Ceremonie la Mărăşeşti prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la desemnarea Ostaşului Necunoscut

  • La Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti, judeţul Vrancea, va avea loc duminică, o ceremonie militară şi religioasă prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la desemnarea Ostaşului Necunoscut Român.
  • Vor fi prezenţi ministrul Angel Tîlvăr şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
392 afișări
Imaginea articolului Ceremonie la Mărăşeşti prilejuită de  împlinirea a 100 de ani de la desemnarea Ostaşului Necunoscut

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, participă duminică, la Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti, la o ceremonie militară şi religioasă prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la desemnarea Ostaşului Necunoscut Român.

„În cadrul ceremoniei, un sobor de preoţi va sfinţi 10 săculeţi tricolori cu pământ adus din cele 10 localităţi din care, în urmă cu un veac, au fost transportate la Mărăşeşti 10 sicrie cu oseminte de ostaşi neidentificaţi, pentru desemnarea Ostaşului Necunoscut”, anunţă MApN.

După ceremonie, pământul sfinţit va fi transportat cu un autovehicul blindat al Ministerului Apărării Naţionale către Parcul Carol I, din Bucureşti, pentru a fi depus, în cursul săptămânii viitoare, la Mormântul Ostaşului Necunoscut.

Ostaşul Necunoscut Român a fost desemnat la data de 14 mai 1923, în semn de veşnică cinstire a eroilor neamului românesc căzuţi pe câmpurile de luptă, într-o ceremonie organizată la Mărăşeşti.

În mai 1923 au fost deshumate de pe fostele câmpuri de luptă ale Primului Război Mondial de la Mărăşeşti, Mărăşti, Grozeşti, Cireşoaia, Azuga, Topraisar, Rasoviţa, Bălăria, Cincea şi Chişinău, osemintele a 10 eroi anonimi, care apoi au fost aşezate în sicrie de stejar şi au fost depuse în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Mărăşeşti. Sicriul cu osemintele Ostaşului Necunoscut a fost ales de un copil orfan de război, Amilcar Săndulescu, elev de liceu militar, în prezenţa ministrului de Război de la acea vreme.

Osemintele Ostaşului Necunoscut au fost transportate ulterior la Bucureşti, în Parcul Carol I, unde a fost amenajat Mormântul Ostaşului Necunoscut, celelalte sicrie fiind îngropate în Cimitirul Eroilor din Mărăşeşti, cu onoruri militare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici