Cepoi: Cele opt spitale regionale ar putea fi construite cu investitori străini

Cele opt spitale regionale ar putea fi construite din fonduri structurale sau din fonduri de investiţii internaţionale, în prezent fiind deja doritori să se implice în acest proiect, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

261 afișări
Imaginea articolului Cepoi: Cele opt spitale regionale ar putea fi construite cu investitori străini

Cepoi: Cele opt spitale regionale ar putea fi construite cu investitori străini (Imagine: Shutterstock)

Cepoi a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că există două soluţii de finanţare în privinţa celor opt spitale regionale de urgenţă preconizate a se construi la nivel de ţară, pe care le studiază şi urmează să ia o decizie.

Astfel, spitalele ar putea fi construite din fonduri structurale sau din fonduri de investiţii internaţionale. Potrivit ministrului Sănătăţii, în acest al doilea caz sunt din nou două variante.

"Fie investitorii străini ne împrumută bani, iar noi contruim spitale şi returnăm împrumutul în 20-30 de ani, fie ne construiesc ei spitale şi ni le închiriază, plătind 20-30 de ani, ca un leasing, a explicat Cepoi.

Ministrul a spus că au venit deja trei fonduri dispuse să se implice în construcţia celor opt spitale regionale.

"Este în strategia Ministerului Sănătăţii de a face cele opt spitale de urgenţă, avem acum două soluţii de finanţare. Una este pe fonduri structurale, începând cu 2014, pentru că facem toate demersurile necesare ca în sănătate să intre pe fonduri structurale, nu cum a fost până în prezent. Şi a doua soluţie, care ar fi mai rapidă, trebuie să vedem ce presupune aceasta, este utilizarea unor fonduri internaţionale de investiţii - care vin, investesc, construiesc spitalul şi îl închiriază Ministerului Sănătăţii. În felul acesta efortul financiar bugetar al statului este mult mai redus şi rapiditatea cu care am putea rezolva problema este mult mai mare. Acum studiem cele două soluţii şi să vedem pe care le vom pune în aplicare şi în ce condiţii", a declarat Cepoi.

Potrivit ministrului, cele opt spitale regionale de urgenţă vor fi centre de excelenţă, care vor avea acelaşi statut şi acelaşi nivel de competenţă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici