Video Cazul MITEI LA BACALAUREAT din Arad: Profesoara cercetată cerea 500 de euro pentru nota 6 la matematică, 450 de euro la română - VIDEO

Profesoara de română din Arad cercetată în scandalul de corupţie de la bacalaureat cerea 500 de euro pentru nota 6 la matematică şi 450 de euro la română, potrivit unor îngregistrări deţinute de către anchetatori, tariful pentru promovarea bacalaureatului putând ajunge până la 900 de euro.

1850 afișări

Profesoara de română Lavinia Biţ, cercetată pentru trafic de influenţă, a fost înregistrată audio-video de către anchetatori în timp ce spunea ce sume trebuie plătite pentru promovarea probelor de la bacalaureat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform unei înregistrări, pentru proba de matematică se plăteau 500 de euro, iar pentru română sau biologie - 450 de euro.

"Eu vă spun, la matematică, pentru că e miza aşa de mare, pentru nota 6 e 500 de euro. Matematică, 6, e mult, eu vă spun adevărul cât e. La română se merge cu 450 şi biologie cu 450. Aşa merg inspectorii, eu pe mâna lor mă duc, deci eu vă spun, e mult... deci de aia am zis, să discutăm", spune profesoara într-o înregistrare.

Procurorul de caz Codrin Gavra a declarat corespondentului MEDIAFAX că pentru fiecare probă se cerea între 300 şi 500 de euro, iar suma creştea cu 50-100 de euro pentru fiecare punct în plus.

Candidaţii ar fi plătit şi 900 de euro pentru a promova bacalaureatul în acest fel.

Procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, în noaptea de duminică spre luni, la locuinţele inspectorilor şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi la locuinţa profesoarei Lavinia Biţ, ridicând mai multe probe într-un dosar de trafic de influenţă la bacalaureat, după ce suspecţii ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulţi candidaţi să promoveze examenul.

"Din informaţiile existente rezultă că cei trei au promis că vor facilita obţinerea notelor de trecere la bacalaureat", spunea procurorul de caz Codrin Gavra.

Inspectorii şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ au fost audiaţi de procurori, pe parcursul nopţii, iar Spânu, adjunct al şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, a fost reţinut pentru 24 de ore, ceilalţi doi suspecţi fiind cercetaţi în libertate.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, inspectorii Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ ar fi primit de la elevi sume cuprinse între 300 şi 500 de euro pentru a-i promova examenul de bacalaureat.

Sursele citate mai spuneau că în urma percheziţiilor din locuinţele acestora au fost ridicaţi aproximativ zece mii de euro şi liste cu nume ale unor absolvenţi de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul.

În timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinţi în faţa celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele bacalaureatului vor fi promovate de către copii.

Procurorul Codrin Gavra preciza că ancheta în acest dosar a început în urma unui denunţ, iar SRI a sprijinit această anchetă.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Claudius Mladin, declara corespondentului MEDIAFAX că adjunctul său Mihai Spânu, inspectoarea Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ nu erau implicaţi în desfăşurarea examenului de bacalaureat. Conform sursei citate, Mihai Spânu "este răspunzător de partea de mobilitate a dascălilor şi de resursele umane", la fel ca Simona Crîsnic, care este inspector şcolar pentru managementul resurselor umane.

Şeful ISJ Arad preciza că doar profesoara de limba română Lavinia Biţ se înscrisese pentru tragerea la sorţi programată luni dimineaţă pentru stabilirea componenţei comisiei de examinare la bacalaureat, însă ulterior a fost făcută o altă propunere în locul acesteia.

Tot luni, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara pentru MEDIAFAX că inspectorul şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu a fost eliberat din funcţie.

Ministrul Educaţiei preciza că în cazul celuilalt inspector şcolar şi al profesoarei suspectaţi că ar fi primit mită de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze bacalaureatul o eventuală decizie administrativă poate fi luată de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Profesoara de română Lavinia Biţ de la Liceul Tehnologic "Iuliu Maniu" Arad era "foarte exigentă" şi lăsa mulţi corigenţi, afirma directorul unităţii de învăţământ, Stelian Ionuţiu.

"Singurele plângeri pe care le-am avut de la părinţi şi elevi la adresa profesoarei au fost că este foarte exigentă, ceea ce nu ştiu dacă este neapărat rău. Lăsa şi mulţi corigenţi. Alte reclamaţii nu au existat, iar despre faptul că ar fi cerut vreodată bani de la elevi, nu am auzit", spunea directorul unităţii, adăugând că după finalizarea examenului de bacalaureat se va întruni Comisia de disciplină a unităţii de învăţămant pentru a discuta cazul profesoarei, care predă în şcoală de aproximativ opt ani, iar în învăţâmânt are o vechime de peste zece ani.

Referitor la ceilalţi doi suspecţi în cazul de corupţie, inspectorul general şcolar adjunct Mihai Spânu, care a fost reţinut, şi inspectorul Simona Crîsnic, cercetat în acelaşi dosar, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad spuneau că se delimitează de "faptele săvârşite" de aceştia.

"ISJ se delimitează total de faptele săvârşite de persoanele aflate în cercetare şi asigură că organizarea bacalaureatului în judeţul Arad respectă legislaţia în vigoare şi metodologia specifică examenului. În prezent, organizarea şi desfăşurarea probelor scrise nu sunt perturbate de cele întâmplate", declara purtătorul de cuvânt al ISJ Arad, Mariana Tocaciu.

În ceea ce priveşte eliberarea din funcţie a inspectorului general şcolar adjunct Mihai Spânu, anunţată de ministrul Educaţiei, purtătorul de cuvânt al ISJ Arad, Mariana Tocaciu, spunea că era de aşteptat o astfel de decizie, care este una corectă.

Ea preciza că Mihai Spânu are o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi că ocupa funcţia de adjunct al şefului ISJ Arad din anul 2012, iar înainte a fost inspector de resurse umane.

Referitor la cel de-al doilea inspector şcolar cercetat, Simona Crîsnic, ISJ preciza că aceasta are o vechime în învăţământ de peste 30 de ani, iar în funcţia actuală este de un an. Înainte de 2013, aceasta a fost timp de trei ani inspector pentru perfecţionarea cadrelor didactice.

Procurorii care instrumentează dosarul spuneau că lucrările elevilor care ar fi dat mită ca să promoveze bacalaureatul urmau să fie completate cu răspunsuri corecte de către dascăli, după ştergerea răspunsurilor greşite.

Procurorul de caz Codrin Gavra de la Parchetul Tribunalului Arad declara că decizia de a fi făcute percheziţii la cei trei suspecţi chiar înainte de bacalaureat a fost luată pentru a nu se pierde probele din dosar, precum lista de candidaţi care ar fi urmat să fie ajutaţi, dar şi "pentru a li se oferi tuturor candidaţilor şanse egale la examen".

"Dacă se intervenea după examen, exista riscul pierderii probelor, cum e lista cu nume de candidaţi care ar fi fost ajutaţi. Această listă cuprinde aproximativ 20 de nume. Au mai fost ridicate şi alte obiecte care demonstrează metoda prin care candidaţii urmau să fie ajutaţi", spunea procurorul.

El preciza că printre probele ridicate de anchetatori de la locuinţele celor trei suspecţi se numără bileţele cu semne de la elevi care ar fi urmat să se regăsească pe fişele de examinare, dar şi instrumente de scris care oferă posibilitatea ştergerii textului. "Credem că aceste instrumente de scris urmau să fie folosite şi de către candidaţi, iar suspecţii ar fi trebuit să şteargă răspunsurile greşite şi să le completeze pe cele corecte", afirma procurorul Codrin Gavra.

Anchetatorii spuneau că în acest caz există şi alţi profesori suspectaţi că erau implicaţi, dar aceştia vor fi audiaţi după încheierea probelor din cadrul examenului de bacalaureat, pentru a nu fi afectată desfăşurarea acestora.

Luni a avut loc prima probă scrisă a bacalaureatului, la disciplina de Limba şi literatura română, la care erau aşteptaţi să participe 143.968 de absolvenţi, dintre care 129.827 din promoţia curentă, iar alţi 14.141 din promoţiile anterioare, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Educaţiei.

Marţi, 1 iulie, absolvenţii clasei a XII-a vor participa la proba scrisă de Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 2 iulie, la proba scrisă obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfăşura proba scrisă la alegere a profilului şi specializării.

Afişarea rezultatelor la Bacalaureat 2014 va avea loc în 7 iulie şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţii. Acestea urmează a fi soluţionate în perioada 8 - 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi anunţate în 11 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici