Cea mai veche închisoare din California, singura pentru condamnaţi la moarte, centru de reabilitare

California transferă toţi condamnaţii la moarte de la închisoarea San Quentin în alte locuri, în timp ce încearcă să transforme cea mai veche instituţie de acest fel a statului în centru de reabilitare.

91 afișări
Imaginea articolului Cea mai veche închisoare din California, singura pentru condamnaţi la moarte, centru de reabilitare

Cea mai veche închisoare din California, singura pentru condamnaţi la moarte, centru de reabilitare

Keith Doolin încă îşi aminteşte ziua din 2019 când muncitorii au venit să demonteze una dintre cele mai infame camere ale morţii din Statele Unite. El se afla în celula sa de la închisoarea San Quentin, situată în partea de nord a golfului San Francisco, şi urmărea la televizor imagini în direct care arătau cum un scaun de execuţie - în care 194 de persoane au fost executate - a fost transportat după mai bine de 80 de ani de utilizare. Camera de gazare verde care era demontată se afla la doar câteva sute de metri de locul unde stătea el.

Fost şofer de camion condamnat pentru crimă, Doolin a petrecut aproape 23 de ore pe zi în ultimii 28 de ani într-o celulă mică. Mult timp s-a temut că într-o zi va fi încătuşat de un scaun verde ca menta şi executat. Dar, în ultimii ani, California s-a mişcat rapid cu unele planuri de reformă a închisorilor. Decizia guvernatorului Gavin Newsom de a distruge camera morţii - şi, de asemenea, de a institui un moratoriu asupra pedepsei cu moartea în acest stat - a fost un moment decisiv pentru Doolin.

„El [Newsom] transmitea un mesaj: „Uite, s-ar putea să dureze ceva timp, dar lucrurile se vor schimba””.

Newsom încearcă acum să obţină mai multe schimbări la San Quentin, care are în prezent cel mai mare culoar al morţii din ţară. Guvernatorul a anunţat anul trecut că intenţionează să transforme cea mai veche închisoare din stat într-un centru de reabilitare. El va închide unitatea de condamnaţi la moarte a închisorii şi îi va muta pe Doolin şi pe ceilalţi 532 de condamnaţi la moarte în închisori standard din întregul stat în următoarele luni. 70 au fost deja mutaţi.

Doolin şi vecinii săi vor fi în continuare condamnaţi la moarte - ceea ce înseamnă că îşi vor petrece restul vieţii în închisoare. Pentru unii, ameninţarea execuţiei încă planează, deoarece un viitor guvernator ar putea reinstaura pedeapsa cu moartea în stat. Şase condamnaţi la moarte care au vorbit cu BBC prin telefon au împărtăşit sentimente amestecate în legătură cu mutarea lor. Unii au fost entuziasmaţi de oportunitatea de a trăi mai aproape de familie şi de a ieşi din celule fără cătuşe, în timp ce alţii au fost îngroziţi de perspectiva de a o lua de la capăt după zeci de ani în care au trăit singuri într-o celulă.

Construită în 1852, San Quentin este cea mai veche închisoare din California şi singura instituţie din stat pentru bărbaţii încarceraţi care au fost condamnaţi la moarte. Din 1893, 422 de persoane au fost executate acolo, inclusiv prin gazare, spânzurare sau injecţie letală.

Membrii familiilor trec pe lângă intrarea în camera de execuţie a închisorii de fiecare dată când îi vizitează pe cei dragi, a declarat mama lui Doolin, Donna Larsen, care face un drum dus-întors de nouă ore o dată pe lună pentru a-şi vizita fiul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici