Cioroianu, Videanu şi Stoica doresc refacerea monumentului Ion C. Brătianu în Piaţa Universităţii

Istoricul Adrian Cioroianu, alături de democrat-liberalii Valeriu Stoica şi Adriean Videanu, au anunţat, joi, înfiinţarea unei asociaţii care îşi propune să refacă monumentul Ion C. Brătianu în Piaţa Universităţii, respectiv a statuii fondatorului PNL.

191 afișări
Imaginea articolului Cioroianu, Videanu şi Stoica doresc refacerea monumentului Ion C. Brătianu în Piaţa Universităţii

Adrian Cioroianu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Cioroianu a susţinut că statuia Ion C. Brătianu ar trebui să amplasată chiar în sensul giratoriu din Piaţa Universităţii, unde a fost amplasată şi în perioada interbelică.

"Dorim să refacem o parte din patrimoniul acestui oraş şi nu numai pentru că un astfel de monument făcea parte din memoria afectivă a întregii ţări fiind vorba de un om politic fundamental pentru istoria României, a statului român modern. Asociaţia îşi propune refacerea unui părţi a Bucureştiului care a dispărut odată cu venirea comunismului pentru că monumentul a fost distrus. Istoria noastră modernă începe cu generaţia lui Ion C. Brătianu. Ne propunem să repunem la locul său un monument definitoriu post-paşoptist, şi astfel dorim să reîntregim imaginea unui oraş, odată Micul Paris", a afirmat Cioroianu.

El a fost întrebat dacă asociaţia are în vedere şi redenumirea Pieţei Universităţii în Piaţa Ion C. Brătianu. "N-am discutat rebotezarea pieţei, nu cred că asta este până la urmă miza, şi nici nu ar trebui să avansăm idei dincolo de orizontul nostru imediat de aşteptare", a precizat Cioroianu.

Totodată, democrat-liberalul Adriean Videanu a precizat că asociaţia îşi propune să iniţieze studiile urbanistice, studiul de locaţie şi cel istoric pentru a demara acţiunea de reamplasare a monumentului Brătianu.

"Am putea spune că, între 1903 şi 1948, Bucureştiul a fost străjuit în actuala Piaţă a Universităţii de unul dintre cele mai importante monumente pe care le-a avut vreodată Bucureştiul şi credem că este momentul să se înceapă o evaluare a reamplasării monumentului lui Ion C. Brătianu ca cel mai longeviv prim-ministru pe care l-a avut România. Avem obligaţia morală să facem acest lucru", a precizat Videanu.

"Asociaţia va fi de tip privat, ceea ce nu înseamnă că nu vom primi cu mare plăcere şi structuri administrative care vor fi interesate să intre într-un astfel de proces. Asociaţia îşi propune să finanţeze toate studiile urbanistice, istorice, de fezabilitate pentru refacerea acestui monument. Am şi început să adunăm toate documentele epocii astfel încât să avem o bază de date pentru începerea acestui process", a mai explicat Videanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici