CE trimite România la Curtea Europeană de Justiţie în cazul serviciului 112

Comisia Europeană a decis joi să defere România şi Bulgaria Curţii Europene de Justiţie pentru inaccesibilitatea serviciului 112 şi pentru lipsa informaţiilor privind localizarea apelantului în ceea ce priveşte apelurile către 112, potrivit unui comunicat al CE.

32 afișări
Imaginea articolului CE trimite România la Curtea Europeană de Justiţie în cazul serviciului 112

CE trimite România la Curtea Europeană de Justiţie în cazul serviciului 112

"Cu toate că atât Bulgaria, cât şi România au depus eforturi pentru instituirea numărului unic european pentru apeluri de urgenţă 112, nu ne putem declara multumiţi atunci când este în discuţie siguranța cetăţenilor noştri. Orice întârziere înregistrată în implementarea serviciului 112 poate pune în pericol viaţa şi sănătatea călătorilor. Solicit României şi Bulgariei să implementeze integral şi rapid serviciul 112", a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru Telecomunicaţii, potrivit unui comunicat al CE.

Normele europene în domeniul telecomunicaţiilor prevăd obligaţia statelor membre de a se asigura că numărul unic european pentru apeluri de urgenţă 112 poate fi apelat gratuit de pe întreg teritoriul naţional de la orice tip de telefon. Ele trebuie, de asemenea, să se asigure că apelurile către numărul 112 sunt preluate şi prelucrate eficient, precum şi că operatorii furnizează serviciilor de urgenţă informaţii referitoare la localizarea apelantului.

România a primit o scrisoare oficială de notificare în noiembrie 2007, iar Bulgaria în octombrie 2007. În aprilie 2008 ambele ţări au primit avize motivate, care reprezintă ultimul avertisment în cadrul acestei proceduri, referitoare la funcţionarea corespunzătoare a serviciului 112.

CE subliniază că în România nu se furnizează pentru toate apelurile informaţii referitoare la localizarea apelantului, care ajută serviciile de urgenţă să găsească victimele accidentelor.

Cu toate acestea, având în vedere eforturile depuse în prezent în ambele state membre pentru ca serviciul 112 să devină complet funcţional până la sfârşitul anului, Comisia amână cu trei luni punerea în aplicare a deciziei, pentru a le acorda o ultimă şansă de a remedia deficienţele semnalate. În cazul în care nu se constată conformitatea deplină în următoarele trei luni, cauzele vor fi aduse în faţa Curţii Europene de Justiţie.

"Mă aştept ca autorităţile bulgare şi române să trateze cu seriozitate numeroasele angajamente politice pe care le-au luat în legătură cu garantarea funcţionării complete a serviciului 112. Termenul limită pentru ca serviciul 112 să devină complet funcţional în aceste state a fost 1 ianuarie 2007, astfel încât decizia luată astăzi de a deferi ambele ţări Curţii de Justiţie va fi pusă în aplicare fără întârziere, dacă, până la sfârşitul anului, se iveşte cea mai mică îndoială că legislaţia comunitară nu este respectată", a declarat Reding.

Marţi, ministrul Comunicaţiilor, Karoly Borbely, a declarat însă că Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU) va face posibilă, până la finele lunii noiembrie, localizarea apelurilor efectuate de pe telefoane mobile din toate reţelele operatorilor de profil.

Numărul 112 a fost introdus în 1991 pe lângă numerele de urgenţă naţionale ca număr unic european pentru apeluri de urgenţă, în toate statele membre UE, pentru a face mai accesibile serviciile de urgenţă. Din 1998, statele membre sunt obligate, în baza normelor comunitare, să garanteze că toţi utilizatorii serviciilor de telefonie fixă şi mobilă pot apela gratuit 112. Din 2003, operatorii telefonici trebuie să furnizeze serviciilor de urgenţă informaţii referitoare la localizarea apelantului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici