Cei cinci judecători care au boicotat şedinţa CSM: Argumentul voturilor majoritare devine mai puternic decât cel al respectării legii / "Se dorea revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare. Trebuie să respectăm dreptul la apărare"

Cinci judecători ai CSM, printre care şi preşedintele instanţei supreme Cristina Tarcea, susţin că au boicotat şedinţa CSM pentru că "nu este pentru prima dată când argumentul numărului majoritar al voturilor exprimate devine mai puternic decât cel al respectării legii".

1912 afișări
Imaginea articolului Cei cinci judecători care au boicotat şedinţa CSM: Argumentul voturilor majoritare devine mai puternic decât cel al respectării legii / "Se dorea revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare. Trebuie să respectăm dreptul la apărare"

Judecători din CSM : Argumentul voturilor majoritare, mai puternic decât cel al respectării legii

"În şedinţa Comisiei nr.1 ale cărei lucrări s-au desfăşurat în data de 29 august 2017 s-a refuzat, în majoritate, să se acorde Inspecţiei Judiciare amânarea solicitată cu scopul de a pune la dispoziţia Consiliului un raport complet privind stadiul implementării recomandărilor raportului de audit, fiind exprimată neechivoc intenţia de a pune în discuţia Plenului de azi revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare ca urmare a raportului de audit, dar şi a altor împrejurări de fapt exterioare acestuia. Subliniem pe această cale că art. 41 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum şi numeroase decizii ale Curţii Constituţionale ne obligă să respectăm dreptul la apărare al oricărei persoane vizate de o procedură de revocare, cu atât mai mult cu cât este vorba de funcţii de conducere obţinute prin parcurgerea unor proceduri de concurs", menţionează magistraţii.

Semnatarii comunicatului de presă sunt Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Simona Marcu, reprezentant al judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea, reprezentant al judecătorilor curţilor de apel, Nicoleta Ţînţ, reprezentant al judecătorilor curţilor de apel şi Evelina Oprina, reprezentant al judecătorilor tribunalelor.

"Dat fiind că nu este pentru prima dată când argumentul numărului majoritar al voturilor exprimate devine mai puternic decât cel al respectării legii, refuzăm ca prin asigurarea cvorumului de Plen să creăm astfel cadrul necesar pentru încălcarea unui drept fundamental. Ne-am asumat această poziţie pentru a apăra un principiu, chiar dacă suntem conştienţi de faptul că atitudinea noastră poate fi de natură să aducă atingere interesului unor persoane, inclusiv colegi magistraţi, cărora le cerem, sincer, scuze", scriu într-un comunicat de presă cinci magistraţi CSM.

Şedinţa Comisiei nr. 1 a avut loc marţi, dată la care, prin vot, s-a decis ca la şedinţa plenului de miercuri să se ia în discuţie raportul de audit al Inspecţiei Judiciare, existând şi discuţii despre o eventuală revocare a conducerii inspectorilor şefi pe baza acestui raport.

Ulterior, şedinţa de miercuri nu s-a mai ţinut, cinci dintre magistraţii CSM fiind absenţi. Astfel, nu s-a putut luat în discuţie nici raportul privind Inspecţia Judiciară, nici alte solicitări ale judecătorilor şi procurorilor.

"Vreau să vă rog să luaţi act de colegii noştri care au astăzi cereri de pensionare, către viitorii noştri poate colegi care au constestaţii în ceea ce priveşte concursul de admitere. Din nefericire, lipsa colegilor noştri va împiedica analiza contestaţiilor şi transmiterea către preşedintele României a cererilor de eliberare din funcţie prin pensionare. Îmi manifest regretul. Eu consider în continuare că acest consiliu este al magistraţilor. Orice propunere a unui membru se dezbate aici şi condiţionările (...) sunt inacceptabile", a spus judecătorul Bogdan Mateescu după ce s-a constatat că nu este cvorum.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar fi urmat să analizeze, miercuri, raportul auditului extern al managementului Inspecţiei Judiciare (IJ), efectuat de o firmă specializată. O eventuală revocare a inspectorilor şefi poate fi dispusă exclusiv pe baza acestui raport.

Surse din sistem au declarat pentru Mediafax că şi la nivelul Inspecţiei situaţia este tensionată din cauza controlului la DNA, unii inspectori acuzându-şi colegii că nu ar fi respectat legea în efectuarea controlului la DNA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici