Cele trei episcopii reactivate în Republica Moldova, recunoscute de autorităţile naţionale

Cele trei eparhii reactivate de Mitropolia autonomă a Basarabiei au fost înregistrate oficial de Guvernul Republicii Moldova, reapariţia lor fiind în acord cu prevederile canonice şi juridice, a informat, miercuri, Patriarhia Română.

12 afișări
Imaginea articolului Cele trei episcopii reactivate în Republica Moldova, recunoscute de autorităţile naţionale

Cele trei episcopii reactivate în Republica Moldova, recunoscute de autorităţile naţionale

"Această reactivare a fost consecinţa firească a faptului că anterior, printr-o hotărâre definitivă a Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova din 2004 şi prin modificările înregistrate la Statutul de organizare şi funcţionare a Mitropoliei autonome a Basarabiei, aceasta a fost recunoscută drept «succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv», cu eparhiile ei componente, Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi, Episcopia Basarabiei de Sud şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria", se arată în comunicat.

Potrivit Patriarhiei Române, eparhiile reactivate de Mitropolia autonomă a Basarabiei au fost înregistrate oficial de către Guvernul Republicii Moldova.

"Astfel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu a făcut altceva decât să ia act cu binecuvântare de recunoaşterea juridică a respectivelor eparhii ale Mitropoliei Basarabiei de către autorităţile de stat ale Republicii Moldova", potrivit comunicatului.

Mitropolia Moldovei a apreciat decizia BOR, de reactivare a trei episcopii istorice pe teritoriul Moldovei, drept o intervenţie "directă şi agresivă" pe teritoriul canonic al altei Biserici şi cere revocarea deciziei pentru a evita confruntările între credincioşi şi cler, a informat BASA-press.

"Acest fapt este o lovitură peste existenţa ortodoxiei - unită, care este constituită după criteriul statalităţii, dar unită într-o singură credinţă şi o singură orânduială canonică. Canoanele bisericeşti reglementază existenţa într-o singură episcopie a unui singur episcop, ori, numirea în teritoriu a unor noi episcopi presupune o suprapunere a conducerii bisericeşti şi cerem Patriarhiei Române să renunţe la această decizie", declara ÎPS Vladimir, în cadrul unei şedinţe.

La reuniunea amintită au participat episcopii vicari ai Mitropoliei Cernăuţilor şi Bucovinei şi a Mitropoliei Odesei şi Ismailului, cu titulaturile de Hotin, respectiv Cetatea Albă (Belgoroddnestrovsc), care sunt direct afectaţi teritorial-canonic de reactivarea episcopiilor româneşti.

Potrivit BASA-press, membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova "mizează pe o colaborare odată cu venirea noului patriarh al României şi la o ameliorare a situaţiei a dezbinului bisericesc existent pe teritoriul Republicii Moldova".

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, reunit între 22 şi 24 octombrie 2007, la reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia PF Daniel, a decis reactivarea, în Mitropolia Basarabiei, a Episcopiei de Bălţi (fostă a Hotinului), cu sediul în oraşul Bălţi, a Episcopiei Basarabiei de Sud (fostă de Cetatea Albă-Ismail), cu sediul în oraşul Cantemir, şi a Episcopiei Ortodoxe a Dubăsarilor şi a toată Transnistria (fostă Misiunea Ortodoxă Română din Transnistria), cu sediul la Dubăsari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici