Cererea de arestare a lui Voicu, judecată marţi, 30 martie

Cererea de arestare preventivă a senatorului PSD Cătălin Voicu se va judeca, marţi, 30 martie, ora 11.00, de către Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, învestită cu soluţionarea acestui caz fiind judecătoarea Despina Mihai.

32 afișări
Imaginea articolului Cererea de arestare a lui Voicu, judecată marţi, 30 martie

Cererea de arestare a lui Voicu, judecată marţi, 30 martie (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Maria Despina Mihai a fost adjunct al procurorului general al României, între februarie 2002-martie 2004, în timpul guvernării PSD, respectiv în timpul mandatelor procurorilor generali Joiţa Tănase şi Ilie Botoş.

În martie 2004, Despina Mihai a depus jurământul de judecător al instanţei supreme în faţa preşedintelui României de atunci, Ion Iliescu, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis candidatura ei pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a depus, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea de arestare preventivă a senatorului PSD, Cătălin Voicu, solicitarea survenind avizului Senatului de încuviinţare a măsurii preventive.

"La data de 26 martie 2010, având în vedere că sunt întrunite condiţiile prevăzute în art. 72 alin. 2 din Constituţia României, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au înregistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicitarea de arestare preventivă a inculpatului Cătălin Voicu, senator în Parlamentul României, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată", se arată într-un comunicat al DNA remis presei vineri.

În 9 martie 2010, DNA informa că procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a înaintat ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu solicitarea de a sesiza Parlamentul României - Senatul, pentru a cere, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României, art. 172 din Regulamentul Senatului României, încuviinţarea arestării senatorului Cătălin Voicu, inculpat în dosarul nr. 310/P/2009, în sarcina căruia au fost reţinute următoarele infracţiuni: trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii au reţinut următoarele: în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri, în două tranşe, sumele de 250.000 RON (echivalentul a 60.000 euro) şi 200.000 euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Cătălin Voicu, a pretins şi primit de la un alt om de afaceri suma de 119.000, RON în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte de natură penală. Pentru a disimula faptele de corupţie, Cătălin Voicu şi cumpărătorul de influenţă au întocmit documente financiar contabile care atestă împrejurări nereale.

În aceeaşi cauză, în a doua jumătate a anului 2009, Cătălin Voicu a cerut unor persoane cu influenţă în sfera politică să îi acorde sprijin politic în ocuparea unei funcţii în Guvernul României, în schimbul intervenţiilor sale pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unor hotărâri favorabile în care respectivele persoane aveau interese. De asemenea, Cătălin Voicu a pretins unei persoane foloase patrimoniale constând în facilitarea obţinerii pentru firme aflate în sfera sa de interes a unor contracte de achiziţii publice la autorităţi contractante din judeţul Constanţa.

La data de 10 decembrie 2009, faţă de Cătălin Voicu s-a dispus urmărirea penală, iar la data de 11 decembrie 2009 s-a pus în mişcare acţiunea penală sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de trafic de influenţă. Ulterior, la data de 22 ianuarie 2010, respectiv la 11 februarie 2010 şi 12 februarie 2010, cercetările au fost extinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Cătălin Voicu şi sub aspectul celorlalte infracţiuni sus menţionate în cererea de încuviinţare a arestării preventive.

În susţinerea cererii privind încuviinţarea arestării au fost anexate copii conforme cu originalul ale documentelor relevante, respectiv 11 volume conţinând un număr total de 2663 file, mai preciza DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici