GALERIE FOTO  Cine este Valery Gergiev, dirijorul care refuză să se dezică de Vladimir Putin. Directorul fost înlocuit la cârma orchestrei Wiener Philharmoniker în turneul din SUA

Decizia vine după ameninţările cu protestele referitoare la prezenţa directorului, Valery Gergiev, un prieten personal şi susţinător al lui Vladimir Putin, după atacul rusesc asupra Ucrainei şi după ce La Scala i-a cerut dirijorului de orchestra să ia atitudine.

7888 afișări
Imaginea articolului Cine este Valery Gergiev, dirijorul care refuză să se dezică de Vladimir Putin. Directorul fost înlocuit la cârma orchestrei Wiener Philharmoniker în turneul din SUA

Valery Gergiev, prietenul lui Putin, a fost înlocuit la cârma lui Wiener Philharmoniker în turneul din SUA. Dirijorul rus refuză să se dezică de preşedintele rus

Valery Gergiev conduce Wiener Philharmoniker în turneul din SUA. Orchestra austriacă are programate 3 reprezentaţii la Carnagie Hall din New York.

Decizia vine după ameninţările cu proteste pentru prezenţa directorului, un prieten personal şi susţinător al lui Vladimir Putin, după atacul rusesc asupra Ucrainei, şi după ce La Scala din Milano i-a cerut lui Gergiev să ia atitudine. În locul lui - au anunţat într-o declaraţie comună Carnagie Hall şi Wiener - va fi Yannick Nézet-Séguin, director muzical al Metropolitan. Nici Denis Matsuev, pianistul susţinător al lui Putin, nu va cânta cu Wiener.

În seara dinaintea atacului, miercuri, a fost sărbătorită premiera triumfală a Doamnei de pică a lui Ceaikovski, condusă de marele dirijor rus Valery Gergiev, charismaticul şef al Mariinsky la Sankt Petersburg şi prieten personal al lui Vladimir Putin. Nouă minute de aplauze la final au anulat o încercare izolată de protest, exact când Gergiev a ajuns pe podium, alcătuit dintr-un „buu” şi un „go away!” din galerie.

Însă ieri dimineaţă, într-un scenariu geopolitic, primarul Beppe Sala, care este preşedinte al consiliului de administraţie al Scala: „Profesorul şi-a declarat în repetate rânduri apropierea de Putin. Împreună cu directorul teatrului îi cerem să ia o poziţie precisă împotriva invaziei. Dacă nu ar fi, am fi nevoiţi să renunţăm la colaborare. Aceste situaţii fac necesară intervenţia”.

Protest şi în 2013

O scrisoare, semnată doar de Dominique Meyer, dar convenită cu primarul, i-a fost imediat livrată lui Gergiev. Conţine cererea unei atitudini conciliante care vizează o soluţionare paşnică a conflictului.

În ciuda presiunii teatrului şi a administraţiei oraşului, dirijorul nu s-a distanţat public de Putin. Dimpotrivă, şi-a reînnoit stima şi solidaritatea. este deci foarte probabil ca teatrul să-l înlocuiască într-un timp foarte scurt.

Gergiev era aşteptat pentru 3 concerte cu Wiener Philarmoniker la Carnegie Hall din New York. Seara a sosit vestea anulării datelor: în locul lui va fi Yannick Nézet-Séguin.

Poate că decizia sa a fost afectată de faptul că i se pregătea un protest la New York, ca în 2013, înaintea unui Onegin la Met, apoi tocmai pentru un concert la Carnegie Hall, când Rusia a adoptat o lege împotriva aşa-zisului „ propaganda homosexuală”?

Erou al Muncii în Federaţia Rusă


Născut la Moscova în 1953, elev şi moştenitor artistic al venerabilului Jurij Temirkanov care a frecventat încă de la Sankt Petersburg se numea Leningrad şi Mariinsky Kirov, Gergiev, un adevărat şaman al bagheta capabil să catalizeze atenţia orchestrelor şi a publicului, l-a cunoscut pe Putin. Era viceprimar al Sankt Petersburgului şi i s-a conferit titlul de Erou al Muncii în Federaţia Rusă.

Putin l-a sprijini mereu, de exemplu cu mult-disputatul „concert pentru eliberarea Palmirei”. Dorojorul a numind Pussy Riot ca o mişcare „interesată doar de bani”, în timp ce unul dintre componenţii trupei rock făcea greva foamei într-un lagăr.

El a afirmat mereu că „muzica este singurul lucru care contează” şi că nu a discriminat niciodată „decât pe baza talentului”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici