Cel mai mare spital universitar de stomatologie din România, realizat din bani publici în Capitală

Cel mai mare spital universitar cu profil de medicină dentară din ţară va fi ridicat în Sectorul 4 al Capitalei din bani publici. Costrul construcţiei şi dotării se ridică la 10 milioane de euro+TVA, iar construcţia va fi finalizată în maximum trei ani, spune primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă.

617 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare spital universitar de stomatologie din România, realizat din bani publici în Capitală

Cel mai mare spital universitar cu profil de medicină dentară din România va fi ridicat în Sectorul 4 al Capitalei din bani publici. Potrivit primarului sectorului 4, Daniel Băluţă, acesta va dispune de 65 de cabinete medicale însoţite de săli de operaţie însoţite de săli de operaţie dotate ultramodern , paturi pentru acestea., costul construcţiei şi dotării ridicându-se la 10 milioane de euro + TVA.

„Practic discutăm despre primul spital universitar cu profil de medicină dentară din Romănia şi la nivel de Bucureşti de prima construcţie de la zero, prima investiţie publică care s-a derulat în acest oraş şi se derulează în ultimii 50 de ani”, precizează primarul.

Potrivit aceleiaşi surse, din punct de vedere tehnic această investiţie va avea o serie de componente, respectiv, clădirea efectivă a spitalului , o clădire cu o suprafaţă de aproximativ 5000 de metri pătraţi, prezentată sub forma de parter şi două etaje.

Primarului Sectorului 4 a precizat că zona dedicată copiilor va avea parte de un design şi o dotare specifică.

În ceea ce priveşte cea de-a două componentăa investiţiei, respectiv dotarea, primarul Sectorului 4 a precizat că a fost făcută o licitaţie separată pentru proiectare şi execuţie pentru dotările şi cicruitele de care are nevoie această unitate medicală.

„Ea va intra în funcţiune imediat ce clădirea spitalului va fi gata . Costul dotărilor este de 16 milioane de lei plus TVA. Costul construcţiei este de 19 milioane de lei plus TVA”, completează Daniel Băluţă.
A treia componentă a acestui ansamblu va viza latura educaţională. „În afară de latura medicală a acestei investiţii orice comunitatea trebuie să prioritizeze pentru dezvoltarea ei investiţile pentru ceea ce înseamnă învăţământ. (....) Tot acest ansamblu va avea parte de un amfiteatru cu o suprafaţă de 2000 metri pătraţi, o investiţie care se cifrează la două milioane de euro”, informează primarul Sectorului 4.

Datorită unei asocieri cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi cu Compania Naţională de Investiţii, finanţarea proiectului clădirii este realizată de Ministerul Dezvoltării.

„Dotarea acestei unităţi medicale va reveni sectorului 4 şi va face obiectul unui credit ce va fi disponibil începând cu anul 2021 de la Banca Europeană de Investiţii, iar cea de-a treia componentă a acestei investiţii partea de amfiteatru este rezultautl colaborării între sectorul 4 şi Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii. Estimarea pe care o am din punctu de vedere strict tehnic este aceea că în maximum trei ani şi aici sunt un om realist acest proiect va fi finalizat”, completează primarul.

Potrivit aceleiaşi surse, operarea acestui spital universitar şi a facilităţilor de învăţământ va fi făcut de UMF Carol Davila de Facultatea de Medicină Dentară.

În ceea ce priveşte modalitatea de decontare a serviciilor medicale realizate în cadrul noului spital, primarul Sectorului 4 a precizat că speră să fie un exemplu şi pentru CNAS.„Sigur şi dânşii (CNAS, n.r) pot să îmbuntăţească pachetul de servicii pentru cetăţenii. Pentur copii cu certidutine vom avea o abordare aşa cum este normal distinctă de asigura gratuitate pentur că este un drept constituţional pe care aceştia îl au pentur tratamentele stomatologice nu numai pentru urgenţe cum este în momentul acesta în timp pentur celelalte categorii vulnerabile să utem să integrăm cât mai aproape de gratuitate tot ceea ce face din pachetele de servicii”, a precizat Daniel Băluţă.

Potrivit aceleiaşi surse, în cele 65 de cabinete medicale se vor realiza atât intervenţii chirurgicale, cât şi tratamente ambulatorii.

„Noi aici intenţionăm să avem o participare din partea Direcţiei de Asistenţă Socială astfel încât, să ne putem adresa foarte clar categoriilor vulnerabile. Cu copiii, cu certitudine, aşa cum e normal, vom avea o abordare distinctă şi anume aceea de a asigura gratuitate, pentru că este un drept constituţional pe care aceştia îl au pentru tratamentele stomatologice, nu numai pentru urgenţe cum este în acest moment, în timp ce pentru celelalte categorii vulnerabile să putem să integrăm cât mai aproape de gratuitate tot ceea ce face parte din pachetele de servicii”, a completat primarul.

Daniel Băluţă a precizat faptul că este deja semnat contractul de execuţie al clădirii şi că autorizaţia de construire a fost deja emisă. „Sigur în cursul lunii septembrie va fi făcută organizarea de şantier, urmând ca lucrările efective să înceapă în jurul datei de 15 octombrie”, a spus primarul.

„Termenul de execuţie doar al clădirii pentru acest proiect este de un an, deci undeva la sfâtşitul anului 2020 clădirea ar trebui să fie gata şi mai numărăm încă un an ceea ce înseamnă dotarea acestei clinici, pentru că discutăm de proiectare cu execuţie”, completează acesta.

Protectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, dr. Ecaterina Ionescu, a spus că acest proiect vine într-o perioadă în care era mare nevoie de acest lucru, starea de sănătate orală a populaţiei din ţara noastră fiind destul de „precară”.

„Din păcate şi e trist (...) este primul spital universitar de profil şi prima instituţie medicală care se realizează din fonduri publice şi care va reuşi să integreze activitatea medicală cu cea academică, în sensul concretizării furnizării de servicii de sănptate stomatologică către populaţie, dar şi formării viitorilor specialişti din facultatea noastră”, a precizat dr. Ecaterina Ionescu.

„Intenţionăm ca acest exemplu să fie implementat în toate centrele universitare (...) pentru că mă uit şi m-am uitat de-a lungul timpului la toate întâlnirile pe care le-am avut în Primăria Sectorului 4, e un exemplu demn de urmat şi pentru alţii, întrucât clasa politică poate să-şi dea mâna şi poate să facă lucruri foarte bune atunci când doreşte”, a conchis Protectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici