CEDO: Elveţia discriminează bărbaţii în privinţa pensiilor

  • Guvernul elveţian discriminează bărbaţii prin normele sale privind beneficiile pensiilor, a constatat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
  • Decizia va costa milioane de franci elveţieni în plăţi retroactive şi va forţa guvernul să rescrie legea privind pensiile.
5838 afișări
Imaginea articolului CEDO: Elveţia discriminează bărbaţii în privinţa pensiilor

În prezent, femeile al căror soţ moare primesc o pensie de urmaş pentru tot restul vieţii lor, în timp ce bărbaţii primesc plăţi doar dacă au copii sub 18 ani, scrie BBC.

Decizia s-a axat pe cazul lui Max Beeler, un elveţian a cărui soţie a murit într-un accident la începutul anilor 1990. În vârstă de 41 de ani, el a renunţat la locul de muncă pentru a avea grijă de cei doi copii mici ai lor şi a fost susţinut de o pensie de văduv, a relatat presa locală.

Dar în 2010 plăţile de pensie au fost oprite, deoarece copilul său cel mic a împlinit 18 ani.

Dacă Max Beeler ar fi fost femeie, plăţile ar fi continuat pentru tot restul vieţii sale, indiferent dacă ar fi avut sau nu copii. Beeler, care nu mai lucra de mulţi ani şi se baza pe pensie, a depus un recurs împotriva deciziei.

Pensia a fost anulată, deoarece instanţa din regiunea sa locală a declarat că legea a recunoscut în mod deliberat că bărbaţii sunt principalul susţinător al familiei în majoritatea familiilor.

Instanţa a argumentat că văduvii cu responsabilităţi de îngrijire a copiilor ar trebui să se întoarcă la locul de muncă odată ce copiii devin adulţi, în timp ce acest lucru nu este valabil şi pentru văduve.

Cazul a fost în cele din urmă adus la CEDO, unde Beeler a susţinut cu succes că a fost discriminat.

Instanţa a constatat că rolul femeilor la locul de muncă se schimbase şi că, prin urmare, discrepanţa încălca articolul 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, întrucât discriminarea era îndreptată împotriva bărbaţilor.

Domnul Beeler îşi va primi acum pensia, iar alţi văduvi vor putea să se prezinte pentru a solicita beneficii neplătite.

Se aşteaptă ca această decizie să redeschidă o dezbatere de lungă durată în Elveţia cu privire la cât de multă putere ar trebui să aibă judecătorii europeni asupra legislaţiei naţionale.

CEDO este o instanţă internaţională cu sediul la Strasbourg, în Franţa, care se pronunţă cu privire la presupusele încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Convenţia are 46 de semnatari, inclusiv multe ţări, precum Elveţia, care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici