Centre de zi şi platformă online pentru susţinerea copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate

Peste 1.200 de copii care sunt afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate a părinţilor vor fi susţinuţi psihologic şi ajutaţi să îşi pregătească temele pentru şcoală, în cadrul a 16 centre de zi, deschise de organizaţia "Salvaţi Copiii", în unităţi de învăţământ din mai multe zone ale ţării.

269 afișări
Imaginea articolului Centre de zi şi platformă online pentru susţinerea copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate

Centre de zi şi platformă online pentru susţinerea copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, a spus, miercuri, la lansarea proiectului "Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate", că la nivel naţional sunt înregistraţi 82.339 de copii afectaţi de plecarea părinţilor în străinătate.

"Aproximativ 49.000 dintre ei au doar un părinte plecat, ceilalţi au ambii părinţi în străinătate. Cifra pare în descreştere, însă niciodată nu suntem siguri că toate cazurile se raportează. Pare în scădere numărul şi probabil că şi evoluţia crizei economice influenţează acest lucru", a precizat secretarul de stat de la ANPDCA.

Gabriela Coman a reamintit că părinţii au obligaţia de a-şi anunţa plecarea din ţară cu 40 de zile înainte şi de a desemna o persoană care să aibă autoritatea părintească asupra copilului, însă în multe cazuri nu se întâmplă acest lucru.

"Nu pot să spun că avem cazuri de încălcare, dar pot să spun că sunt cazuri în care părinţii nu ştiu de această prevedere. Este nevoie de o campanie de informare pentru părinţi. Sunt mulţi care nu conştientizează de la început posibilele consecinţe ale plecării lor. Ei pleacă în ideea de a duce o viaţă mai bună şi de a ajuta copilul, şi atunci ei trebuie ca, atunci când iau această decizie, să fie foarte bine informaţi", a mai spus preşedintele ANPDCA.

Proiectul lansat de "Salvaţi Copiii" vizează informarea părinţilor, dar şi sprijinirea copiilor care au rămas acasă, prin consiliere psihologică, sprijin social şi educaţional.

"Vrem să facem o campanie publică amplă în care să discutăm despre drepturile care nu le sunt respectate copiilor, să informăm părinţii care vor să plece sau pe cei care deja sunt plecaţi, despre prevederile legale, despre responsabilităţile lor, ce paşi trebuie să facă şi în ce situaţie trebuie să lase copilul acasă. Unul din obiective este de a-i informa că sunt obligaţi să anunţe la DGASPC dorinţa lor de a pleca şi să numească un tutore care va prelua responsabilitatea creşterii copilului", a spus preşedintele executiv al organizaţiei "Salvaţi Copiii", Gabriela Alexandrescu.

În cadrul proiectului va fi dezvoltată o platformă online şi va funcţiona o linie telefonică la care părinţii, specialiştii şi oricine cunoaşte un astfel de caz să poată obţine suport de specialitate.

În plus, în 16 centre de zi, care vor funcţiona în Bucureşti şi judeţele Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Timiş, vor fi sprijiniţi 1.200 de copii anual şi peste 700 de persoane care au în grijă copiii afectaţi de migraţia părinţilor.

"Aceşti copii au acelaşi sindrom cu al celor care stau în instituţii. Se simt abandonaţi, se simt vinovaţi, cred că plecarea părinţilor e cauzată de ei, pentru că părinţii spun că pleacă pentru ca cei mici să o ducă mai bine. Alături de ei se va lucra şi cu persoanele cu care ei rămân, pentru că s-a constatat că, de cele mai multe ori, nu au abilitatea de a-i ajuta să se pregătească pentru cerinţele şcolare. Vom angaja profesori, asistenţi sociali şi psihologi care vor lucra cu astfel de copii zi de zi sau de câte ori simt ei nevoia", a mai spus Gabriale Alexandrescu.

Proiectul este finanţat de Velux Foundations şi are un buget de 1.333.333 de euro, până în septembrie 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici