CE poate cere oricând Spaniei să ridice restricţiile pentru lucrătorii români

Spania nu va putea decide singură momentul retragerii restricţiilor pentru lucrătorii români, respectiv 31 decembrie 2012, aşa cum vor autorităţile spaniole, Comisia Europeană decizând că va putea cere oricând ridicarea măsurilor impuse din 22 iulie, au declarat pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

343 afișări
Imaginea articolului CE poate cere oricând Spaniei să ridice restricţiile pentru lucrătorii români

CE poate cere oricând Spaniei să ridice restricţiile pentru lucrătorii români (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comisia Europeană nu va lăsa Spaniei decizia unilaterală de retragere a restricţiilor la 31 decembrie 2012, aşa cum autorităţile spaniole îşi doreau. CE va cere Spaniei să prezinte trimestrial rapoarte privind situaţia pe piaţa muncii. Comisia Europeană va putea cere în orice moment Spaniei să ridice restricţiile", au spus surse oficiale de la Bruxelles.

CE a decis că, în baza evaluării evoluţiilor care vor fi înregistrate, va putea decide oricând oportunitatea limitării sau eliminării măsurilor adoptate integral sau pentru anumite sectoare de activitate sau regiuni.

"Primul raport de monitorizare este cerut Spaniei până la sfârşitul acestui an", au mai precizat sursele citate, explicând că obligativitatea de raportare din partea autorităţilor spaniole va oferi autorităţilor române posibilitatea prezentării unor date şi evaluări proprii, care să fie date Comisiei pentru urmărirea limitării ariei de aplicare a măsurilor restrictive.

Sursele citate au adăugat că poziţia CE va fi prezentată oficial joi.

Guvernul spaniol a decis, în 22 iulie, reintroducerea permiselor de muncă pentru români.

"Consiliul de Miniştri a aprobat un acord prin care se stabileşte reactivarea - aşa cum prevedea ca fiind posibil şi Acordul din 2008 - a perioadei tranzitorii în ceea ce priveşte accesul românilor pe piaţa spaniolă a muncii. Astfel, cetăţenii români care vor veni la muncă în Spania vor avea nevoie, pentru a fi în legalitate, de o autorizaţie prealabilă emisă pe baza existenţei unui contract de muncă", a precizat atunci Guvernul de la Madrid.

Autorităţile spaniole au precizat că măsura, care are caracter temporar, nu va afecta românii care sunt deja incluşi pe piaţa muncii din Spania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici