Cercetătorii vor picheta, de marţi, sediul Parlamentului (Video)

Cercetătorii au participat, luni, la un marş de protest în Capitală, urmând ca, înepând de marţi, să picheteze sediul Parlamentului pe durata dezbaterilor proiectului bugetului pentru 2009, ei fiind nemulţumiţi de suma alocată Cercetării în acest an.

21 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii vor picheta, de marţi, sediul Parlamentului (Video)

Cercetătorii vor picheta, de marţi, sediul Parlamentului (Imagine: Bogdan Maran - Mediafax Foto)

Aproximativ 300 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare au plecat, luni dimineaţă, într-un marş de protest pe traseul Ministerul Finanţelor - Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovări (MECI) - Guvern, nemulţumiţi de bugetul alocat Cercetării în acest an.

La sediul Ministerului Finanţelor, protestatarii au discutat cu secretarul de stat Gheorghe Gherghina, care le-a cerut cifre legate de cheltuielile Cercetării. Potrivit reprezentanţilor sindicaliştilor, secretarul de stat le-a spus că, după analizarea acestor date, vor fi invitaţi la o discuţie cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

De la Ministerul Finanţelor, sindicaliştii au plecat în marş spre sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI). Ministrul Ecaterina Andronescu a discutat, în faţa sediului MECI, cu reprezentanţii protestatarilor, cărora le-a spus că instituţia pe care o conduce este la fel de interesată ca şi sindicaliştii de bugetul Cercetării.

"Suntem la fel de îngrijoraţi de situaţia bugetului Cercetării. Sperăm ca Parlamentul să corecteze acest lucru. Oricum, în Guvern, premierul şi ministrul de Finanţe au promis corectarea bugetului Cercetării cu prioritate în luna iunie. Suntem la fel de interesaţi de bugetul Cercetării şi sunt perfect conştientă de cât de necesară este Cercetarea", le-a spus Andronescu cercetătorilor adunaţi în faţa sediului MECI.

Ecaterina Andronescu a precizat că proiectul buget care a plecat la Parlament prevede pentru Cercetare 1.136 milioane de lei, comparativ cu 1.756 de milioane de lei în 2008. "Lipsesc 600 de milioane de lei faţă de 2008", a subliniat ministrul Educaţiei.

Aceasta a mai spus că nu crede că până în luna iunie se va pune problema să nu existe bani la buget, declarându-se "de un optimism temperat" şi apreciind că cei care s-au grăbit să trimită oameni acasă nu aveau de ce să o facă.

După discuţia cu ministrul Educaţiei, cei aproximativ 300 de protestatari au plecat spre sediul Guvernului, unde, în jurul orei 12.00, au încheiat marşul de protest.

Cercetătorii spun că intenţionează să meargă la Bruxelles pentru a manifesta la Comisariatul pentru Cercetare şi pentru a afla ce părere au autorităţile europene în legătură cu situaţia Cercetării din România.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare - Proiectare din România (FSLCPR), Radu Minea, a mai spus, la finalul protestului, că dacă bugetul alocat Cercetării nu va fi modificat, activitatea acestui domeniu va fi blocată.

Liderul sindical a precizat că, începând de marţi, cercetătorii vor picheta, zilnic, sediul Parlamentului, între orele 8.30 şi 11.30, pe durata dezbaterii proiectului bugetului de stat pentru 2009.

Pe tot parcursul marşului, cercetătorii au protestat în linişte şi au avut bannere pe care scria "Bugetul pe 2009 scufundă cercetarea marină", "Stopaţi distrugerea cercetării şi industriei româneşti", "Dacă ţara nu ne vrea, noi de ce s-o vrem pe ea?".

Preşedintele FSLCPR a subliniat că nu se respectă legea care prevede că, până în 2010, bugetul alocat Cercetării ar trebui să ajungă la unu la sută din PIB. Liderul sindical a precizat că salariile cercetătorilor nu sunt plătite de la bugetul de stat, ci din proiectele câştigate.

"Din fonduri publice se alocă sume pentru acţiuni finanţate pe baza de programe, precum şi pentru celelalte cheltuieli, stabilite în condiţiile legii, asigurându-se anual o creştere a alocaţiilor bugetare, astfel încât în anul 2010 să se atingă unu la sută din produsul intern brut. Aceasta este forma în vigoare, care a modificat prevederea iniţială, în care alocarea de la bugetul de stat era de un sfert din bugetul alocat învăţământului", a explicat liderul sindical.

Evoluţia bugetului pentru cercetare ştiinţifică a fost de la 0,13 la sută din PIB în 1999, 0,18 la sută din PIB în 2001, în scădere până în 2003, când a ajuns la 0,13 la sută, de unde a început o creştere, care în 2008 a ajuns la 0,54 din PIB, pentru ca în 2009 să fie un buget propus de 0,19 la sută din PIB, a explicat Minea.

Liderul sindical a mai spus că directorul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, Gerard Jităreanu, a cerut, săptămâna trecută, directorilor Institutelor Naţionale de Cercetare - Dezvoltare să prezinte efectele unei scăderi cu 68 la sută a veniturilor acestora din fonduri bugetare în anul 2009, faţă de 2008.

Video Ştirileprotv.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici