CE va lansa alianţa mondială împotriva abuzurilor sexuale asupra copiilor comise prin internet

Comisia Europeană va lansa, miercuri, la Bruxelles, o alianţă mondială împotriva abuzurilor sexuale asupra copiilor comise prin intermediul internetului, la care vor adera 48 de state, ţările participante urmând să decidă, ulterior, măsuri la nivel naţional pentru realizarea obiectivelor alianţei.

130 afișări
Imaginea articolului CE va lansa alianţa mondială împotriva abuzurilor sexuale asupra copiilor comise prin internet

Cecilia Malmström (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alianţa va fi lansată de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, împreună cu Eric Holder, procurorul general al SUA.

Iniţiativa vrea să reunească factorii de decizie la nivel mondial, pentru o mai bună identificare şi ajutorare a victimelor, precum şi pentru aducerea în faţa justiţiei a autorilor acestor infracţiuni, se arată într-un comunicat de marţi al Reprezentanţei Comisiei Europene.

La conferinţa de lansare a alianţei vor participa miniştri şi înalţi funcţionari din cele 27 de state membre ale UE şi din alte 21 de ţări din afara Uniunii Europene, respectiv Albania, Australia, Cambodgia, Croaţia, Elveţia, Filipine, Georgia, Ghana, Japonia, Moldova, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Serbia, Statele Unite ale Americii, Thailanda, Turcia, Ucraina şi Vietnam.

Potrivit sursei citate, ţările care participă la alianţă se angajează să îndeplinească mai multe obiective politice, astfel încât, în urma intensificării cooperării internaţionale, lupta împotriva abuzului sexual asupra copiilor prin intermediul internetului să devină mai eficientă.

"În spatele fiecărei imagini care înfăţişează un abuz asupra unui copil, se află un copil maltratat, o victimă exploatată şi neajutorată. Odată ce ajung pe internet, aceste imagini pot circula la nesfârşit. Responsabilitatea noastră este de a-i proteja pe copii, indiferent unde locuiesc, şi de a-i aduce pe infractori în faţa justiţiei, indiferent de locul din care operează. Singura modalitate de a realiza acest obiectiv este de a ne uni forţele pentru a întreprinde acţiuni mai ferme şi mai bine coordonate la nivel mondial", susţine Cecilia Malmström.

Potrivit sursei citate, se estimează că peste un milion de imagini înfăţişând copii supuşi abuzului şi exploatării sexuale circulă în prezent pe internet. Potrivit Biroului ONU pentru droguri şi criminalitate (UNODC), în fiecare an sunt adăugate 50 000 de noi imagini cu abuzuri comise asupra copiilor.

"Datorită acestei iniţiative internaţionale, resursele noastre comune se vor consolida, astfel încât vor fi deferiţi justiţiei mai mulţi infractori, va fi posibilă identificarea mai multor victime ale abuzului sexual asupra copiilor şi se va asigura că aceste victime beneficiază de ajutorul şi de sprijinul nostru", spune procurorul general al SUA.

Ţările participante îşi vor exprima angajamentul politic de a realiza mai multe obiective. Printre acestea vor fi avute în vedere intensificarea eforturilor pentru identificarea victimelor şi pentru a se asigura că acestea primesc asistenţa, sprijinul şi protecţia necesară, dar şi pentru găsirea şi punerea sub urmărire penală a infractorilor.

De asemenea, se vor avea în vedere măsuri de informare a copiilor cu privire la riscurile pe care le poate prezenta internetul, inclusiv cu privire la imaginile realizate de ei înşişi, şi la metodele de "ademenire" (grooming) utilizate de pedofili, dar şi măsuri de reducere a disponibilităţii pe internet a materialelor care înfăţişează abuzuri asupra copiilor, evitându-se astfel ca aceştia să fie din nou victime ale unor abuzuri.

Ulterior, fiecare ţară membră a alianţei va decide măsurile pe care le va adopta la nivel naţional pentru realizarea obiectivelor şi va întocmi rapoarte periodice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici