CCR: Stabilirea faptelor pentru care ai fost amendat în timpul stării de urgenţă a fost lăsată la libera alegere a poliţistului

  • CCR a decis săptămâna trecută că amenzile date în timpul stării de urgenţă sunt neconstituţionale
  • CCR spune că legea induce confuzie
  • CCR: Stabilirea faptelor care duc la contravenţii a fost lăsată, arbitrar, la libera alegere a poliţistului
4953 afișări
Imaginea articolului CCR: Stabilirea faptelor pentru care ai fost amendat în timpul stării de urgenţă a fost lăsată la libera alegere a poliţistului

CCR: Stabilirea faptelor pentru care ai fost amendat în timpul stării de urgenţă a fost lăsată la libera alegere a poliţistului

CCR a decis săptămâna trecută că amenzile pe care le-ai primit în timpul stării de urgenţă, pentru nerespectarea restricţiilor, sunt neconstituţionale. Judecătorii susţin, în motivarea deciziei, că stabilirea faptelor care constituie contravenţie a fost lăsată la libera alegere a poliţistului. Astfel, legea este confuză, potrivit concluziei Curţii Constituţionale.

„Stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenţia, judecătorul însuşi nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluţionării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei”, spun judecătorii CCR.
 
Curtea mai admite că în ordonanţa de urgenţă dată de Guvern nu sunt prevăzute faptele concrete care atrag răspunderea contravenţională. Totodată, prevederile OUG stabilesc în mod nediferenţiat pentru toate aceste fapte, independent de natura sau gravitatea lor, aceeaşi sancţiune contravenţională principală.
 
„În ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale complementare, deşi legea prevede că acestea se aplică în funcţie de natura şi gravitatea faptei, atâta vreme cât fapta nu este circumscrisă, evident că nu se poate determina nici natura sau gravitatea sa pentru a stabili în mod just sancţiunea complementară aplicabilă”, se mai arată în motivarea CCR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici