Cercetarea dosarelor revoluţiei şi mineriadelor, împiedicată de raţiuni politice

Dan Voinea susţine în cererea adresată Curţii de Apel Bucureşti privind suspendarea avizului CSM referitor la revocarea sa că cercetarea dosarelor revoluţiei şi mineriadelor a fost împiedicată de raţiuni politice, având în vedere că lideri politici şi militari ai zilei erau implicaţi în fapte grave.

17 afișări
Imaginea articolului Cercetarea dosarelor revoluţiei şi mineriadelor, împiedicată de raţiuni politice

Dan Voinea: Cercetarea dosarelor revoluţiei şi mineriadelor, împiedicată de raţiuni politice (Imagine: Mediafax Foto)

Generalul magistrat Dan Voinea cere Curţii de Apel Bucureşti suspendarea hotărârii Consiliului Superior la Magistraturii (CSM) care a avizat favorabil revocarea sa din funcţia de procuror şef adjunct al Secţiilor Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Dan Voinea cere, astfel, judecătorilor suspendarea vremelnică a deciziei Secţiei de procurori a CSM, până la pronunţarea unei decizii privind anularea acestei hotărâri.

În acţiunea sa, Dan Voinea susţine că Secţia de procurori nu era competentă să dea acest aviz, necompetenţa materială fiind absolută. Potrivit legii, avizul este dat de CSM. Prin urmare, avizul trebuia dat de plenul CSM, nu de o Secţie.

Magistratul contestă şi faptul că nu i s-a respectat dreptul la apărare, fiind împiedicat să administreze probele solicitate, printre care şi audieri de martori.

Voinea susţine că nu i s-a motivat înlăturarea apărărilor sale şi că nu s-a acceptat amânarea discutării asupra avizului până la soluţionarea judecăţii disciplinare (din dosar 5/P/2009 - CSM).

"În cazul meu s-a deschis însă acel simulacru de inspecţie, campania publică de defăimăre şi într-un târziu, la o a doua încercare, cererea de revocare din funcţie", susţine Dan Voinea.

Acesta mai susţine că nu i s-a respectat calitatea de avertizor public, "deşi sunt de notorietate demersurile mele în sensul acordării unor resurse umane şi a unei logistici adecvate pentru facilitarea instrumentării adecvate a acestor dosare privind fapte fără precedent în istoria recentă a Europei".

"Cercetarea dosarelor revoluţiei şi mineriadelor a fost împiedicată de raţiuni politice, având în vedere că lideri politici şi militari ai zilei erau implicaţi în grave fapte de reprimare şi rele tratamente adresate unei populaţii paşnice, care manifesta pentru drepturi civice prevăzute de legi şi convenţii internaţionale", susţine Dan Voinea.

Magistratul mai susţine că şedinţa a decurs sub semnul presiunii făcute de procurorul general care i-a cerut demisia şi în prezenţa ministrului Justiţiei care a promovat-o solicitând avizul Secţiei pentru a fi înaintată Preşedintelui României.

Voinea acuză că procurorul general a cerut demiterea sa şi "a promovat abuziv şi agresiv o campanie de presa" în acest sens, încă din a doua jumătate a anului trecut, 2008, o veritabilă execuţie mediatică, pentru a determina demiterea mea din funcţie, expunându-şi repetat opinia, printr-o serie de alegaţiuni la adresa activităţii mele", susţine Voinea.

Acesta mai arată că "procurorul Chiujdea, era de asemenea direct interesat din moment ce făcuse parte şi îşi spusese opinia în cadrul unei proceduri disciplinare deschise sub autoritatea aceleiaşi Secţii, făcând parte din Comisia disciplinară, ceea ce denotă incompatibilitatea sa, care ar fi trebuit să-l determine să se abţină".

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici