VIDEO  Cel mai bătrân copac de pe planetă, un stejar vechi de 13.000 de ani, s-a „clonat” singur

  • În California, s-a constatat că un stejar are vârsta cuprinsă între 13.000 şi 15.000 de ani, devenind astfel cel mai vechi copac de pe planetă.
  • Arborele este cunoscut şi sub numele de „Palmer Oak” şi este situat în Crestmore Heights din Riverside County.
  • Pentru a evita orice eroare de apreciere, vechimea lui a fost analizată cu metoda Carbon-14.
8998 afișări
Imaginea articolului Cel mai bătrân copac de pe planetă, un stejar vechi de 13.000 de ani, s-a „clonat” singur

Cel mai bătrân copac de pe planetă, un stejar vechi de 13.000 de ani, s-a „clonat” singur

Spre deosebire de alţi stejari mari, acest copac arată ca o grămadă de arbuşti mici. Cu toate acestea, conform oamenilor de ştiinţă, copacul a reuşit să supravieţuiască timp de 13.000 de ani graţie capacităţii sale de a se „clona” singur, adică de a renaşte, dar dintr-o rădăcină originală.

Procesul se numeşte propagare clonală, atunci când trunchiul moare, dar sistemul radicular rămâne viu şi din el renaşte un trunchi nou. Astfel, tehnic, devine cel mai vechi organism viu.

Până în prezent, se credea că cel mai bătrân copac viu este Old Tjikko, un molid (în viaţă şi datorită propagării clonale), de aproximativ 9.563 de ani, situat pe un munte din Parcul Naţional Fulufjället, Suedia. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici