Cine a fost Abu Ibrahim Hashimi al Quraishi, şeful ISIS. Nu a apărut niciodată în videoclipurile organizaţiei

Ce înseamnă moartea liderului Statului Islamic, Abu Ibrahim Hashimi al Quraishi, alias Mohammed Abdul-Rahman al Mawli, în timpul unui raid american în Siria.

1334 afișări
Imaginea articolului Cine a fost Abu Ibrahim Hashimi al Quraishi, şeful ISIS. Nu a apărut niciodată în videoclipurile organizaţiei

Cine a fost Abu Ibrahim Hashimi al Quraishi, şeful lui ISIS. Nu a apărut niciodată în videoclipurile organizaţiei

Conducerea lui al Quraishi, în vârstă de 45 de ani, a fost una relativ scurtă. Era o figură relativ misterioasă, discretă, aproape invizibilă, care nu a apărut niciodată în videoclipurile grupului. Era un militant care combina experienţa religioasă cu abilităţile militare.

Potrivit AP, acuzaţiile împotriva lui Al Quraishi se refereau şi la rolul său în masacrul yazidiţilor. Liderul ISIS intrase în rândurile teroriştilor la scurt timp după înlăturarea lui Saddam Hussein de la putere. La un an după invazia americană în Irak, Al Quraishi s-a alăturat Al Qaeda în Irak, condus de Abu Musab al-Zarqawi.

Arestat la Mosul în 2004, ţinut prizonier timp de doi ani, a devenit lider al Statului Islamic, devenind mâna dreaptă a lui al Baghdadi, primul lider al Isis. Pe capul lui era pusă o recompensă de 10 milioane de dolari. Ca şi alţii, s-a înconjurat de civili, inclusiv de membri ai familiei. 

Unde se ascundea liderul islamic

Regiunea de nord-vest a Siriei este confirmată ca zonă de refugiu pentru jihadişti şi qaedişti. Ascunzătoarea liderului Statului Islamic, în Atmeh, se află la aproximativ 30 de kilometri de locul în care a fost ucis califul al Baghdadi, în octombrie 2019. Aici, extremiştii se simt protejaţi.

Blitz-ul este un succes evident pentru serviciile de informaţii americane, capabile să localizeze din nou capul organizaţiei. Este posibil ca el să poată conta pe ajutorul direct şi indirect al aliaţilor locali. Mulţi se vor lăuda că au jucat un rol în căderea unui personaj important. 

A fost o operaţiune complexă, foarte diferită de raidurile încredinţate dronelor şi luptătorilor. Folosirea comandourilor la sol poate implica riscuri, adversarii sunt hotărâţi. În operaţiune, Statele Unite ar fi pierdut un elicopter. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici