CC: Numirea consilierilor Vorniceanu şi Donovici la Curtea de Conturi, neconstituţională

Numirea la Curtea de Conturi a consilierilor Marius Vorniceanu şi Constanţa Donovici este neconstituţională, pentru că ambii au mai deţinut această funcţie, au decis, joi, judecătorii de la Curtea Constituţională (CC).

771 afișări
Imaginea articolului CC: Numirea consilierilor Vorniceanu şi Donovici la Curtea de Conturi, neconstituţională

CC: Numirea consilierilor Vorniceanu şi Donovici la Curtea de Conturi, neconstituţională (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Pe de altă parte, CC a stabilit că Hotărârea Parlamentului privind numirea vicepreşedintelui Vasile Cosmin Nicula şi a altor patru consilieri la Curtea de Conturi este constituţională.

Grupul parlamentar al PNL a atacat la Curtea Constituţională Hotărârea Parlamentului privind numirea vicepreşedintelui Vasile Cosmin Nicula şi a şase consilieri la Curtea de Conturi. În cadrul sesizării se precizează că mumirea celor şase consilieri de conturi s-a făcut fără a se ţine cont de configuraţia politică a Parlamentului, aceştia fiind propuşi Parlamentului de Comisiile permanente pentru buget, finanţe şi bănci ale celor două Camere numai dintre candidaţii de pe lista prezentată de Partidul Social Democrat.

De asemenea, se semnalează că atât Comisiile, cât şi Plenul Parlamentului au refuzat să analizeze, respectiv să voteze candidaţi de pe listele altor grupuri parlamentare.

"Acest procedeu încalcă un principiu al statului de drept, potrivit căruia instituţii fundamentale care reprezintă democraţia politică şi care asigură funcţionarea normală a unui asemenea stat trebuie să se formeze cu aportul electiv al tuturor formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, în raport cu ponderea reprezentării", potrivit sesizării transmise Curţii.

Iniţiatorii sesizării spun că modul în care sunt reglementate, atât în Constituţie, cât şi în legea de organizare şi funcţionare a sa, numirea şi statutul personalului Curţii de Conturi, ai cărei consilieri sunt numiţi de organul reprezentativ suprem al poporului român, exerciţiul demnităţii acestora îi conferă acestei autorităţi creditul necesar pentru realizarea contribuţiei indispensabile la funcţionarea statului de drept şi a democraţiei politice.

"De remarcat că demnitatea de consilier de conturi, spre deosebire de alte demnităţi publice (Preşedintele României, deputaţi, senatori), nu poate fi exercitată în concepţia Constituţiei şi a legii, pentru mai mult de un mandat cu o durată de nouă ani. Opţiunea Constituţiei şi a legii pentru durata limitată a exerciţiului unei funcţii de înaltă demnitate publică, rezultată din numărul de mandate admis, şi din întinderea în timp a mandatului, stabilită normativ, este una din valorile, şi în acelaşi timp, regulile şi principiile constituţionale", au mai arătat semnatarii sesizării trimisă la CC.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului l-a validat, în 16 iunie, pe Vasile Cosmin Nicula, în funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturil, el fiind propus de PSD. Dedsi Attila (UDMR), Constanţa Donovici (PSD), Dan Firţescu (PSD), Ileana Manuela Pieleanu (PC) şi Marius Vorniceanu (PSD) au fost validaţi şi ei tot atunci pentru funcţiile de consilieri de conturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici