Cei mai mari băutori din lume. Europa de Est domină tabelul global

  • România ocupă locul 14 într-un clasament realizat de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), referitor la consumul mediu de alcool în 189 de ţări.
  • Potrivit datelor, românii consumă în medie 10,96 litri de alcool pur pe an.
  • Trei dintre ţările din top cinci se află în Europa de Est.
2127 afișări
Imaginea articolului Cei mai mari băutori din lume. Europa de Est domină tabelul global

Cei mai mari băutori din lume. Europa de Est domină tabelul global

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a analizat numărul mediu de litri de alcool pur consumaţi de locuitorii din 189 de ţări.

Insulele Cook, o ţară insulară situată în Pacificul de Sud, conduce lista, cu o persoană care consumă în medie aproximativ 13 litri de alcool pur pe an - adică mai mult de 100 de pahare cu vin. Insulele Cook au aproximativ 17.500 de persoane, iar economia sa este centrată pe turism. Datele CIA spun că peste jumătate din alcoolul pe care îl consumă locuitorii Insulelor Cook provine din băuturi spirtoase, precum vodca, whisky, gin şi rom.

Marea Britanie a intrat în top 25, ocupând locul 24 din 189, în timp ce SUA a ocupat locul 35.

Trei dintre ţările din top cinci se află în Europa de Est, patria vodcii, care are unele dintre cele mai ridicate rate de alcoolism.

Mai mult de unul din 10 bărbaţi din Letonia şi Lituania, de exemplu, sunt dependenţi de alcool.

Austria, unde vârsta legală pentru consumul de alcool este de 16 ani, a încheiat topul primelor cinci ţări, are, de asemenea, o cultură puternică a berii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că 2,3 miliarde de persoane din întreaga lume sunt considerate "consumatori actuali de alcool", ceea ce înseamnă că beau alcool în mod regulat. Aceasta reprezintă aproape 30 la sută din populaţia lumii.

Europa are cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor dintre toate continentele din lume, a declarat OMS. Potrivit datelor din 2021 ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), britanicii consumă în medie în fiecare săptămână aproximativ 4,4 halbe de bere sau 2,3 sticle de vin.

De asemenea, ei tind să bea mai mult decât majoritatea celorlalte naţiuni, 51% din tot alcoolul consumat în ţară fiind consumat de către băutorii înrăiţi - definiţi de OCDE ca fiind cei care beau două halbe pentru bărbaţi sau o halbă de bere pentru femei pe zi.

În SUA, 213 milioane de persoane cu vârste de 18 ani şi peste au declarat că au consumat alcool la un moment dat în viaţa lor, potrivit National Survey on Drug Use and Health (NSDUH) din 2021.

Aproximativ un sfert dintre bărbaţii americani şi o cincime dintre femeile din SUA, relatează Daily Mail.

Pe ultimele locuri din lista CIA, la egalitate cu 0 litri pe an, se află Bangladesh, Kuweit, Mauritania, Arabia Saudită şi Somalia.

În Bangladesh, consumul sau vânzarea de alcool era interzisă în momentul publicării datelor CIA din motive religioase. Cu toate acestea, anul trecut, ţara şi-a relaxat legile pentru a permite cuiva să bea cu permisiunea oficială.

Alcoolul este în continuare interzis în Kuweit, Mauritania, Arabia Saudită şi Somalia.

În concluzie, topul este condus de Insulele Cook, urmate de Letonia, Cehia, Lituania, Austria, etc/ România ocupă locul 14, cu 10,96 de litri de alcool pur consumaţi pe an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
alcool,
lume,
consum

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici