Circa 116 milioane de ţigări de contrabandă capturate în 2021

  • • Circa 116 milioane de ţigarete de contrabandă confiscate de autorităţi în 2021.
  • • Valoarea lor totală pe piaţa neagră este de peste 68 de milioane de lei.
  • • Obiectivul BAT este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), pentru toate entităţile implicate.
207 afișări
Imaginea articolului Circa 116 milioane de ţigări de contrabandă capturate în 2021

Circa 116 milioane de ţigări de contrabandă capturate în 2021

 În anul 2021, pe fondul eforturilor extinse de a stopa activităţile ilegale de la graniţele ţării, autorităţile române au capturat circa 116 milioane de ţigarete de contrabandă, în creştere cu aproape 5 milioane faţă de anul 2020. Valoarea de piaţă a ţigaretelor de contrabandă capturate de autorităţile române anul trecut se ridică la peste 68 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro.

Piaţa neagră a ţigaretelor din România a coborât în 2021 la nivelul de 8,7% faţă de 9,4% în 2020, conform celui mai recent studiu Novel Research. Totodată, în luna noiembrie 2021 a ajuns chiar până la 7,4% din totalul consumului, fiind cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 15 ani.

„Ne bucurăm că eforturile autorităţilor de a controla graniţele ţării şi locurile de vânzare a ţigaretelor de contrabandă dau rezultate. Un nivel redus al traficului ilicit şi un cadru fiscal predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină sunt condiţii esenţiale pentru un context propice investiţiilor şi implicit creşterii contribuţiilor la bugetul de stat. Pe fondul reducerii pieţei negre de ţigarete, în primele 9 luni ale anului trecut BAT a plătit la bugetul de stat cu aproape 1 miliard de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2020 şi ne dorim menţinerea acestui ritm de creştere”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT 

Conform rezultatelor prezentate în raportul KPMG Project Sun 2021, România se află pe al şaselea loc între statele membre UE ca nivel al contrabandei cu ţigarete şi pe primul loc în Europa de Est. BAT continuă susţinerea autorităţilor cu atribuţii în domeniu în eforturile de combatere a contrabandei cu tutun: alături de alte proiecte, în 2021, 250 de camere mobile de supraveghere cu senzor de mişcare de tipul camerelor de vânătoare au fost donate Poliţiei de Frontieră şi instalate mascat, pe direcţiile identificate în baza analizelor de risc de la frontiera externă a Uniunii Europene.

Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro,  o iniţiativă BAT care are scopul de a veni în sprijinul autorităţilor prin centralizarea capturilor din întreaga ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Direcţia Generală a Vămilor.

Campania „Stop contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către BAT pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări.

Despre contrabanda cu ţigări în România

 România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est.
 România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la şase ori mai mic.
 Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei.
 Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.

Despre BAT în România

• BAT a devenit în 2020 cel mai mare contribuabil din România, după ce a plătit circa 9,6 miliarde lei către bugetul de stat.
• BAT este liderul pieţei tutunului din România, cu o cotă de peste 50%
• BAT are peste 3.000 de angajaţi şi creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanţul de distribuţie şi aprovizionare
• BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzeşte, nu arde tutunul

Despre BAT la nivel global

BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al cărei obiectiv declarat este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sănătăţii, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulţi o gamă variată de produse cu risc redus*. Compania continuă să susţină clar că ţigările cauzează riscuri majore la adresa sănătăţii şi că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunţarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit ştiinţific*. BAT se transformă într-o companie cu mai multe categorii de bunuri, axată pe consumatori şi pe produse. BAT are peste 55.000 de angajaţi şi operează în peste 180 de ţări, cu 11 milioane de puncte de vânzare şi 45 de fabrici în 43 de pieţe. Portofoliul strategic al companiei este alcătuit din mărcile sale globale de ţigări şi o gamă tot mai mare de produse cu riscuri reduse*.

Noile categorii de produse. Acestea includ ţigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum şi produse orale tradiţionale, cum ar fi snus şi snuff umed. În 2020, BAT a avut 13,5 milioane de consumatori de produse care nu ard tutunul, o creştere de 3 milioane faţă de anul precedent. Grupul BAT a generat venituri de 25,8 miliarde GBP în 2020 şi profit din operaţiuni de 9,9 miliarde GBP.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici