Cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea copilului, după eliminarea plafonului: 35.000 de euro pe lună/Ministerul Muncii: După numai o lună se înregistrează un dezechilibru. Situaţia trebuie dezbătută public

Un număr de 129.226 femei şi 13.764 bărbaţi au depus, după 1 iulie, dosare pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului, cuantumul mediu fiind de 1.404 lei pe lună, dar există şi vârfuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro, a anunţat Ministerul Muncii.

15270 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea copilului, după eliminarea plafonului: 35.000 de euro pe lună/Ministerul Muncii: După numai o lună  se înregistrează un dezechilibru. Situaţia trebuie dezbătută public

Valoarea medie a indemnizaţiei de creşterea copilului a fost de 1.404 lei în iulie. Există şi vârfuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro

Astfel, de la 1 iulie, data la care Guvernul a implementat, la propunerea Parlamentului, actul normativ prin care a fost majorat la 85% cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului (ICC), la agenţia naţională şi la agenţiile teritoriale de plăţi şi inspecţie socială au fost depuse 142.990 dosare (129.226 femei şi 13.764 bărbaţi).

De la acea dată, limita minimă a indemnizaţiei în România este 1.063 lei, reprezentând 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată de 1.250 lei.

Impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult faţă de estimarea iniţială.

Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, obţinute în urma unui studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, cea mai mică valoare medie s-a înregistrat la Suceava, de 1.182 lei, iar cea mai mare în Bucureşti, în sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei.

Acelaşi studiu a evidenţiat faptul că un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC, adică 242 persoane, consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro.

”În acest moment, după numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament, se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situaţie trebuie dezbătută public în următoarea perioadă”, consideră reprezentanţii ministerului.

Topul indemnizaţiilor pentru creşterea şi îngrijirea copilului este condus de un parinte din Sibiu, cu venituri lunare de 187.158 lei si o indemnizatie de 159.084 lei, venit realizat ca membru asociat sau persoană autorizată să desfăşoare o activitate independent.

Locul secund este ocupat de o mamă din Bucureşti, cu venit de 110.786 lei şi indemnizaţie de 94.168 lei, din acelaşi tip de activitate, iar pe trei este un părinte din Constanţa, cu venituri de 87.874 lei si indemnizaţie lunară de 74.693 lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici