Ce îi preocupă pe consumatorii români: siguranţa alimentară şi preţul produselor

Siguranţa alimentară şi preţul sunt principalele preocupări ale consumatorilor din România, arată un sondaj realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor şi prezentat miercuri de ANSVSA.

137 afișări
Imaginea articolului Ce îi preocupă pe consumatorii români: siguranţa alimentară şi preţul produselor

Ce îi preocupă pe consumatorii români: siguranţa alimentară şi preţul produselor

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, 59% dintre români (46% dintre cetăţenii UE) declară că se ghidează în achiziţionarea alimentelor după gradul de siguranţa al acestora. Pe locul doi se află preţul (48% dintre români vs 54% dintre cetăţenii UE), în timp ce gustul reprezintă doar al treilea criteriu în alegerea alimentelor (43% dintre români vs. 51% dintre cetăţenii UE).

71% dintre români (70% dintre cetăţenii UE) s-au declarat preocupaţi de importanţei siguranţei alimentare. Cei mai mulţi au auzit despre aditivii din alimente sau băuturi (49% dintre români vs 70% dintre cetăţenii UE), despre toxiinfecţiile alimentare cauzate de contaminarea cu bacterii, virusuri sau paraziţi (49% dintre români vs 57% dintre cetăţenii UE) şi despre reziduuri de pesticide din alimente (47% dintre români vs 65% dintre cetăţenii UE).

Aproximativ 6 din 10 participanţi (63% dintre români vs 61% dintre cetăţenii UE) indică televiziunea ca fiind principala sursă de informaţii despre riscurile alimentare, urmată de familie, prieteni, vecini sau colegi (50% dintre români vs 44% dintre cetăţenii UE) şi internet (27% dintre români vs 37% dintre cetăţenii UE).

Mai mult de 8 din 10 respondenţi au încredere în medici (81% dintre români vs 89% dintre cetăţenii UE), universităţi/oameni de ştiinţă finanţaţi din fonduri publice (77% dintre români vs 82% dintre cetăţenii UE) şi fermieri şi producători primari (76% dintre români vs 74% dintre cetăţenii UE) pentru informaţii cu privire la riscurile alimentare.

18% dintre români şi 21% dintre cetăţenii UE spun că nu şi-ar schimba comportamentul în cazul unei alerte alimentare.

Informaţiile au fost relevate în urma unui sondaj Eurobarometru realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, în perioada martie-aprilie 2022. La studiu au participat 1.000 de români şi 27.000 de persoane din UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici