Cine raportează încălcări ale dreptului UE are parte de protecţie specială

Reprezentanţii UE anunţă că în interiorul Uniunii se aplică norme noi privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului european.

392 afișări
Imaginea articolului Cine raportează încălcări ale dreptului UE are parte de protecţie specială

Cine raportează încălcări ale dreptului UE are parte de protecţie sporită

Noile norme sunt incluse într-o Directivă care a intrat deja în vigoare. Legea garantează un nivel ridicat de protecţie pentru persoanele care raportează încălcări ale dreptului UE. Directiva prevede canale de raportare eficace şi disponibile pe scară largă şi o protecţie solidă a persoanelor, care îşi desfăşoară activitatea atât în sectorul public, cât şi în cel privat din întreaga UE.

„Avertizorii de integritate sunt persoane curajoase care îndrăznesc să scoată la lumină activităţi ilegale. Noua lege îi va ajuta să facă acest lucru în condiţii de siguranţă”, a declarat vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová.
Directiva acoperă numeroase domenii de politică esenţiale ale UE, de la combaterea spălării banilor, protecţia datelor, protecţia intereselor financiare ale Uniunii, siguranţa alimentară şi a produselor şi până la sănătatea publică, protecţia mediului şi securitatea nucleară.

În cazul în care statele membre nu îşi îndeplinesc obligaţiile, Comisia Europeană va lua măsuri juridice.

„Avertizorii de integritate joacă un rol esenţial în apărarea interesului public. Scoţând la lumină activităţile ilegale, aceştia îşi riscă adesea reputaţia, cariera şi mijloacelede subzistenţă. Noile norme creează un spaţiu european în care avertizorii vor simţi că pot vorbi în siguranţă despre încălcări care ameninţă interesul public, fără a se teme de represalii pentru curajul lor. Fac apel la acele state membre care încă nu ne-au informat cu privire la transpunere să se asigure că aceste norme importante sunt puse în aplicare fără întârziere” a precizat comisarul pentru justiţie, Didier Reynders.

Comisia încurajează statele membre ca, atunci când implementează directiva, să extindă aplicarea şi la alte sectoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
bruxelles,
ue,
protecţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici