Prima pagină » Social » Cererea pentru burgeri a crescut în România cu peste 60% în 2024

Cererea pentru burgeri a crescut în România cu peste 60% în 2024

Cererea pentru burgeri a crescut în România cu peste 60% în 2024, potrivit analizei prezentate miercuri, de Ziua internațională a burgerului, de Glovo.
Cererea pentru burgeri a crescut în România cu peste 60% în 2024
Cosmin Pirv
28 mai 2025, 11:17, Social

Potrivit analizei, România se află pe primul loc în Europa de Sud-Est și pe locul 4 la nivel global în ceea ce privește cererea de burgeri. În 2024, cererea pentru acest preparat a crescut cu peste 60% față de 2023, iar burgerii de pui sunt cei mai populari în rândul românilor, 1 din 3 comenzi cuprinzând acest sortiment.

Burgerul, unul dintre preferatele românilor

Cu ocazia zilei internaționale a burgerului, sărbătorită anual pe 28 mai, analiza arată că acest preparat este unul dintre preferatele românilor, în ultimul an fiind comandați aproximativ 25 de burgeri la fiecare minut, deci peste 35.000 de burgeri pe zi.

Cele mai comandate sortimente sunt burgerii de pui, urmați de cheeseburgeri și burgerii de vită (hamburgeri). Topul este completat de un nou sortiment, din ce în ce mai popular în rândul consumatorilor – smashed burger, un tip de burger în care carnea este presată (smashed) pe grătar sau pe o tigaie fierbinte, creând o crustă crocantă pe exterior, în timp ce interiorul rămâne suculent.

În ceea ce privește varianta vegetariană, cererea de burgeri fără carne a rămas constantă în 2024, cel mai popular preparat din această categorie fiind cheesburger-ul plant-based, acesta reprezentând aproximativ 40% din totalul comenzilor de burgeri vegetarieni.

Titlul pentru cel mai mare fan al burgerilor din România îi revine unui utilizator din București care, în ultimul an, a comandat burgeri de peste 750 de ori. De asemenea, un alt utilizator din Capitală a înregistrat cea mai valoroasă comandă de burgeri – peste 1.500 lei.

Din Cluj până în Iași, românii preferă burgerii

Pe lângă București, care ocupă primul loc în cererea de burgeri comandați prin Glovo, cele mai multe solicitări vin din Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Iași. Peste 16% dintre comenzile săptămânale sunt plasate vinerea, iar cei mai mulți dintre consumatori aleg burgerii pentru cină, ora de vârf pentru comenzi fiind 19:00.

Apetitul pentru burgeri este valabil la nivelul tuturor celor peste 20 de țări în care Glovo operează, datele platformei arătând o creștere a consumului cu 16% față de anul anterior. În același timp, și numărul clienților care au plasat comenzi de burgeri în ultimele 12 luni a crescut cu 14% la nivel global, aceștia cheltuind cu 5% mai mult pe burgeri în ultimul an.

România se situează pe locul 4 la nivel global în ceea ce privește consumul de burgeri, după Spania, Italia și Polonia.