrian Dulugeac i-a cerut Laurei Harcan, cadru didactic la Facultatea de Drept de la Universitatea Bioterra, să corecteze şi să noteze lucrările scrise ale altor studenţi de la examenele anuale ori semestriale restante, solicitându-i acesteia să treacă notele şi în cataloage.

Procurorii l-au pus sub acuzare pe Dulugeac şi pentru luare de mită, stabilind că a primit diferite sume de bani ori alte servicii de la studenţi sau absolvenţi ai Universităţii Bioterra, în schimbul răspunsurilor corecte la subiectele de la proba scrisă a examenului de licenţă sau al obţinerii unor lucrări de licenţă. Totodată, Dulugeac a luat mită pentru notarea anuală a unor studenţi fără ca aceştia să fie prezenţi la examene, pentru înscrierea în fiecare an universitar, ori întocmirea unor situaţii şcolare nereale, în vederea absolvirii facultăţii, înscrierii la examenul de licenţă, promovării acestuia şi obţinerii diplomelor de licenţă.

La scurt timp după scandalul privind divulgarea subiectelor de la licenţă, patru persoane au fost prinse în flagrant, în Capitală, după ce l-ar fi şantajat pe preşedintele Universităţii Bioterra, Ion Nicolae, căruia i-ar fi cerut 150.000 de euro pentru a nu face publice informaţii despre acesta considerate compromiţătoare, declarau pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, unul dintre cei patru, care s-a recomandat drept Florin Paraschivescu, director al publicaţiei Atac la persoană, l-a contactat în 29 septembrie pe şoferul lui Nicolae, căruia i-a spus că, dacă preşedintele universităţii nu le plăteşte 150.000 de euro, vor face publice informaţii compromiţătoare despre acesta. De asemenea, cei patru au cerut să primească în 30 septembrie un avans "de încredere" de 5.000 de euro, urmând ca restul banilor să le fie daţi în 1 octombrie, după deschiderea băncilor.

Şoferul i-a spus lui Nicolae despre discuţia avută cu cei patru, apoi preşedintele universităţii s-a adresat poliţiştilor, spunându-le că este şantajat. În 30 septembrie, poliţiştii au marcat bancnotele care urmau să le fie date celor patru, după care Nicolae s-a întâlnit în Capitală cu aceştia şi le-a dat cei 5.000 de euro.

La scurt timp după primirea banilor, cei patru au fost prinşi de poliţişti şi duşi la secţiile 1 şi 2, pentru audieri, anchetatorii cerând ulterior instanţei arestarea lor preventivă.

În 1 septembrie, Florin Paraschivescu şi Nicuşor Simion au fost arestaţi pentru 29 de zile de către instanţa Judecătoriei Sectorului 1. Celelalte două persoane din acest dosar, respectiv Daniel Gheorghe şi Sorin Condurache, sunt cercetate în libertate.

Florin Paraschivescu şi Nicuşor Simion au contestat decizia de arestare preventivă, recursul urmând să se judece luni, la Tribunalul Bucureşti.

Corpul de control al Minsiterului Educaţiei face verificări la Universitatea Bioterra din Capitală, fiind vizat modul de "gestionare" a studenţilor, începând cu înmatricularea, şi a notelor, anunţa ministrul Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei preciza că, în prezent, Universitatea Bioterra este creditată cu un "grad limitat de încredere", iar dacă la o evaluare a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) se va constata că nu sunt îndeplinite standardele necesare, instituţia poate coborî la "neîncredere", după care poate urma retragerea dreptului de funcţionare.

Universitatea Bioterra a fost implicată, în 2000, într-un scandal legat de emiterea de diplome şi certificate imprimate de Ministerul Educaţiei, fără ca Bioterra să aibă dreptul pentru asemenea tipizate, la acea vreme Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare (CNEEA) hotărând retragerea autorizaţiei, până la remedierea problemelor.

La sfârşitul anului 2000, CNEAA de la acea vreme a hotărât retragerea autorizaţiei şi a dreptului de funcţionare pentru toate specializările Universităţii Bioterra Bucureşti, din cauza încălcării grave a Legii acreditării şi a Legii învăţămîntului. Neregulile descoperite vizau organizarea ilegală, la Constanţa şi Arad, a unor filiale aparţinînd departamentului de psihopedagogie, prin concesionare către unele fundaţii, precum şi emiterea de diplome şi certificate imprimate de MEN, fără ca universitatea să aibă dreptul pentru asemenea tipizate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici