Cetăţenii UE pot vota la locale pe baza oricărui act de identitatea

Cetăţenii Uniunii Europene îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile locale din 2008 atât pe baza documentelor de identitate emise de autorităţile din statul membru de origine cât şi a documentelor eliberate de autorităţile române, respectiv Oficiul Român pentru Imigrări.

51 afișări
Imaginea articolului Cetăţenii UE pot vota la locale pe baza oricărui act de identitatea

Cetăţenii UE pot vota la locale pe baza oricărui act de identitatea (Imagine: Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că Biroul a transmis, în acest sens, o circulară tuturor Birourilor de Circumscripţie Judeţene, care, la rândul lor, urmează să informeze Birourile Electorale de Circumscripţie Municipale, Orăşeneşti şi Comunale.

Muhuleţ a precizat că, la alegerile locale din anul 2008, cetăţenii Uniunii Europene îşi vor putea exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care atestă identitatea, printre care se numără paşaportul şi cartea de identitate (emise de autorităţile din statul de origine), precum şi pe baza permisului de şedere temporară, a permisului de şedere permanentă şi a cărţii de rezidenţă permanentă (emise de autorităţile române).

BEC a emis această circulară în urma unei adrese primite de la Oficiul Român pentru Imigrări (ORI), din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, în care sunt enumerate "cu caracter exemplificativ" unele dintre documentele prin care se poate atesta identitatea cetăţenilor Uniunii Europene care îşi vor exercita dreptul de vot cu ocazia alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale din 1 iunie 2008.

ORI a menţionat în documentul transmis BEC că a făcut aceste precizări pentru evitarea eventualelor confuzii privind aplicarea prevederilor Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care menţionează că "cetăţenii Uniunii Europene îşi pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea".

Pe de alt parte, Oficiul Român pentru Imigrări a informat Biroul Electoral Central că la nivelul tuturor structurilor judeţene ale ORI au fost luate măsuri pentru asigurarea permanenţei la serviciu în ziua alegerilor, pentru rezolvarea cu operativitate a tuturor problemelor ce pot apărea pe linia sa de competenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici