Cine răspunde pentru situaţia spitalelor: ministerul, casa de asigurări sau primăria?

Sistemul complex de administrare a spitalelor din România, care implică trei instituţii, ministerul, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi primăriile, este neclar în rândul cetăţenilor care nu ştiu cui să se adreseze pentru a reclama condiţiile din spitale.

101 afișări
Imaginea articolului Cine răspunde pentru situaţia spitalelor: ministerul, casa de asigurări sau primăria?

Cine răspunde pentru situaţia spitalelor: ministerul, casa de asigurări sau primăria? (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Un incident produs în timpul vizitei ministrului sănătăţii, Cseke Attila, la Iaşi, când o femeie a cerut socoteală Guvernului pentru starea în care se afla Spitalul de Urgenţă a readus în discuţie politica sanitară din România şi responsabilul pentru starea spitalelor.

"Am plătit toată viaţa pentru sistemul de sănătate. Astea sunt condiţii?", a strigat bolnava care aştepta să intre la Unitatea de Primiri Urgenţe şi care a comparat condiţiile din spitale cu cele din război.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, spune citând prevederi din Constituţie şi Legea Sănătăţii că Ministerul Sănătăţii este autoritatea publică centrală care răspunde de sistemul de sănătate. Cu toate acestea, el admite că dacă un pacient este nemulţumit de calitatea serviciilor medicale, el se adresează întâi spitalului, apoi Direcţiei de Sănătate Publică (unitate prin care Ministerul se implică la nivel naţional) şi apoi Casei de Asigurări de Sănătate. Mai mult, dacă este vorba de o greşeală medicală, pacientul se adresează Colegiului Medicilor.

Citeşte mai multe despre situaţia spitalelor din România pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici