Cetăţenii români îşi pot reînnoi paşaportul direct prin consulate

Cetăţenii români aflaţi temporar în străinătate îşi vor putea reînnoi paşapoartele expirate prin cerere depusă direct la misiunile consulare, procedura obţinerii paşaportului prin procură fiind desfiinţată.

31941 afișări
Imaginea articolului Cetăţenii români îşi pot reînnoi paşaportul direct prin consulate

Cetăţenii români îşi pot reînnoi paşaportul direct prin consulate

Ordonanţa de urgenţă 207 emisă de guvern la 4 decembrie modifică prevederile Legii nr. 248/2005, stabilind că cetăţenii români care doresc să obţină un nou paşaport trebuie să depună "personal" cererea la serviciile publice comunitare pentru evidenţa populaţiei pe raza cărora îşi au domiciliul în ţară sau la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, pentru cei aflaţi în străinătate. Textul ordonanţei elimină astfel procedura înnoirii paşaportului prin procura întocmită de persoana aflată în străinătate pe numele unei persoane aflate în ţară, împuternicită să obţină actul de identitate.

Măsura privind suspendarea procurilor ca modalitate de reînnoire a paşapoartelor, transmisă luni ca normă de aplicare a hotărârii de guvern, a luat prin surprindere misiunile consulare, care au eliberat procuri pentru paşapoarte până la sfârşitul săptămânii trecute. Începând de luni, nu s-au mai eliberat procuri, iar cele deja emise nu au mai fost acceptate de către serviciile de eliberare a paşapoartelor din ţară.

Potrivit normelor de aplicare trimise iniţial consulatelor, singura modalitate de reînnoire a paşapoartelor pentru românii aflaţi temporar în străinătate rămânea întoarcerea în ţară. Miercuri însă, Ministerul de Externe a revenit cu precizări, stabilind că oficiile consulare vor putea primi direct cereri de paşaport şi de la cetăţenii aflaţi temporar în afara graniţelor ţării, conform noii reglementări legale.

"Pentru a sprijini cetăţenii români aflaţi în străinătate pentru obţinerea unui nou paşaport, Ministerul Afacerilor Externe va putea prelua cererile tuturor cetăţenilor români din afara graniţelor ţării (indiferent că au domiciliu, reşedinţa ori se află temporar în străinătate)", a comunicat MAE.

Modalitatea obţinerii de paşaport nou prin cerere depusă la consulate, aplicată până săptămâna trecută doar în cazul persoanelor cu paşaport de serviciu sau domiciliu permanent în străinătate, presupune preluarea cererii şi a fotografiilor de paşaport de către personalul consular, transmiterea lor în ţară la Direcţia Generală de Afaceri Consulare din MAE, de aici la Direcţia Generală Paşapoarte din MIRA, care le redirecţionează la serviciul local de emiterea paşapoartelor, iar după procesarea datelor, înapoi pe acelaşi traseu la posesorul paşaportului. Durata acestei proceduri este în prezent de aproximativ trei luni, iar costul unei cereri depuse în SUA este de 78 de dolari.

MAE a anunţat, miercuri, că va accelera procedura de transmitere în ţară a cererilor de paşapoarte (la Centrul Unic de Personalizare a Paşapoartelor, unde vor fi procesate solicitările şi se vor confecţiona paşapoartele) şi va introduce în uz, la începutul anului viitor, paşaportul temporar – un nou document de călătorie care va fi eliberat direct de către misiunile diplomatice, la faţa locului. Această procedură este mult mai scurtă şi va ajuta cetăţenii români care au nevoie de un nou paşaport în regim de urgenţă, până la obţinerea unui paşaport electronic.

În acelaşi timp, atribuţiile misiunilor consulare din străinătate vor creşte.

"În perspectiva apropiatei introduceri în circulaţie a paşapoartelor electronice, oficiile consulare vor avea inclusiv posibilitatea de a preleva datele biometrice ale solicitanţilor de paşapoarte, deci cetăţenii români nu vor fi nevoiţi să se deplaseze în ţară pentru a obţine un nou paşaport", explică MAE.

De asemenea, MAE va sprijini eliberarea de paşapoarte pentru care au fost eliberate procuri anterior datei de 10 decembrie 2008.

"Direcţia Generală Afaceri Consulare din MAE în colaborare cu Direcţia Generală de Paşapoarte din MIRA, vor acţiona pentru soluţionarea lor în interesul cetăţenilor", transmite ministerul.

Misiunile consulare din SUA au început să accepte, miercuri, cereri de paşaport de la cetăţenii români aflaţi pe teritoriul american fără reşedinţă permanentă, după ce în primele două zile ale săptămânii, aceste solicitări nu au putut fi soluţionate nici prin procură nici prin cerere, în lipsa unor norme de aplicare a hotărârii de guvern.

"Începând de astăzi vom ajuta toţi cetăţenii români, indiferent de statutul lor legal şi de domiciliu permanent sau temporar, în obţinerea paşapoartelor, prin intermediul misiunii consulare, conform legislaţiei în vigoare", a declarat luni, Roxana Sima, şeful Secţiei Consulare a României de la New York.

Şi Ambasada de la Washington a confirmat că acceptă cereri de paşaport, din partea persoanelor aflate temporar în SUA.

"Ambasada aplică prevederile legale ale actului normativ menţionat, preluând cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple depuse personal de către solicitanţi, cetăţeni români, cu statut temporar în Statele Unite ale Americii şi transmiţându-le în România, autorităţilor competente, spre analiză şi soluţionare", a declarat Mihaela Deaconu, şeful secţiei consulare a Ambasadei României în Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici