CCR: Codul administrativ este neconstituţional/UDMR: Parlamentul să iniţieze un nou proiect legislativ

Judecătorii CCR a admis, marţi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Opoziţiei cu privire la Codul administrativ al României. Şeful statului argumentează că introducerea pensiilor speciale şi articolul privind folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală sunt neconstituţionale.

1557 afişări
Imaginea articolului CCR: Codul administrativ este neconstituţional/UDMR: Parlamentul să iniţieze un nou proiect legislativ

Codul administrativ este neconstituţional

”Obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la Legea privind Codul administrativ al României, obiecţie formulată de un număr de 44 de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal, Uniunii Salvaţi România şi Partidului Mişcarea Populară şi 6 deputaţi neafiliaţi 2. Obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la Legea privind Codul administrativ al României, obiecţie formulată Preşedintele României”, prevede ordinea de zi a şedinţei de marţi a CCR, potrivit site-ului instituţiei.

Pronunţarea pe cele două sesizări a fost amânată în mai multe rânduri de Curtea Constituţională.

Preşedintele Klaus Iohannis, a trimis Curţii Constituţionale, pe 31 iulie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind Codul administrativ al României, criticând că aceasta cuprinde norme neclare, paralelisme legislative şi dispoziţii necorelate atât între ele, cât şi cu alte acte normative.

”O administraţie publică modernă, într-un stat de drept, democratic şi social trebuie să fie, înainte de toate, o administraţie publică transparentă, transparenţă de neconceput în absenţa unor reglementări clare, unitare şi accesibile. Din analiza legii supuse controlului de constituţionalitate, constatăm că aceasta cuprinde norme neclare, paralelisme legislative şi dispoziţii necorelate atât între ele, cât şi cu alte acte normative”, susţine şeful statului în sesizarea trimisă CCR.

Preşedintele Iohannis mai susţine că modificarea textului restrânge domeniul de aplicare a răspunderii unui membru al Guvernului pentru un eventual conflict de interese, permiţând practic celelalte fapte realizate dintr-un interes personal de natură nepatrimonială ori cu scopul de a obţine un folos material pentru alte rude apropiate sau pentru alte persoane.

”Concret, membrul Guvernului este apărat de răspundere dacă asigură folosul material pentru alte rude apropiate (nepoţi, veri etc), concubini, prieteni sau persoane cu care a stabilit diverse înţelegeri sau parteneriate. De asemenea, introducerea unei consecinţe calificate, aceea <de a produce un folos material> nu are nici o justificare raţională şi nu este în concordanţă cu valoarea socială protejată prin norma în discuţie, existând posibilitatea ca membrul Guvernului să urmărească obţinerea unui folos nepatrimonial, ipoteză exclusă de către legiuitor prin modificarea adoptată”, mai menţionează şeful statului.

De asemenea, potrivit sesizării de neconstituţionalitate, în cuprinsul art. 40 alin. (1) lit. g) din lege se precizează că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială, sintagma „calitatea de comerciant persoană fizică” din art. 84 alin. 1 lit. g) din Legea nr. 161/2003 fiind înlocuită cu sintagma „calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială”.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat şi articolul privind „Folosirea limbii minorităţilor naţionale”, care prevede că „autorităţile şi instituţiile publice, precum şi celelalte entităţi juridice prevăzute la alin. (1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea prevăzută la alin. (1).”

”Potrivit art. 13 din Constituţie, <În România, limba oficială este limba română>. Totodată, în conformitate cu dispoziţiile art. 120 alin. (2) din Constituţie, <în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere semnificativă se asigură folosirea limbii minorităţii naţionale respective în scris şi oral în relaţiile cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu serviciile publice deconcentrate, în condiţiile prevăzute de legea organică>, mai arată Iohannis.

Preşedintele critică şi introducerea pensiilor speciale pentru unii dintre aleşii locali, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene.

În varianta votată de Parlament se prevede că „(1) persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, care au exercitat funcţii de autoritate executivă, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă”, iar cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, şi este prevăzut pentru fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritorială prin anexă distinctă la legea anuală de aprobare a bugetului de stat.

”Vă solicit să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că prevederile Legii privind Codul administrativ al României sunt neconstituţionale”, se arată în finalul sesizării.

De asemenea, pe ordinea de zi a şedinţei Curţii Constituţionale figurează şi sesizarea formulată de 44 de deputaţi aparţinând PNL, USR şi PMP.

UDMR: Parlamentul să iniţieze un nou proiect legislativ de Cod Administrativ

Parlamentul trebuie să iniţieze un nou proiect legislativ de Cod Administrativ, a cărui bază să fie proiectul votat de mai multe partide parlamentare şi declarat neconstituţional de CCR, susţine liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.

Cseke Attila a declarat marţi, corespondentului MEDIAFAX, după ce CCR a declarat neconstituţional Codul Administrativ, că acesta aducea o reformă în administraţia publică.

”UDMR crede că avem nevoie de un Cod Administrativ care să aducă o reformă în administraţia publică, iar proiectul de cod care a fost în dezbaterea CCR răspundea în mare măsură acestei cerinţe. Întărea principiul autonomiei locale, dădea posibilitatea unei descentralizări în administraţia publică, introducea elemente mai moderne în funcţionarea administraţiei publice centrale şi locale şi sintetiza reglementările privind administraţia publică din 18 legi aflate azi în vigoare. Din păcate, neconstituţionalitatea a fost declarată pe chestiuni procedurale, ceea ce înseamnă că legea este neconstituţională în integralitatea ei. Este nevoie de o nouă procedură parlamentară, iar UDMR solicită ca Parlamentul să iniţieze un nou proiect legislativ de Cod Administrativ. Este nevoie de iniţierea unei noi proceduri, un nou proiect de lege, a cărui bază trebuie să fie actualul proiect de Cod Administrativ care a fost susţinut şi votat atât de UDMR, cât şi de mai multe partide parlamentare”, a spus Cseke.

Potrivit acestuia, este evident că România are nevoie de un nou Cod Administrativ pentru că nu mai poate rămâne în actualele legi ale administraţiei care, în multe privinţe, nu răspund cerinţele anilor 2018 – 2019.

”Este nevoie de un suflu nou în organizarea şi funcţionarea administraţiei publice”, a conchis liderul grupului UDMR din Senat.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici