CEDO a condamnat statul român pentru tratamente inumane şi anchetă ineficientă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, statul român petnru tratamente inumane şi anchetă ineficientă într-un caz în care două persoane au reclamat că au fost ridicate de poliţişti şi arestate ilegal.

96 afișări
Imaginea articolului CEDO a condamnat statul român pentru tratamente inumane şi anchetă ineficientă

CEDO a condamnat statul român pentru tratamente inumane şi anchetă ineficientă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) informează, într-un comunicat de marţi, că magistraţii CEDO au condamnat, marţi, statul român în cazul Damian-Burueană şi Damian împotriva României, pentru tratamente inumane şi anchetă şi proces ineficiente.

Reclamanţii, susţinuţi de APADOR-CH, au sesizat CEDO de faptul că, pe 29 ianuarie 1995, au fost ridicaţi de poliţia din Novaci, duşi la secţie şi agresaţi de mai mulţi ofiţeri.

Cei doi au fost acuzaţi de comercializarea ilegală a unor produse importate din Germania, se arată în decizia CEDO, prezentată de APADOR-CH într-un comunicat de marţi.

În aceeaşi zi, reclamanţii au fost transportaţi la Poliţia din Turceni. În noaptea de 29 spre 30 ianuarie 1995, poliţia a efectuat o percheziţie la domiciliul celui de-al doilea reclamant, fără un mandat emis de procuror, precizează sursa citată.

Reclamanţii au mai arătat că au fost arestaţi preventiv fără ca dispoziţiile legale să fie respectate şi că acţiunea celui de-al doilea reclamant împotriva arestării nelegale nu a fost finalizată într-un termen rezonabil. Ancheta penală a ofiţerilor români s-a încheiat, ulterior, cu o soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP).

CEDO a decis, marţi, că reclamanţii au avut parte de tratament inuman din partea ofiţerilor şi că Guvernul nu a reuşit să demonstreze că folosirea forţei a fost necesară sau determinată de comportamentul celor doi. În plus, instanţa a subliniat ineficienţa anchetei dusă de autorităţile române, potrivit APADOR-CH.

Curtea a precizat şi că timpul în care acest dosar a fost instrumentat (opt ani) a depăşit durata rezonabilă stipulată de Convenţia Europeană, fiind retrimis de două ori instanţei inferioare pentru rejudecare. CEDO a găsit nelegală şi percheziţionarea domiciliului unuia dintre reclamanţi, fără un mandat judecătoresc şi fără posibilitatea de a contesta această măsură.

Instanţa europeană estimează că românii ar putea primi 15.000 de euro fiecare, pentru prejudicii morale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici