Ciucă: Nu sunt doar vorbe. Ne-am asumat ca învăţământul să reprezinte prioritatea naţională numărul 1

Ne-am asumat ca învăţământul să reprezinte prioritatea naţională numărul 1, ceea ce se va întâmpla atât prin programul de guvernare, cât şi prin modul în care se va reflecta în măsurile pe care le-am luat, le vom lua, astfel încât să ne asigurăm viitorul copiilor noştri, spune Nicolae Ciucă.

228 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Nu sunt doar vorbe. Ne-am asumat ca învăţământul să reprezinte prioritatea naţională numărul 1

Ciucă: Nu sunt doar vorbe. Ne-am asumat ca învăţământul să reprezinte prioritatea naţională numărul 1

„În momentul de faţă avem o grevă declanşată la nivelul sindicatelor din învăţământ şi doresc să subliniez câteva aspecte care trebuie într-un fel sau altul să fie cunoscute şi trebuie conştientizate de fiecare dintre noi. Am discutat cu reprezentanţii sindicatelor, atât la nivelul Ministerului Educaţiei, în echipă la nivelul Guvernului, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, la nivelul legislativului şi desigur reprezentanţii coaliţiei pentru a avea un dialog cât se poate de onest şi a face în aşa fel încât să se înţeleagă că nu sunt doar vorbe şi că ne-am asumat ca învăţământul să reprezinte prioritatea naţională numărul 1, ceea ce se va întâmpla atât prin programul de guvernare, cât şi prin modul în care se va reflecta în măsurile pe care le-am luat, le vom lua, astfel încât să ne asigurăm viitorul copiilor noştri, viitorul ţării”, a spus premierul Ciucă.

El a arătat că ”în acest an şi jumătate de guvernare a făcut tot ce a fost posibil astfel încât învăţământul să primească bani mai mulţi”.

„În 2022, bugetul educaţiei a fost crescut cu 2 miliarde. Anul acesta, bugetul a fost crescut cu 6 miliarde. Este foarte greu ca după atâţia ani de zile să putem să venim cu o soluţie într-un moment şi să spunem că am rezolvat totul. Nu cred că poate nimeni (..) să îşi asume că printr-o simplă formulă aplicată la un sistem în continuă evoluţie putem să rezolvăm problemele care trenează de atât de mulţi ani. (...) Este foarte clar pentru noi toţi că nu putem vedea profesorii noştri în altă parte în altă parte decât la catedră iar pe copiii noştri în bănci şi în amfiteatre. Nu cred că în momentul de faţă este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul şcolar. De aceea, mă angajez personal, am discutat şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul cu asociaţia părinţilor şi a elevilor, şi vom face în aşa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă odată apel şi la liderii de sindicat şi cadrele didactice să înţeleagă măsurile pe care le-am luat”, adaugă Ciucă.

Premierul precizează că „întreg procesul de elaborare a legii salarizare prin care se elimină inechităţile” a fost decalat.

„Avem o ţintă de deficit pe care trebuie să o îndeplinim. Nu putem să sporim acum cheltuielile pentru că absolut orice altă cheltuială produce efect pe deficit şi odată ce am pierdut controlul asupra deficitului este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele şi intrăm într-o altă paradigmă pe care nu ştiu cum o mai putem controla. (...) Sigur, eu mă pregătesc de sfârşitul mandatului. Nu ar fi nici onest, nici conrect, nici principial să predau un mandat care să aibă probleme. Oricum sunt probleme, orice asumare de manndat înseamnă şi asumarea problemelor. Venim la guvernare să rezolvăm problemele. O astfel de chestiune nu aş putea să o fac pentru că nu mi se pare nici principial nici onest şi este o chestiune care are continuitate într-o coaliţie care şi-a asumat guvernarea într-o perioadă extrem de dificilă pentru ţara noastră”, a completat premierul.

Ciucă a făcut luni apel la cadrele didactice să revină la catedră, după ce în Senat s-au votat Legile Educaţiei, în calitate de for decizional.

„Salut aprobarea noilor legi ale educaţiei de către Parlamentul României, ce includ soluţii de creştere a accesului la educaţie fiecărui copil şi susţin performanţele celor meritorii. Guvernul României este pregătit să pună în aplicare viziunea educaţiei centrate pe elev. Măsurile aflate deja în implementare pentru prevenirea abandonului şcolar vor fi completate de altele noi precum „O carte pentru fiecare”, dar şi de soluţii pentru combaterea analfabetismului funcţional, asigurarea siguranţei în unităţile de învăţământ şi combaterea violenţei în şcoli, o mai bună pregătire a cadrelor didactice”, afirma premierul Nicolae Ciucă, pe pagina oficială de Facebook a Guvernului.

Peste 150.000 de profesori şi 50.000 - 60.000 de angajaţi nedidactici şi personal auxiliar au început luni greva generală, însă sindicaliştii se declară „deschişi negocierilor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici