Cetăţeni europeni, printre care şi români, au fost reţinuţi de autorităţile britanice. Comisia Europeană, chemată să intervină urgent

  • Delegaţia USR PLUS în Parlamentul European cere Comisiei acţiuni urgente pentru clarificarea modului în care mai mulţi cetăţeni europeni, printre care şi români, au fost reţinuţi de autorităţile britanice în centre de imigrare şi în condiţii precare de detenţie pentru perioade de până la şapte zile.
  • USR PLUS recomandă Comisiei să solicite Regatului Unit furnizarea de date clare cu privire la numărul cetăţenilor UE reţinuţi la frontiere şi motivele adoptării unor astfel de măsuri.
2698 afișări
Imaginea articolului Cetăţeni europeni, printre care şi români, au fost reţinuţi de autorităţile britanice. Comisia Europeană, chemată să intervină urgent

Cetăţeni europeni, printre care şi români, au fost reţinuţi de autorităţile britanice. Comisia Europeană, chemată să intervină urgent

„Măsura detenţiei, condiţiile de reţinere şi durata acesteia sunt în mod clar disproporţionate şi sunt obstacole serioase în stabilirea unei relaţii de parteneriat între Uniunea Europeană şi Regatul Unit”, potrivit unui comunicat USR PLUS.

Cei 8 europarlamentari USR PLUS au trimis miercuri o scrisoare către preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, şi vice-preşedintele Maroš Šefčovič, prin care solicită abordarea urgentă a acestei probleme în cadrul Comitetului mixt al acordului de retragere.

„Plasarea în centre de detenţie pentru imigranţi a zeci de cetăţeni europeni, printre care şi români, este în mod clar o măsură disproporţionată luată de Marea Britanie dacă ne uităm la riscul potenţial al acestor oameni, de multe ori tineri care îşi caută un loc de muncă şi nu sunt la curent cu noile reguli de muncă ce se aplică după ieşirea UK din UE. Aceştia sunt ţinuţi zile întregi în centre pentru imigranţi fără să aibă acces la telefoane, fără să comunice cu familiile. Este total inacceptabil ca cetăţenii europeni să fie trataţi ca nişte potenţiali infractori de către Marea Britanie, mai ales în condiţiile în care încercăm acum să construim o relaţie de încredere şi de respect reciproc după Brexit. Prin această scrisoare, cerem Comisiei Europene să intervină urgent pentru a pune capăt acestei practici, să investigheze situaţia acestor cetăţeni transferaţi în centre speciale pentru imigranţi şi să asiste statele membre, inclusiv România, în repatrierea lor”, declară Alin Mituţa, eurodeputat USR PLUS şi iniţiatorul scrisorii către Comisie.

Reţinerea cetăţenilor tineri ai UE care ajung în Marea Britanie pentru locuri de muncă de vară şi care nu sunt informaţi cu privire la noile condiţii de intrare, nu este în conformitate cu spiritul de bună cooperare clamat atât de Marea Britanie, cât şi de Uniunea Europeană în negocierile din ultimi ani.

USR PLUS recomandă Comisiei să solicite Regatului Unit furnizarea de date clare cu privire la numărul cetăţenilor UE reţinuţi la frontiere şi motivele adoptării unor astfel de măsuri. Mai mult, Comisia ar trebui să solicite autorităţilor britanice să se abţină de la a impune cetăţenilor UE măsuri disproporţionate şi, în schimb, să urmeze o abordare mai rezonabilă bazată pe bună-credinţă şi cooperare.

Comisia Europeană a declarat luni că starea şi durata detenţiei unor resortisanţi ai UE în centrele de imigraţiei din Marea Britanie este o „sursă de îngrijorare”.

Politico a raportat săptămâna trecută că aproximativ 30 de cetăţeni ai UE, inclusiv cetăţeni români, germani, greci, italieni şi spanioli, au fost reţinuţi la frontiera Marii Britanii şi ţinuţi în aceste centre până la şapte zile înainte de a fi trimişi în ţările lor de origine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici