CEL MAI GRAV ACCIDENT DIN TURISMUL ROMÂNESC: Numărul românilor morţi în Muntenegru este de 18 - OFICIAL. Ponta: Miercuri va fi zi de DOLIU NAŢIONAL

Numărul românilor decedaţi după ce autocarul în care se aflau a căzut într-o prăpastie, în Muntenegru, este de 18. Alţi 29 sunt internaţi, dintre care şapte la terapie intensivă, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat. Parchetul General va face o anchetă în cazul accidentului din Muntenegru, sesizându-se din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituţiei, Simona Frolu.

18037 afișări
Imaginea articolului CEL MAI GRAV ACCIDENT DIN TURISMUL ROMÂNESC: Numărul românilor morţi în Muntenegru este de 18 - OFICIAL. Ponta: Miercuri va fi zi de DOLIU NAŢIONAL

TRAGEDIA din MUNTENEGRU: Numărul românilor morţi a ajuns la 19 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 21: 15 - Duşa: Repatrierea răniţilor din Muntenegru, cea mai mare intervenţie aviatică medicalizată a MApN

Luni seară, la Baza 90 din Otopeni, au fost prezentate presei, de către ministrul Mircea Duşă, cele două avioane militare - Hercule şi Spartan - cu care vor fi transportate persoanele rănite în accidentul de duminică din Muntenegru.

Spartan, o aeronavă mai mic, va fi dotată cu 12 tărgi şi aparatură pentru terapie intensivă, în timp ce în Hercule vor putea fi transportaţi 18 pacienţi.

Mircea Duşă nu a putut preciza numărul medicilor români care vor merge în Muntenegru pentru preluarea răniţilor, dar a spus că aceştia vor fi coordonaţi de Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti şi purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca.

Marţi, de la ora 5.00, SMURD va aduce toate echipamntele şi materialele sanitare necesare răniţilor, după care plecarea se va face, de la Baza 90, în jurul orei 8.00.

Avioanele se vor întoarce la Baza 90, de unde răniţii vor fi preluaţi de echipaje SMURD şi transportaţi la spitale în Capitală.

Duşa a mai spus că aceasta este cea mai mare acţiune de acest fel pe care o organizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi a transmis condoleanţe famillilor victimelor din accidentul de la Muntenegru.

UPDATE 20:05 - Corlăţean cere urgentarea identificării victimelor. Medicii speră ca aceasta să se încheie marţi

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat că a cerut urgentarea procedurilor de identificare a oamenilor care au murit în accidentul din Muntenegru, reprezentantul spitalului din Podgorica spunând că se depun eforturi pentru finalizarea identificării victimelor până marţi dimineaţă.

Declaraţiile au fost făcute, luni seară, la spitalul din capitala Muntenegrului unde au fost aduşi românii implicaţi duminică într-un accident rutier.

Ministrul de Externe a spus că s-a dus în Muntenegru pentru a vedea în ce situaţie sunt pacienţii români şi pentru a le transmite un mesaj de sprijin moral şi de solidaritate.

Corlăţean a mai spus că a cerut autorităţilor urgentarea procedurilor de identificare a persoanelor decedate, precizând aceste informaţii sunt extrem de importante pentru familii.

Totodată, ministrul a apreciat că autorităţile de la Bucureşti au cooperat foarte bine, atât cu autorităţile din Muntenegru, cât şi cu medicii, mulţumind în numele Guvernului român pentru sprijinul, asistenţa medicală acordată, dar şi solidaritatea umană de care au dat dovadă cetăţeanii din Muntenegru.

"Toţi cei pe care i-am vizitat mi-au confirmat faptul că asistenţa medicală de care au beneficiat a fost excepţională. Vreau să mulţumesc şi tuturor celor care au donat sânge", a mai spus Corlăţean.

Reprezentantul spitalului de la Podgorica a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că, de luni dimineaţă, se depun eforturi pentru identificarea persoanlor decedate şi speră ca, marţi dimineaţă, să poată fi făcute publice numele lor.

UPDATE 19:43 - Arafat: Peste 25 de medici şi asistente vor supraveghea răniţii care vor fi aduşi marţi în ţară

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, luni, că persoanele rănite în accidentul din Muntenegru care vor fi aduse în ţară vor fi supravegheate de peste 25 de medici şi asistente, aeronavele fiind aşteptate la Podgorica în jurul orei 9.00.

Secretarul de stat a mai spus că cele două avioane aparţin Forţelor Aeriene Române, fiind vorba de un avion mare Hercules, şi unul mai mic, Sparatan, ambele echipate cu aparatură medicală, inclusiv cu aparatură specifică pentru terapie intensivă.

"Vor fi peste 25 de medici şi asistente în cele două avioane, pentru a avea grijă de pacienţi în timpul transferului. Cele două avioane aşteptăm să ajungă în jurul orei 9.00. Odatăp ajunse, echipele medicale vor fi aduse la spital cu tot cu echipamente. Vom pregăti pacienţii şi apoi îi vom duce la avioane şi la Bucureşti. În Bucureşti, patru spitale de urgenţă sunt pregătite să-i primească", a zis Arafat.

El a mai spus că în cele două avioane va exista un medic la doi pacienţi.

Arafat a precizat că a mai făcut încă o vizită pacienţilor aflaţi în terapie intensivă şi majoritatea sunt transferabili.

"Mâine este de văzut dacă mai trebuie să rămână cineva aici. Analizăm fiecare caz în parte. (...) Vom continua evaluările şi, mâine dimineaţă, vom lua deciziile finale pentru transportul către Bucureşti", a declarat Raed Arafat.

Oficialul a mulţumit totodată medicilor şi asistentelor de la Podgorica pentru tot ce-au făcut pentru pacienţii români, precizând că "ei i-au salvat pe oamenii de aici".

Reprezentantul spitalului din capitala Muntenegrului unde sunt internaţi cetăţenii români implicaţi în accident a precizat că patru dintre pacienţi respiră cu ajutorul aparatelor şi, deşi au funcţii vitale stabile, sunt încă în pericol.

El a mulţumit ministerelor Sănătăţii din Serbia, Muntenegru şi Croaţia pentru suportul oferit spitalului pentru tratarea acestor pacienţi.

UPDATE 19:40 - Ponta: Anunţăm familiile mâine, când avionul ce transportă decedaţii va decola de la Podgoriţa

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa Celulei de criză desfăşurată la MAE, că autorităţile române vor anunţa familiile celor decedaţi în accidentul rutier din Muntenegru în cursul zilei de marţi, după ce avionul care transportă trupurile neînsufleţite va decola de la Podgoriţa.

"Mâine (miercuri - n.r.), în momentul în care avionul care îi transportă pe decedaţi va decola de la Podgoriţa, vom anunţa familiile şi vom încerca să organizăm toate procedurile de transport către locuinţele familiilor", a spus Ponta.

El a confirmat oficial faptul că există 18 persoane decedate, precizând că 22 de persoane sunt rănite în diverse stadii, iar 7 persoane se află la Terapie intensivă, cu precauţia referitoare la situaţia finală.

Ponta a spus că avionul cu care a plecat medicul Raed Arafat este cel care se va întoarce marţi la Bucureşti cu trupurile neînsufleţite ale victimelor accidentului, acesta urmând să decoleze imediat ce se încheie de către autorităţile din Muntenegru toate procedurile legale.

UPDATE 19:20 - Ponta: Identificarea victimelor accidentului de la Podgorica, întârziată de risipirea actelor

Premierul Victor Ponta a declarat că identificarea victimelor accidentului rutier de la Podgorica este întârziată din cauza faptului că acestea nu aveau acte asupra lor, el arătând că procesul de identificare ar putea continua la Bucureşti.

"Am discutat şi în urmă cu câteva minute şi cu domnul ministru Colăţean, şi cu domnul ministru Arafat. Problema principală care întârzie identificarea e dată de o situaţie până la urmă de înţeles: victimele nu aveau la momentul transportării la spital documente asupra lor. Documentele se află în epava autobuzului, care probabil în acest moment se fac eforturi pentru a fi recuperată din această prăpastie împreună cu toţi reprezentanţii statului român, pentru că s-au deplasat acolo şi reprezentanţi noştri consulari şi ai poliţiei. Se fac toate eforturile pentru a se identifica cu certitudine, sută la sută, atât persoanele decedate, cât şi cele rănite", a spus Ponta.

El a arătat că, în măsura în care nu se vor putea face toate identificările la Podgorica, s-ar putea să continue la Bucureşti procesul de identificare pentru a avea certitudinea "sută la sută" asupra identităţii persoanelor decedate.

Totodată, Ponta a spus că informaţiile confirmate privind identitatea persoanelor decedate sau rănite vor fi transmise de autorităţi în momentul în care identitatea acestora va fi certă.

"Vreau de asemenea să spun eu şi să cer iertare familiilor victimelor. Imediat ce vom avea informaţii confirmate le vom transmite noi. Nu ar fi în nicun fel scuzabil să înştiinţăm familiile, fie acolo unde e vorba de persoane decedate, fie acolo unde e vorba de persoane doar rănite, care sunt încă în viaţă, înainte de avea confirmarea foarte clară referitoare la identitatea acestora", a spus Ponta.

UPDATE 19:00 - Guvernul va decreta ziua de miercuri drept zi de doliu naţional pentru victimele din Muntenegru

Guvernul va decreta ziua de miercuri, 26 iunie, drept zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru, a anunţat premierul Voctor Ponta.

Hotărârea privind declararea zilei de doliu naţional va fi aprobată marţi, în şedinţă specială a Guvernului.

"Mâine dimineaţa vom avea o nouă şedinţă, de data aceasta formală a Cabinetului, şi, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile legale, vom propune ca miercuri să fie declarată zi de doliu naţional", a spus Ponta.

El a precizat că tot marţi, după încheierea procedurilor legale, va fi asigurat transportul la Bucureşti a persoanelor decedate şi rănite.

UPDATE 17:00 - Ministrul Corlăţean a fost primit de preşedintele muntenegrean şi va merge la spitalul din Podgorica

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a ajuns luni în capitala muntenegreană unde a fost primit de către preşedintele republicii şi urmează să meargă la spitalul din Podgorica, unde se află victimele accidentului de autocar, informează MAE.

"Preşedintele Filip Vujanović a exprimat condoleanţe în numele poporului muntenegrean pentru tragedia suferită de cetăţenii români pe teritoriul ţării sale. De asemenea, a exprimat întreaga solidaritate şi a reiterat sprijinul deplin al autorităţilor din Republica Muntenegru", conform comunicatului MAE.

Şi ministrul Corlăţean a mulţumit autorităţilor muntenegrene, în special premierului şi ministrului de Externe şi a exprimat recunoştiinţă "cetăţenilor muntenegreni care au oferit ajutor direct la faţa locului sau donând sânge cetăţenilor români răniţi în accident".

Corlăţean şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat vor merge la spitalul din Podgorica pentru a vizita cetăţenii români răniţi.

"Ministrul român de externe va coordona acţiunile în desfăşurare, care să ducă la finalizarea, cu sprijinul autorităţilor muntenegrene, cât mai repede cu putinţă, a tuturor procedurilor care să facă posibilă reîntoarcerea acasă a supravieţuitorilor acestui tragic eveniment, precum şi repatrierea trupurilor neînsufleţite", precizează MAE

UPDATE 17:00 - MAI va transporta răniţii din Muntenegru la spital şi decedaţii în localităţile de reşedinţă

Ministerul Afacerilor Interne a dispus măsurile necesare pentru preluarea răniţilor în accidentul din Muntenegru de la Baza 90 din Otopeni şi transportarea lor la spital, precum şi pentru transportul persoanelor decedate în localităţile de reşedinţă, după sosirea în ţară.

Pentru persoanele rănite care vor fi aduse în ţară, prin structurile pentru situaţii de urgenţă - echipajele SMURD - se va asigura transportul acestora la unităţile medicale indicate de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, se arată într-un comunicat al MAI.

Românii răniţi în accidentul din Muntenegru vor fi aduşi în ţară cu două avioane militare ce sunt pregătite să decoleze de la Baza 90 din Otopeni.

Secretarul de stat Raed Arafat, aflat la spitalul din Podgoriţa pentru a evalua starea victimelor în vederea aducerii acestora în ţară, a precizat, într-o declaraţie de presă, că 18 români au murit în accident, în timp ce 29 sunt internaţi, dintre care şapte, la terapie intensivă.

Pacienţii care pot fi transportaţi vor fi aduşi, probabil mâine dimineaţă, în ţară, cu două avioane militare, urmând ca un al treilea avion să preia persoanele decedate, după efectuarea autopsiilor şi îndeplinirea formalităţilor, potrivit declaraţiilor lui Arafat.

Spitalele e urgenţă din Capitală - Floreasca, Elias, Bagdasar-Arseni şi Universitar - sunt pregătite la rândul lor pentru preluarea răniţilor, potrivit unor surse medicale.

Identificarea a doi cetăţeni români, aflaţi în stare gravă la spitalul din Podgoriţa, nu a fost deocamdată posibilă, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

UPDATE 16:00 - Primarul din Piteşti: 17 dintre victimele accidentului din Muntenegru sunt din judeţul Argeş

Primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc, a declarat, luni, că 17 dintre victimele accidentului de autocar din Muntenegru sunt din judeţul Argeş, fiind vorba despre 11 din Curtea de Argeş şi şase din Piteşti, iar dintre acestea şase au decedat.

Primarul Tudor Pendiuc a declarat pentru MEDIAFAX că şase victime ale accidentului din Muntenegru sunt din Piteşti, iar 11, din Curtea de Argeş.

El a precizat că dintre cele 17 victime din Argeş, şase au decedat, respectiv cinci din Curtea de Argeş şi una din Piteşti.

Pendiuc a mai spus că o parte dintre rudele victimelor din Curtea de Argeş au plecat deja în Muntenegru, precizând că nu are detalii în acest sens despre familiile victimelor din Piteşti.

Conform sursei citate, acest circuit era organizat anual, cu aceeaşi agenţie, de mai mulţi profesori din Piteşti, împreună cu rude şi cunoştinţe ale acestora.

El a mai spus că doi-trei profesori erau de la Şcoala numărul 4 din Piteşti.

UPDATE 15:40 Băsescu mulţumeşte autorităţilor muntenegrene pentru sprijinul pentru victime, dar şi celor române

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, luni, un mesaj de condoleanţe familiilor cetăţenilor români care au murit în accidentul rutier petrecut în Muntenegru, şeful statului român mulţumind autorităţilor din Muntenegru pentru sprijinul acordat victimelor, dar şi autorităţilor române.

"Cu mare durere am aflat despre stingerea din viaţă a cetăţenilor români în cumplitul accident rutier petrecut duminică în Muntenegru. Sunt alături de cei care au suferit această dureroasă pierdere şi îmi exprim profunda compasiune pentru familiile victimelor tragicului accident", se arată în mesajul preşedintelui Traian Băsescu, postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

"Doresc, de asemenea, să le mulţumesc autorităţilor din Muntenegru pentru sprijinul acordat victimelor, dar şi autorităţilor române. Sincere condoleanţe famililor celor decedaţi! Dumnezeu să-i odihnească în pace!", mai precizează şeful statului.

UPDATE: 14:15 - Parchetul General deschide o anchetă în cazul accidentului din Muntenegru

Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va cere sprijinul autorităţilor din Muntenegru în acest caz, au precizat reprezentanţii instituţiei.

UPDATE 14:10 Antonescu mulţumeşte cetăţenilor muntenegreni care s-au implicat în accidentul de la Podgoriţa

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a transmis, luni, în numele Parlamentului român şi al autorităţilor din România, mulţumiri autorităţilor şi cetăţenilor din Muntenegru care s-au implicat direct, fie acordând ajutor la faţa locului, fie donând sânge pentru cetăţenii români răniţi.

"Doresc să le transmit mulţumiri autorităţilor muntenegrene care s-au implicat în acest accident şi au luat măsuri rapide pentru gestionarea acestei situaţii extrem de dificile. În plus, doresc să le mulţumesc, în numele Parlamentului din România şi autorităţilor române, cetăţenilor muntenegreni, care s-au aflat la locul tragediei şi care s-au implicat direct, fie acordând ajutor la faţa locului, fie donând sânge pentru cetăţenii români răniţi", precizează Antonescu.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a transmis, luni, un mesaj pentru familiile românilor implicaţi în accidentul de lângă Podgoriţa, capitala Muntenegru, precum şi un mesaj de condoleanţe pentru familiile celor decedaţi în accident.

"Am aflat cu tristeţe de accidentul deosebit de grav în care a fost implicat un autocar cu cetăţeni români, pe o şosea dintr-o regiune montană situată în apropiere de Podgoriţa, capitala Muntenegru. În numele Senatului României şi al meu personal, transmit regretul profund pentru tragedia întâmplată şi cele mai sincere condoleanţe familiilor celor decedaţi în acest accident", se arată în mesajul transmis de Antonescu.

"Suntem, totodată, alături de cei care au fost răniţi în acest nefericit accident, exprimându-ne speranţa că au primit cele mai bune ajutoare medicale şi că au fost transportaţi cu grijă la spitalele din Muntenegru", se mai precizează în mesa

UPDATE 13:30 Patru dintre pasagerii răniţi în Muntenegru prezintă risc vital - medic

"Patru dintre pasageri prezintă risc vital şi sunt conectaţi la aparate respiratorii", a declarat medicul Rank Lazovici într-o conferinţă de presă. "O echipă din România va stabili care pacienţi pot fi repatriaţi cu avionul", a adăugat oficialul muntenegrean.

UPDATE 13:10 Gregory Tour este responsabil pentru pagubele produse

Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agenţia de turism care a organizat circuitul, a precizat, pentru MEDIAFAX, că în autocarul, operat de Gregory Tour, care s-a prăbuşit într-o prăpastie în Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor.

El a relatat că era vorba despre un circuit turistic în Muntenegru şi Croaţia de şase zile. Turiştii au plecat sâmbătă dimineaţă din Bucureşti, seara au ajuns la Belgrad, unde au înnoptat, iar duminică dimineaţă au plecat mai departe în circuit.

Usturoi a precizat că agenţia sa a mai lucrat cu Gregory Tour, care operează pe numeroase circuite, şi că nu a existat nicio problemă până acum. El a spus că nici transportatorul nu îşi explică cum s-a produs accidentul, susţinând că autocarul şi şoferii erau în cea mai bună stare.

Marius Usturoiu a precizat, pentru MEDIAFAX, că responsabilitatea pentru pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţine transportatorului, Gregory Tour, conform contractului încheiat de acesta cu agenţia de turism.

Una dintre prevederile contractului încheiat de Gregoy Tour, operatorul autocarului implicat în accidentul din Muntenegru, şi Mareea Travel, agenţia care a organizat circuitul turistic, este că transportatorul este responsabil, în condiţiile legii, de toate pagubele produse beneficiarului (Marrea, n.r.) incluzând vătămarea corporală sau decesul pasagerilor, precum şi pagube produse bunurilor acestora, din vina transportatorului sau a persoanelor pentru care e ţinut responsabil, inclusiv conducătorii auto, a declarat pentru MEDIAFAX Marius Usturoiu.

UPDATE 13:00 - Pasager din autocarul din Muntenegru: Şoferul era în depăşire şi avea viteză mult peste limită

"Eu mă simt relativ bine, ceilalţi sunt mult mai rău. Am lovituri destul de puternice pe corp, dar nu cu efecte majore. Am doar câteva zgârieturi, eu am căzut din autocar în timp ce se rostogolea. Şoferul a încercat să depăşească la intrarea într-un viaduct, accelerând. Am început să strigăm la el să încetinească. A accelerat, a încercat să evite maşina din faţă şi a sărit peste parapet. Limita de viteză a fost de 50 km/h, iar el avea undeva pe la 90 km/h. Nu ne grăbeam, aveam timp să ajungem", a declarat pasagerul.

El a mai povestit că la locul accidentului au apărut 30 - 40 de oameni cu corzi care i-au salvat.

"A fost o organizare impecabilă. Cei care n-aveau centuri de siguranţă au fost cei care au scăpat pentru că au fost aruncaţi din autocar", a mai spus victima.

UPDATE 12:45 - Arafat: Două avioane vor fi trimise pentru răniţi şi altul va aduce în ţară persoanele decedate

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, luni, într-o conferinţă de presă de la spitalul din Podgoriţa, că vor fi trimise la faţa locului două avioane pentru transportul răniţilor în România şi un altul pentru aducerea în ţară a persoanelor decedate.

Persoanele rănite în accidentul din Muntenegru care nu sunt transportabile vor rămâne la Podgoriţa şi vor fi aduse în România atunci când medicii vor stabili că acest lucru este posibil, a precizat secretarul de stat.

Arafat a mai spus că avioanele cu care vor fi aduşi în ţară răniţii care pot fi transportaţi sunt dotate cu aparatură medicală.

El a mai precizat că se lucrează cu Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe pentru identificarea persoanelor rănite care sunt în comă sau la terapie intensivă.

UPDATE 12:30 Opt victime din Muntenegru sunt din Curtea de Argeş, doar despre două se ştie că sunt în viaţă

Potrivit primarului municipiului Curtea de Argeş, Nicolae Diaconu, victimele sunt trei bărbaţi şi cinci femei, iar între acestea se află un fost consilier local PNL, dar şi părinţii unui fost consilier judeţean, tot PNL.

"Sunt opt persoane din Curtea de Argeş, trei bărbaţi şi cinci femei. Despre două femei se ştie că una este internată la ortopedie, iar cealaltă la ORL. Despre ceilalţi şase nu sunt informaţii certe, o parte ar fi la Terapie intensiva, alţii ar fi decedaţi, lipsesc informaţiile certe. Cert este că opt dintre răniţi sunt cu siguranţă de la noi, de la Curtea de Argeş. Între ei este un fost consilier local PNL şi părinţii unui fost consilier judeţean PNL, cuscrii domunului Sandu Nichita", a declarat Nicolae Diaconu.

UPDATE 11:30 - Guvernul verifică dacă firma de transport în Muntenegru a respectat condiţiile de siguranţă

Într-un conunicat trimis luni de Executiv, premierul Victor Ponta transmite condoleanţe către familiile românilor decedaţi în urma accidentului din Muntenegru şi asigură că autorităţile române iau, în prezent, toate măsurile necesare pentru sprijinirea celor răniţi.

El arată că se ţine în permanenţă legatura cu autorităţile muntenegrene şi au fost puse la dispoziţie aeronave pentru asigurarea transportului către şi dinspre Muntenegru, fiind autorizată deplasarea unei delegaţii medicale conduse de secretarul de stat în Miniterul Sănătăţii, Raed Arafat, cu disponibilitatea aducerii în ţară, a raniţilor care pot fi transportaţi, decizie care va fi luată la faţa locului.

Două aeronave sunt puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării pentru a pleca spre Podgorica şi a ajuta la repatrierea celor implicaţi în accident, cu acordul autorităţilor din Muntenegru.

Guvernul României mulţumeşte, de asemenea, Guvernului din Muntenegru, precum şi cetăţenilor din zonă pentru sprijinul important şi asistenţa acordată şi pentru solidaritatea de care au dat dovadă în faţa acestui tragic accident, arătând că modul în care cetăţenii din Podgorica s-au implicat pentru a ajuta, inclusiv prin donarea de sânge pentru victime, este cu adevărat remarcabil.

"În ceea ce priveşte cauzele accidentului, Guvernul va întreprinde rapid toate verificările necesare pentru a se constata dacă firma implicată în organizarea transportului a respectat toate prevederile legale de siguranţă", se mai arată în comunicat.

UPDATE 10:10 Muntenegru: La spital au ajuns 33 răniţi, din care unul fără semne vitale, iar doi au murit ulterior

Un număr de 33 de români răniţi au ajuns la spital în Muntenegru în urma accidentului de duminică, dintre aceştia unul fără semne vitale, doi au murit ulterior, şapte au fost suspuşi unor intervenţii chirugicale şi sunt încă la Terapie Intensivă, iar un copil internat este în stare stabilă.

"Unul dintre răniţi a fost adus fără semne vitale, în timp ce doi pacienţi au murit după ce au fost duşi la Terapie intensivă, pentru a fi pregătiţi pentru operaţie", informează spitalul muntenegrean într-un comunicat dat publicităţii luni.

Conform sursei citate, după ce au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale, şapte răniţi sunt trataţi în continuare la Terapie intensivă.

Un copil a fost dus la Centrul de pediatrie, fiind în prezent în stare stabilă.

Conform datelor publicate de spital, copilul ar fi cetăţean muntenegrean.

De asemenea, şase răniţi a fost internaţi la Clinica de ortopedie si traumatologie, cinci la Oftalmologie, cinci la Chirurgie toracică, trei la chirurgie maxilofacială şi câte unul la chirurgie gastro-intestinală, Plastică şi Neurologie.

MAE român a făcut apel la reprezentanţii mass-media spre a nu da publicităţii date cu caracter personal privind identitatea celor implicaţi în accident, din respect pentru victime şi familiile acestora.

UPDATE 9:30 - Corlăţean şi-a anulat participarea la CAE şi CAG pentru a merge la Podgoriţa

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, şi-a anulat participarea la reuniunile CAE şi CAG din Luxemburg, urmând să plece la Podgoriţa pentru a coordona la faţa locului activităţile echipei operative din România, în cooperare cu autorităţile locale, pentru asistenţa victimelor accidentului.

Conform unui comunicat MAE, luni dimineaţă, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, l-a contactat telefonic pe vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe muntenegrean, Igor Lukšić, în legătură cu tragicul accident petrecut duminică, în Muntenegru, soldat cu victime cetăţeni români morţi şi răniţi.

UPDATE 8:50 - O echipă medicală şi una consulară din România au ajuns la Podgoriţa, cu o aeronavă MApN

Aeronava C-27J Spartan a Forţelor Aeriene, care transportă două echipe de evaluare, una medicală şi una consulară, ce vor acţiona pentru sprijinul şi recuperarea cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier de duminică, a aterizat luni dimineaţă la Podgoriţa.

La bord se află şi secretarul de stat Raed Arafat.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a aprobat efectuarea unui zbor în Muntenegru, cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene, care va acţiona pentru sprijinul şi recuperarea cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier de duminică.

Misiunea este executată la solicitarea Celulei de criză constituită la nivelul Ministerului Afacerilor Externe.

Celula de criză a pus la dispoziţie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate - 0214311259.

Ministerul Afacerilor Externe monitorizează permanent evoluţia celorlalte persoane implicate în accident, urmând să acorde întreaga asistenţă necesară.

Totodată, personalul MAE aflat la faţa locului acordă asistenţă consulară victimelor accidentului şi pentru repatrierea corpurilor neînsufleţite.

Şi Consulul României la Tirana a plecat în Muntenegru, pentru a sprijini membrii misiunii diplomatice, în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici