Circa o mie de fermieri au protestat în Covasna, o tonă de lapte fiind vărsată în faţa Prefecturii

Circa o mie de fermieri au protestat, miercuri, în faţa Prefecturii Covasna, cerând subvenţionarea preţului laptelui şi deblocarea exporturilor de ovine şi bovine, iar la un moment dat, în timpul manifestării, o cisternă încărcată cu o tonă de lapte a fost golită pe caldarâm.

198 afișări
Imaginea articolului Circa o mie de fermieri au protestat în Covasna, o tonă de lapte fiind vărsată în faţa Prefecturii

Circa o mie de fermieri au protestat în Covasna, o tonă de lapte fiind vărsată în faţa Prefecturii (Imagine: Dan Tautan-Mediafax Foto)

Cei aproximativ o mie de crescători de animale din judeţele Braşov, Harghita, Sibiu şi Covasna s-au întâlnit în faţa stadionului din municipiul Sfântu Gheorghe, apoi au pornit în marş către centrul oraşului, oprindu-se în faţa sediului Prefecturii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fermierii şi-au exprimat dezaprobarea faţă de scăderea drastică a preţului de achiziţie a laptelui, care a ajuns la "un minim istoric” de 40 de bani în unele judeţe, şi au cerut deblocarea exporturilor la bovine şi ovine, sistate anul trecut ca urmare a apariţiei focarelor de boala limbii albastre.

De asemenea, ei au solicitat plata subvenţiilor datorate crescătorilor de animale din zonele defavorizate şi acordarea în continuare a sprijinului pentru zonele defavorizate.

"Nu este normal ca în ultimele cinci luni preţul de achiziţie a laptelui de la fermieri să scadă cu 30%, iar în magazine să nu existe nicio scădere de preţ. Ca de obicei, profitul revine în totalitate procesatorilor şi comercianţilor, în timp ce fermierii, mai ales cei mici şi mijlocii, sunt în pericol de faliment. Nu este normal ca producătorii să suporte de fiecare dată conjuncturi nefavorabile sau politici agricole greşite”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna, Otvos Mozes.

În timpul protestului, o cisternă încărcată cu o tonă de lapte a fost golită pe caldarâm, în faţa Prefecturii.

La mitingul de la Sfântu Gheorghe, organizat de Asociaţiei Crescătorilor de Bovine (ACB) Covasna, protestatarilor li s-au alăturat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi parlamentari UDMR.

Anterior protestului, conducerea ACB Covasna a adresat un memoriu ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prin care i-au fost aduse la cunoştinţă greutăţile din sectorul zootehnic şi decizia fermierilor de a ieşi în stradă.

Fermierii au atenţionat că dacă problemele lor nu vor fi luate în considerare şi soluţionate, vor continua protestele în Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici