Chiriile tind să crească, înainte de începutul anului universitar. Cele mai mari, în Cluj-Napoca

Pe fondul cererii crescute generate de revenirea studenţilor, preţurile solicitate pentru apartamentele date spre închiriere în marile centre universitare tind, în general, să crească încă din luna iulie, spre deosebire de anii anteriori, arată o analiză imobiliare.ro.

1364 afișări
Imaginea articolului Chiriile tind să crească, înainte de începutul anului universitar. Cele mai mari, în Cluj-Napoca

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă, datele imobiliare.ro arată că la finalul lunii august 2022, chiriile medii solicitate pentru apartamentele cu una, două şi trei camere (construite până în anul 2000) au consemnat, în general, majorări de până în 10% – singura excepţie de la „regulă” fiind reprezentată de locuinţele din Cluj-Napoca şi locuinţele cu trei camere din Braşov.

„Chiriile practicate pentru majoritatea segmentelor rezidenţiale sunt în continuare mai ieftine decât în 2019, nereuşind să recupereze scăderile masive din 2020. Totuşi, sub impactul inflaţiei şi a creşterii generale de costuri şi în contextul unei creşteri ridicate a cererii, ne aşteptăm că această toamnă să depăşim nivelul de preţuri practicat înaintea pandemiei. Dacă cele mai mari preţuri vor continua să fie în Cluj pentru apartamentele cu 1 şi 2 camere, ne aşteptăm ca cele mai mari scumpiri să le vedem în Timişoara, deoarece raportul dintre veniturile locuitorilor din Timişoara şi nivelul chiriilor este mult mai bun decât în Braşov, Iaşi sau Constanţa”, arată Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

De menţionat este că, pe unele segmente de piaţă, aşteptările proprietarilor se situează, în medie, la un nivel similar cu perioada prepandemică. Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri medii solicitate la închirieri, depăşind Capitala la preţurile pentru apartamentele cu una şi două camere. La polul opus, dintre cele cinci mari centre regionale analizate, Timişoara are cele mai accesibile locuinţe disponibile spre închiriere.

De asemenea, cererea pe segmentul chiriilor a crescut considerabil în această vară. Cea mai mare creştere a avut loc în Bucureşti, unde numărul căutărilor legate de chirii a crescut cu 24.2% faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, în Braşov, am înregistrat cu o creştere de 22.8% a numărului de căutări, în timp ce în Cluj-Napoca, cererea a crescut cu 19.9%.

În Bucureşti, suma medie solicitată pentru o garsonieră a ajuns la 283 de euro în august 2022, în creştere cu 8%, de la nivelul de 260 de euro pe lună consemnat în perioada similară din 2021. Pe de altă parte, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, preţurile pentru garsoniere şi studiouri sunt mai mici cu aproximativ -2.5%.

Un apartament cu două camere, pe de altă parte, se închiriază acum cu 430 de euro pe lună, în creştere cu 7%, de la o medie de 400 de euro pe lună în august anul trecut. Pe acest segment, merită menţionat că a fost recuperată scăderea din pandemie.

Comparativ cu anul trecut, aşteptările proprietarilor de locuinţe cu trei camere au crescut cu 4%, ajungând la o medie de 600 euro pe lună. Nivelul chiriei practicate pe acest segment este comparabil cu cel din 2019.

Cei interesaţi pot găsi, însă, şi preţuri mai accesibile, cele mai mici chirii înregistrându-se în zona Mărgeanului (5.6 €/mp), Prelungirea Ghencea (5.7 €/mp) şi Apusului (5.8 €/mp).

În Cluj-Napoca, suma medie necesară pentru închirierea unei garsoniere s-a majorat semnificativ în ultimul an, situându-se în prezent la 300 de euro pe lună, faţă de 250 de euro pe lună în august 2021. În continuare există un uşor decalaj faţă de perioada pre-pandemică, de -0.3%.

Preţul mediu cerut la închiriere s-a majorat semnificativ şi pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns să coste 450 de euro pe lună, comparativ cu 400 de euro pe lună în august 2021, ceea ce semnifică o creştere procentuală de peste 10%. Comparând preţurile actuale cu cele din aceeaşi perioadă din 2019, la fel ca în Bucureşti, consemnăm o depăşire (+6%).

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, preţurile segmentului locuinţelor cu trei camere au crescut cu 14.5%, ajungând la 550 de euro pe lună. De asemenea, pe acest segment au fost depăşite cu aproape 2% preţurile solicitate în 2019.

Cele mai mici preţuri medii pe metrul pătrat din Cluj-Napoca s-au înregistrat în zona Someşeni (6.3 €/mp), Câmpului (6.7 €/mp) şi Grigorescu (7.4 €/mp), în vreme ce Mărăşti, Horea sau Calea Turzii se numără printre cele mai scumpe zone cu preţuri care depăşesc 8 €/mp.

În Timişoara, suma medie solicitată pentru închirierea unei garsoniere se situează, la finalul verii 2022, la 200 de euro pe lună, la fel ca în perioada similară a anului trecut. Comparând preţurile actuale cu cele din aceeaşi perioadă din 2019, preţurile medii la închiriere pentru această categorie au suferit un declin de -10%.

Segmentul apartamentelor cu două camere a consemnat, comparativ cu anul trecut, o creştere uşoară a preţului mediu solicitat, acesta ajungând la 330 de euro pe lună, faţă de 310 de euro pe lună. Pe de altă parte, comparând preţurile actuale cu cele din aceeaşi perioadă din 2019, constatăm în continuare o diferenţa de 6%.

Aşteptările proprietarilor pentru apartamentele cu trei camere, pe de altă parte, se situează în momentul de faţă la un nivel de 390 de euro pe lună, comparativ cu 360 de euro, consemnat în 2021. Comparând preţurile actuale cu cele din aceeaşi perioadă din 2019, preţurile medii la închiriere pentru această categorie sunt în continuare mai accesibile cu 2.6%.

Conform datelor disponibile pe Imobiliare.ro, cele mai accesibile chirii din Timişoara sunt în zonele Fabric (4.9 €/mp), Freidorf (5.3 €/mp) şi Steaua (5.3 €/mp). Pe de altă parte, cele mai scumpe zone din Timişoara sunt Take Ionescuc, Medicină, Circumvalaţiunii, Aradului şi Torontalului/Bucovinei.

În Iaşi, suma medie solicitată pentru o garsonieră sau un studio este de 250 de euro pe lună , ceea ce semnifică o creştere de 4%, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut. Totodată, a fost atins nivelul de preţ practicat înainte de pandemie.

Segmentul apartamentelor cu două camere a consemnat, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, o creştere de la 325 eurp/lună la 350 de euro pe lună. Comparând preţurile actuale cu cele din aceeaşi perioadă din 2019, preţurile medii actuale sunt cu aproape 3% mai mari şi la Iaşi fiind recuperate scăderile din pandemie pe segmentul de două camere.

Respectând aceeaşi tendinţă ca celelalte categorii de apartamente din Iaşi, locuinţele cu trei camere se situează la un nivel de preţ mai ridicat decât în 202, cu o chirie medie de 425 de euro pe lună, faţă de 400 de euro pe lună.

Cele mai mici preţuri medii pe metrul pătrat din Iaşi s-au înregistrat în zona Dacia (5.2 €/mp), Frumoasa (5.7 €/mp) şi Mircea cel Bătrân (6.2 €/mp).

În Braşov, o locuinţă cu o cameră poate fi închiriată, în medie, cu 250 de euro pe lună, la fel ca în perioada similară a anului trecut dar şi înaintea pandemiei.

Pentru apartamentele cu două camere, chiria medie solicitată de către proprietari s-a majorat în ultimul an, ajungând la 370 de euro pe lună (faţă de 350 de euro pe lună în 2021). Totodată, preţurile actuale au depăşit cu 5% valorile practicate înainte de pandemie.

Şi aşteptările proprietarilor de apartamente cu trei camere au crescut în ultimul an, ajungând la aproximativ 490 de euro pe lună, de la 410 euro pe lună în acelaşi interval din 2021. Comparând preţurile actuale cu cele din aceeaşi perioadă din 2019, acestea sunt mai mari cu 8.2%.

Cele mai mici chirii în Braşov sunt practicate în zonele Cratier (5.8 €/mp), Vlahuţă (6.2 €/mp) şi Schei (6.3 €/mp). Printre cele mai scumpe zone din Braşov se numără Centrul Civic (7 €/mp), 13 Decembrie (6.9 €/mp) şi Calea Bucureşti (6.8 €/mp).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici