Centrul pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi: 85% din sesizări privesc dreptul la educaţie

Peste 85 la sută dintre sesizările care ajung la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) privesc probleme legate de dreptul la educaţie, a declarat, vineri, preşedintele organizaţiei neguvernamentale, Mădălina Turza.

86 afișări
Imaginea articolului Centrul pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi: 85% din sesizări privesc dreptul la educaţie

Centrul pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi: 85% din sesizări privesc dreptul la educaţie (Imagine: Shutterstock)

Turza a precizat că CEDCD a înregistrat, doar anul acesta, 387 de solicitări de consiliere şi asistenţă din partea părinţilor, cele mai multe privindneacordarea gradului de handicap corespunzător (83), neplata indemnizaţiilor de asistent personal (74), restricţionarea accesului la educaţie (57), absenţa educaţiei adaptate şi de calitate (53), absenţa serviciilor de recuperare şi intervenţie timpurie (51), absenţa/restricţionarea accesului la servicii medicale (18).

"Trebuie precizat faptul că, deşi în topul solicitărilor cu privire la încălcarea anumitor drepturi se află aspecte legate de gradul de handicap şi neplata îndemnizaţiilor, în peste 85 la sută din totalul solicitărilor, părinţii au sesizat probleme legate de dreptul la educaţie", a spus Mădălina Turza.

Cele mai multe sesizări au venit din Bucureşti, Cluj, Covasna, Prahova, Timişoara şi Constanţa.

"Aceste cifre reflectă un fenomen masiv de încălcare a drepturilor copiilor cu dizabilităţi în România. În condiţiile în care 387 de solicitări ale părinţilor s-au îndreptat doar către o organizaţie nonguvernamentală, acest fapt traduce absenţa rolului activ al autorităţilor de a-şi îndeplini misiunea", a arătat preşedintele CEDCD.

În lume există aproximativ 1 miliard de persoane cu dizabilităţi, însumând 15 la sută din populaţia globului, iar 80 la sută dintre aceştia trăiesc în ţări aflate în curs de dezvoltare, cea mai mare parte confruntându-se cu discriminarea, abuzul şi izolarea.

În România, numărul total al persoanelor cu dizabilităţi este 709.216, din care 70.647 sunt copii, iar 31.132 dintre aceştia sunt neşcolarizaţi.

Dintre copii cu dizabilităţi înregistraţi, 1.760 sunt încadraţi în grad de handicap uşor, 20.121 sunt încadraţi în grad de handicap mediu, 13.861 sunt înregistraţi ca având grad de handicap accentuat, iar 34.905 de copii sunt încadraţi în grad de handicap grav.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici