Climatolog: Discuţia în jurul culorii Codului ascunde neputinţa factorilor de decizie. Nu cred că la Cod roşu ar fi scos şi utilaje şi resurse, ca prin minune să se rezolve totul

Climatologul Roxana Bojariu susţine că nu crede că dacă ar fi existat Codul roşu s-ar fi scos dintr-odată şi utilaje şi resurse, astfel încât ca prin minune să se rezolve totul, subliniind că este incorect ca ANM să fie acuzată de persoanele care aleg să-şi ascundă neputinţa administrativă.

1010 afișări
Imaginea articolului Climatolog: Discuţia în jurul culorii Codului ascunde neputinţa factorilor de decizie. Nu cred că la Cod roşu ar fi scos şi utilaje şi resurse, ca prin minune să se rezolve totul

Climatolog: Discuţia în jurul culorii Codului ascunde neputinţa factorilor de decizie (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax foto)

Climatologul Roxana Bojariu afirmă că unii oameni politici încearcă să arunce vina pe Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru a-şi justifica propria neputinţă în faţa ninsorilor. Expertul mai declară că zăpada abundentă din ultima perioadă este un fenomen natural, dar că oamenii s-au dezobişnuit de iernile clasice.

"E un fenomen foarte natural. Este adevărat că în ultimii ani sau mai bine zis în ultimele două decenii, iernile la noi au fost mai blânde, unele chiar foarte blânde, de unde impresia subiectivă că acum am trăi ceva cu totul deosebit", a declarat, la RFI, Bojariu.

Climatologul consideră că de vină sunt autorităţile, care nu au fost pregătite încă de la începutul iernii pentru situaţii de acest gen. "Avem într-adevăr o componentă meteorologică. Cantităţile de zăpadă sunt mai mari decât cele obişnuite, decât o medie pe un interval de referinţă. Noi luăm ca interval de referinţă deceniile 1961-1990, recomandate şi de Organizaţia Mondială a Meteorologiei. Dar pe de altă parte, pe lângă componenta asta meteorologică - şi nu avem încă recorduri istorice absolute, chiar dacă avem depăşite normele climatice - este şi componenta de expunere a infrastructurii şi de vulnerabilitatea socio-economică.

Altfel resimţi efectele unui fenomen meteo extrem dacă ai o infrastructură serioasă, robustă, dacă ai o administrare foarte bună şi cu totul altfel se văd efectele când infrastructura şi pregătirea nu te ajută. Un exemplu: acest viscol, până la urmă, troienele de câţiva metri nu sunt numai rezultatul căderilor de zăpadă, ci e vorba şi de zăpada viscolită adusă de pe câmp, care se opreşte pe casele de la marginea comunităţilor. Dacă ar fi existat acele perdele de arbori sau arbuşti, care să încerce să armonizeze comunitatea locală cu mediul, atunci efectele ar fi fost diminuate", explică expertul.



Roxana Bojariu se declară "tristă" că unii oameni politici dau vina pe ANM pentru situaţia din ţară:

"Sunt foarte tristă că specialiştii ajung să «preia» din responsabilitatea altora sau li se pune în spate responsabilitatea altora. Discuţia în jurul culorii Codului, că e portocaliu, că e roşu, ascunde după părerea mea neputinţa altor factori de decizie, care ar fi trebuit să aibă pregătite lucrurile, nu atunci când se schimbă lucrurile de la portocaliu la roşu, ci de la începutul iernii! Nu cred că dacă ar fi existat Codul roşu, ar fi scos dintr-odată şi utilaje şi resurse, astfel încât ca prin minune să se rezolve totul!".

"Am fost acuzaţi de diverşi politicieni că nu le-am fi furnizat informaţiile la timp, ceea ce e total incorect. Pe de altă parte, am fost acuzaţi că am fi ascuns nu ştiu ce fel de date şi că nu am fi dat publicului. Încă o dată: toate aceste date sunt pe site-ul nostru şi sunt foarte tristă că politicienii şi factorii de decizie aleg să-şi ascundă neputinţa administrativă, arătând cu degetul nişte specialişti", conchide climatologul.

Situaţia generată de zăpada căzută în ultimele săptămâni şi viscolul care s-a înregistrat în toată ţara a determinat reacţii din partea unor politicieni cu privire la faptul că meteorologii nu ar fi emis informaţii corecte, respectiv faptul că ar fi trebuit emisă avertizare de Cod roşu nu doar de Cod protocaliu, astfel încât oamenii să fi ştiut la ce intemperii trebuie să se aştepte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici