Cei peste 9.000 de angajaţi ai SNLO au intrat, luni, în şomaj tehnic

Cei peste 9.000 de angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) au intrat, de luni, în şomaj tehnic pentru o perioadă de o lună, timp în care vor fi plătiţi cu 75 la sută din salariu.

25 afișări
Imaginea articolului Cei peste 9.000 de angajaţi ai SNLO au intrat, luni, în şomaj tehnic

Cei peste 9.000 de angajaţi ai SNLO au intrat, luni, în şomaj tehnic (Imagine din arhivă; Radu Vioreanu/Mediafax Foto)

Potrivit directorului general al SNLO, Daniel Burlan, trimiterea în şomaj a minerilor şi întreruperea lucrului sunt generate de stocurile foarte mari de cărbune existente în momentul de faţă la exploatările care aparţin de SNLO. Astfel, cantităţile de lignit existente în depozite sunt de circa 900.000 de tone, cu 100.000 mai mult decât în urmă cu o lună.

Angajaţii SNLO vor rămâne acasă până la 15 iulie, perioadă în care vor primi 75% din salariu.

Administraţia societăţii miniere speră ca până atunci să reducă stocurile de cărbune astfel încât la reluarea activităţii minerii să aibă noi fronturi de lucru.

În perioada 15 iunie – 15 iulie la SNLO vor merge la lucru doar acei angajaţi care se ocupă de livrările de cărbune şi de paza unităţilor sau de asigurarea securităţii instalaţiilor de exploatare. În acest interval de timp, niciun salariat al unităţii nu va beneficia de concediu de odihnă, toate concediile din această perioadă urmând să fie reprogramate pentru alte perioade din an.

De asemenea, SNLO intenţionează să îşi reducă personalul cu circa 600 de salariaţi de la 1 iulie, aceştia urmând să fie incluşi într-un program de prepensionare în baza căruia, timp de doi ani, le vor fi plătite salariile pentru a rămâne acasă şi a ieşi apoi la pensie. Programul respectiv trebuia aplicat de la 1 mai, însă disponibilizările nu au putut fi făcute întrucât Guvernul nu a modificat încă ordonanţa de urgenţă 116 din 2006 pentru ca SNLO să poată efectua reducerile de personal. Daniel Burlan afirmă că modificările respective ar urma să fie făcute în şedinţa de miercuri a Guvernului, după care administraţia SNLO va putea să înceapă procedurile de disponibilizare a celor 600 de salariaţi.

Conform unui protocol încheiat între administraţie şi sindicate, până în 2012 alţi 500 de angajaţi ar urma să fie disponibilizaţi tot prin ieşirea la pensie anticipată, cei mai mulţi dintre aceştia fiind mineri proveniţi de la cele trei mine de subteran care mai există în Oltenia. Minele respective se vor închide în următorii ani, iar angajaţii care nu au limita de vârstă pentru a se pensiona anticipat vor fi preluaţi de exploatările miniere de suprafaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici